Też ostatnio od tego odszedłem dzięki namowom innych piwowarów.
Browar domowy Estrella Varsovia
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziLeję wodę prosto z gara do wiadra. Denna warstwa młóta i tak się nie wzburzy, nie mam żadnych problemów związanych z takim sposobem wysładzania.
Comment
-
-
Nie robi się mętna, nic złego się nie dzieje. Trzeba tylko uważać, żeby nie poruszyć warstwy 2 - 3 cm z samego dna. Czasem nawet mieszam głeboko łychą warstwę młóta, jak filtracja zwalnia.
Faktem jest, że wiadro do filtrowania mam wysokie i wąskie, 4,5 - 5 kg słodu zajmuje w nim jakieś 15 - 20 cm na wysokość. Ale wodę wlewam z rozmachem prosto z gara, mam wrażenie, że poprzez intensywne mieszanie górnej części młóta wydajność jest nieco lepsza.
Comment
-
-
Dotarła do mnie długo wyczekiwania przesyłka zza Wielkiej Wody, zatem ruszam do testów z chmielem Polaris. Na początek IPA, potem Imperialne IPA, oba tylko z tą odmianą chmielu. Czy ktoś ma już doświadczenie z tym chmielem? Ciekaw jestem, jak silne będą aromaty lodowca oraz mięty i czy inwestycja pieniężna da oczekiwane rezultaty w smaku.
PS - zauważyłem, że gdybym był bardziej cierpliwy i poczekał z zamówieniem kilka tygodni to mógłbym je zrealizować na terenie Polski. Polaris pojawił się niedawno w jednym z wrocławskich sklepów internetowych. Jedyny plus, że zamówiłem większą ilość (2 funty, czyli około 900g), więc przepłaciłem jedynie za wysyłkę, a sam chmiel wyszedł nawet taniej. No i mam zapas na najbliższe pół roku
Warka nr 12 (1 III 2013) - IPA: Polaris
Pilzneński 2kg
Monachijski 2kg
Pszeniczny 0,5kg
Karmelowy 30 EBC 0,25kg
Karmelowy 150 EBC 0,25kg
wszystkie Strzegom
Polaris 21,3% alfa 110g
Mech irlandzki 5g
Drożdże: gęstwa po warce nr 11
Zacieranie:
66°C -> 61°C - 40 min
72°C -> 69°C - 15 min (miało być 20 min, ale źle nastawiłem alarm i zorientowałem się już w trakcie podgrzewania)
podgrzanie do 78°C
Wysładzanie:
3 x 4l w 78°C
Chmielenie:
Polaris 30g 60 min
Polaris 20g 30 min
Mech irlandzki 5g 15 min
Polaris 20g 10 min
Polaris 20g 0 min
Polaris 20g na zimno
Wyszło około 22,5 litra (Blg 13°).
Fermentacja burzliwa w temperaturze 18-20°C.Ostatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2013-03-01, 21:59.
Comment
-
-
Warka nr 12 przelana na fermentację cichą. Blg po burzliwej około 3,5°. Drożdże z gęstwy ruszyły i zakończyły pracę ekspresowo, a że piwo zadowala mnie klarownością to uznałem, że nie ma co go dłużej trzymać na burzliwej. Cicha też potrwa raptem parę dni, potem wyjeżdżam i chcę zostawić tę warkę już w butelkach.
Temperatura fermentacji cichej 16-18°C.
Do chmielenia na zimno użyłem dwukrotnie większej dawki chmielu niż początkowo zakładałem (łącznie 40g, Polaris 21,3% alfa).
Comment
-
-
Warka nr 13 (6 III 2013) - IPA: Mandarina Bavaria
Ze względu na dość niską zawartość alfa-kwasów oraz wysoką cenę Mandarina Bavaria (9,5zł za 30g) nie będzie to piwo z jedną odmianą chmielu.
Pale Ale 5,5-7,5 EBC Strzegom 2,5kg
Monachijski 10-27 EBC Strzegom 1,5kg
Pilzneński czeski klepiskowy 3-4 EBC Weyermann 1kg
Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,5kg
Caramunich typ I 80-100 EBC Weyermann 0,39kg
Karmelowy 150 EBC Strzegom 0,36kg
Polaris 21,3% alfa 40g
Mandarina Bavaria 9% alfa 90g
Mech irlandzki 5g
Drożdże: gęstwa po warce nr 12
Zacieranie:
21l
64°C -> 60°C - 35 min
72°C -> 70°C - 25 min
Wysładzanie:
3 x 4l w 78°C
Chmielenie:
Polaris 40g 60 min
Mandarina Bavaria 30g 20 min
Mech irlandzki 5g 15 min
Mandarina Bavaria 30g 5 min
Mandarina Bavaria 30g na zimno
Wyszło około 22,5 litra (Blg 15°)
Fermentacja burzliwa w temperaturze 17-19°C.Ostatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2013-03-07, 02:03.
Comment
-
-
Warka nr 14 (18 III 2013) - All Black #2
Tym razem więcej chmielenia na aromat, zmiana odmian chmielu i obniżenie ekstraktu do okolic 16°.
Pale Ale 5,5-7,5 EBC Strzegom 2,5kg
Monachijski 10-27 EBC Strzegom 2kg
Pilzneński 2,5-5 EBC Strzegom 0,75kg
Pszeniczny 3-5 EBC Weyermann 0,5kg
Caramunich III 140-160 EBC Weyermann 0,5kg
Carafa Special II 1100-1200 EBC Weyermann 0,25kg
Palone ziarno jęczmienia 1000 EBC Strzegom 0,25kg
Polaris 30g 21,3% alfa
Southern Cross 60g 14% alfa
Motueka 60g 6,7% alfa
Mech irlandzki 5g
Drożdże: gęstwa po warce nr 13
Zacieranie:
66°C -> 60°C - 50 min
73°C -> 70°C - 15 min
Carafa i palony jęczmień dodane podczas podgrzewania młóta do 78°C
Wysładzanie:
3 x 4l w 78°C
Chmielenie:
Polaris 30g 60 min
Southern Cross 30g 25 min
Mech irlandzki 5g 15 min
Southern Cross 30g 10 min
Motueka 30g 0 min
Motueka 30g na zimno
+2 litry wody do rozcieńczenia brzeczki
Końcowo wyszły 23 litry o ekstrakcie 16,5° Blg.
Temperatura fermentacji burzliwej 17-19°C.
Comment
-
Comment