Właśnie spełniłem jedno z moich marzeń i ruszyłem ze skromnym domowym browarem . Na pierwszą warkę wybrałem angielskie Pale Ale (zestaw z Browamatora). Nie obyło się oczywiście bez stresu i błędów, ale koniec końców piwo skończyło w butelkach i czeka na pierwsze degustacje .
Domowy Browar Pontius
Collapse
X
-
I warka - Pale Ale
I warka - Pale Ale
Uwarzone 2 listopada 2012.
Surowce:
- słód Pale Ale Weyermann 3,8kg
- słód Carahell Weyermann 0,2kg
- chmiel goryczkowy Marynka 35g
- chmiel aromatyczny Lubelski 25g
- drożdże: Safale US-05 11,5g.
Zacieranie w 12 litrach wody (woda 3/1 słód):
- 70°C - zasyp
- 67-68°C - przerwa infuzyjna, aż do negatywnej próby jodowej (ok. 60 min.).
Filtracja/wysładzanie:
- do wysładzania użyłem 12 litrów wody o temp. 70°C
Gotowanie/chmielenie (przed chmieleniem miałem 18L brzeczki) 60':
- 0' Marynka
- 45' Lubelski
Po chmieleniu i schłodzeniu dolewałem przegotowanej wody do uzyskania brzeczki o gęstości 12°Blg. Uzyskałem jej niecałe 17L (czego nie przewidziałem i nie zmniejszyłem ilości chmielu).
Drożdże wcześniej rehydratowane zadałem w temperaturze 24°C. Temp. fermentacji utrzymywała się na poziomie 19( w nocy)-21°C.
11 listopada piwo przelałem na cichą fermentację. Zmierzona gęstość - 2,5°Blg. Temp. jak wcześniej.
24 listopada - w dniu rozlewu - gęstość wynosiła 1,5°Blg. Do butelek rozlałem nieco ponad 16L. Do refermentacji użyłem 90g glukozy rozpuszczonej w 100 ml ciepłej wody (teraz dowiedziałem się, że za mało wody).
-
-
Comment