Domowy Browar Pontius

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radagast
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 7

    #1

    Domowy Browar Pontius

    Właśnie spełniłem jedno z moich marzeń i ruszyłem ze skromnym domowym browarem . Na pierwszą warkę wybrałem angielskie Pale Ale (zestaw z Browamatora). Nie obyło się oczywiście bez stresu i błędów, ale koniec końców piwo skończyło w butelkach i czeka na pierwsze degustacje .
  • radagast
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2008.09
    • 7

    #2
    I warka - Pale Ale

    I warka - Pale Ale

    Uwarzone 2 listopada 2012.

    Surowce:
    - słód Pale Ale Weyermann 3,8kg
    - słód Carahell Weyermann 0,2kg
    - chmiel goryczkowy Marynka 35g
    - chmiel aromatyczny Lubelski 25g
    - drożdże: Safale US-05 11,5g.

    Zacieranie w 12 litrach wody (woda 3/1 słód):
    - 70°C - zasyp
    - 67-68°C - przerwa infuzyjna, aż do negatywnej próby jodowej (ok. 60 min.).

    Filtracja/wysładzanie:
    - do wysładzania użyłem 12 litrów wody o temp. 70°C

    Gotowanie/chmielenie (przed chmieleniem miałem 18L brzeczki) 60':
    - 0' Marynka
    - 45' Lubelski

    Po chmieleniu i schłodzeniu dolewałem przegotowanej wody do uzyskania brzeczki o gęstości 12°Blg. Uzyskałem jej niecałe 17L (czego nie przewidziałem i nie zmniejszyłem ilości chmielu).
    Drożdże wcześniej rehydratowane zadałem w temperaturze 24°C. Temp. fermentacji utrzymywała się na poziomie 19( w nocy)-21°C.

    11 listopada piwo przelałem na cichą fermentację. Zmierzona gęstość - 2,5°Blg. Temp. jak wcześniej.

    24 listopada - w dniu rozlewu - gęstość wynosiła 1,5°Blg. Do butelek rozlałem nieco ponad 16L. Do refermentacji użyłem 90g glukozy rozpuszczonej w 100 ml ciepłej wody (teraz dowiedziałem się, że za mało wody).

    Comment

    • radagast
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.09
      • 7

      #3
      Pełniejsza relacja na moim nowym blogu: http://browar-pontius.blogspot.com/

      Comment

      • acjon
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.03
        • 61

        #4
        Chmielu nigdy za mało lepiej dać więcej niż mniej, ja bym jeszcze więcej wrzucił na smak i aromat. Robiłem podobną warkę, dałem 25g Spaltera na aromat i szału niestety nie było.

        Comment

        • radagast
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.09
          • 7

          #5
          Jestem już po pierwszej degustacji. Piwo pewnie jeszcze dojrzeje w smaku, ale jest tak mówisz: chmielu na pewno nie jest za dużo - niepotrzebnie się martwiłem.
          Ostatnia zmiana dokonana przez radagast; 2012-12-04, 21:18.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Robinsons, Iron Maiden Trooper Pale Ale
            Javox
            Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%

            Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - jasny, żółto złoty.
            Aromat - cytrusy.
            Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...
            2024-11-27, 14:56
          • Serokomlak
            Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
            Serokomlak
            Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
            2024-10-27, 00:16
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • dadek
            Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
            dadek
            Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
            2024-11-19, 04:20
          • dadek
            Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
            dadek
            Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
            Start
            2024-10-15
            Koniec
            2024-10-15
            2024-10-16, 02:03
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...