Domowy Browar Słodkiego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • slodki
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.01
    • 108

    #16
    Mam płytę ceramiczną i boję się że klęknie mi pod takim garem.

    Właśnie zlałem do fermentora, blg po wczorajszej przygodzie nieco urosło... z 11 do 18,5

    Comment

    • banaszek
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.02
      • 617

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slodki Wyświetlenie odpowiedzi
      Mam płytę ceramiczną i boję się że klęknie mi pod takim garem.
      Jaki gar? 30l? Płyta nie "klęknie". Pani domu może marudzić (w końcu jest Panią i to jej przywilej, marudzenie) ale płyta zniesie to dobrze. Pisze to użytkownik płyty.

      Nie odpowiadam za skutki moich "dobrych rad". To było do prawników.


      Comment

      • slodki
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2012.01
        • 108

        #18
        Tak, 30l. Może spróbuję przy następnej warce, a w razie czego: http://www.clatronic.pl/agd-do-kuchn.../eka-3338.html
        Myślicie że się nada?

        Comment

        • banaszek
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.02
          • 617

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slodki Wyświetlenie odpowiedzi
          Tak, 30l. Może spróbuję przy następnej warce, a w razie czego: http://www.clatronic.pl/agd-do-kuchn.../eka-3338.html
          Myślicie że się nada?
          No to nie bądź Pan rura.

          Ten clatronic to coś bardzo podobnego do kultowego (sarkazm), legendarnego (ironia) Lidla. Się nada. Patrzę na cenę i krzyczę "ale inflacja!".
          Po zakupie sprawdź czy grzeje aż do wrzenia brzeczki. Mój (Lidl) wyłączał się przy około 95 st.C, grzebałem przy termostacie i teraz potrafi zagotować brzeczkę. Znana wada termostatów na bimetalu.
          Ostatnia zmiana dokonana przez banaszek; 2013-01-15, 21:41.


          Comment

          • banaszek
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.02
            • 617

            #20
            Teraz doczytałem parametry sprzętu Clatronic. Piszą, że grzeje do 100 st.C. Za mało. Przy Lidlu też tak chyba pisali, czeka Ciebie przeróbka termostatu. Wrzenie brzeczki to jakieś 103-105 st.C. A wrzeć musi porządnie przy chmieleniu. Ale jak pisałem - nie bądź rura. Dasz radę, najwyżej zewrzesz na stałe grzałkę z zasilaniem i będziesz sterował temperaturą przy pomocy wtyczki. Da się. To naczynie nie jest bezobsługowe, na spacer z psem się nie przejdziesz (nawet przy termostacie wyregulowanym pod swoje wymagania).


            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzi
              Dasz radę, najwyżej zewrzesz na stałe grzałkę z zasilaniem i będziesz sterował temperaturą przy pomocy wtyczki. Da się. To naczynie nie jest bezobsługowe, na spacer z psem się nie przejdziesz (nawet przy termostacie wyregulowanym pod swoje wymagania).
              Dokładnie taki mam i właśnie ze zwartym termostatem .
              Lepiej poszukać na alle... większego, 28- 30 litrów bo w tym to tak z 20l da się spokojnie nachmielić, więcej potrafi wykipieć jak się zagapisz.

              Tematów na temat tych garnków sporo jest na tym forum. No i używki tańsze o wiele...
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • slodki
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2012.01
                • 108

                #22
                AIPA "hophead" na cichej z dodatkiem 25g Citry, blg spadło z 18,5 do 5. Sprawdziłem też co ze stoutem i uznałem, że kolejny miesiąc leżenia dobrze mu zrobi.

                Comment

                • slodki
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.01
                  • 108

                  #23
                  #2 Hophead nabity w butelkę. Wyszło niecałe 15 litrów.

                  Comment

                  • slodki
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2012.01
                    • 108

                    #24
                    Hophead przegięciowo przechmielony na goryczkę, ale z piany chyba mogę być zadowolony
                    Attached Files

                    Comment

                    • slodki
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2012.01
                      • 108

                      #25
                      #3 - How This Is 23 [American Black Ale]

                      zacieranie w 18l:
                      -Pale ale 6,3 kg
                      -karmelowy ciemny 0,2 kg

                      po 95min dodano:
                      -czekoladowy ciemny 0,2 kg
                      -Pszenica prażona 0,3 kg

                      Wysładzanie 15l w 4 porcjach, chyba przegiąłem bo blg po wysładzaniu wyszło 10

                      Gotowanie 90min:
                      -Tomahawk, 30g 0'
                      -Warrior, 25g 50'
                      -Cascade, 25g 85'
                      -Centennial, 20g 89'

                      Się chłodzi na balkonie.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez slodki; 2013-10-20, 21:58.

                      Comment

                      • barsliw
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.08
                        • 289

                        #26
                        Tak sobie myślę o tym wysładzaniu i przyjałem metodę "do założonego Blg.
                        Nawet nie liczę ilości wody do wysładzania,bo taka informacja jest mi do niczego nie potrzebna.
                        Po kilku wlanych porcjach, nie wiem...może 10L, mieszam delikatnie brzeczkę i robie pomiar gęstości. Zarówno brzeczki jak i aktualnego filtratu. Gdy zbliżam się do 17-18L brzeczki znów mierzę i szacuję. Potem biorę poprawkę na parowanie podczas warzenia.
                        Ostatnio po warzeniu wyszło mi prawie 22L brzeczki o gęstości 17Blg. Tak też zakładałem.
                        Przerwałem wysładzanie w momencie gdy brzeczka miała 15Blg, mimo że filtrat miał jeszcze 6-7Blg.
                        Gdybym ciągnał do konca to pewnie miałbym z 26L 13Blg na koniec,ale to byłoby już za mało ekstraktywne.

                        Comment

                        • slodki
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2012.01
                          • 108

                          #27
                          Odparowało do 19 blg zaraz dolewam Nottinghamy.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez slodki; 2013-10-21, 18:25.

                          Comment

                          • barsliw
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.08
                            • 289

                            #28
                            Z 10 na 19BLG? Musiałaby niemal połowa odparować...

                            Comment

                            • slodki
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2012.01
                              • 108

                              #29
                              Może to kwestia nieprzemieszania brzeczki po wysładzaniu? Wtedy zbierałem z góry, dziś spuściłem z dna.

                              Comment

                              • barsliw
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.08
                                • 289

                                #30
                                Czyli ile litrów masz teraz?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X