Browar domowy Estrella Varsovia

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #91
    Warka nr 28 (Ale Lekkie) przelana na chmielenie na zimno. Dodałem 50g chmielu Summer.

    Blg po fermentacji burzliwej 3°.


    ---------------------


    Warka nr 27 (Wędzony RIS) zabutelkowana. Blg końcowe - 5°.

    Zabutelkowałem 31 x 0,5l oraz 8 x 0,33l.

    Comment

    • gwzd
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.01
      • 622

      #92
      Warka nr 30 (17 I 2014) - IPA

      2,5kg Pilzneński Strzegom
      2,5kg Monachijski Castle Malting
      0,5kg Pszeniczny Strzegom
      0,25kg Karmelowy jasny Strzegom

      Drożdże: gęstwa po warce nr 28 (Ale Lekkie) - BRY97

      100g Topaz
      50g Pacific Jade

      Zacieranie:

      17l (+1,5-2l - obniżenie temp. zbyt mocno podgrzanego zacieru)

      69°C -> 50°C - 100 min

      Wysładzanie:

      12l w 78°C

      Blg po wysładzaniu - 12°

      Chmielenie:

      25g Topaz 60 min
      25g Topaz 20 min
      25g Pacific Jade 5 min
      25g Topaz 0 min
      25g Pacific Jade na zimno
      25g Topaz na zimno

      Z chmielinami wylałem ok. 2l brzeczki.

      Końcowo wyszło około 20,5l o ekstrakcie 15° Blg.

      Drożdże dodane w temp. 17°C.

      Temp. fermentacji burzliwej 19-20°C.
      Last edited by gwzd; 2014-01-17, 10:48.

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #93
        Warka nr 31 (29 I 2014) - Waniliowa IPA

        4kg Pale Ale
        1kg Monachijski
        1kg Melanoidynowy
        0,25kg Karmelowy Jasny Strzegom

        50g Chinook 13,1% alfa
        50g Cascade 6,9%

        3 laski wanilii

        Drożdże: gęstwa po warce #29 (Świąteczne - T-58)

        Zacieranie:

        20,5l

        68°C -> 52°C - 170 min

        Wysładzanie:

        12l

        Blg po wysładzaniu - 9° (chyba błąd pomiaru zważywszy na Blg po gotowaniu i schłodzeniu)

        Chmielenie:

        20g Chinook 70 min
        30g Chinook 10 min
        2 przecięte laski wanilii 5 min
        20g Cascade podczas chłodzenia brzeczki
        30g Cascade na zimno
        1 przecięta laska wanilii na zimno

        Blg przed fermentacją 15°.

        Wyszło około 20,5 litra brzeczki.

        Drożdże (płukana gęstwa) dodane w temp 18-20°C.



        ----------------



        Warka nr 30 (IPA) przelana na chmielenie na zimno (po 25g Topaza i Pacific Jade).

        Temp. chmielenia na zimno ok 16-17°C.

        Comment

        • gwzd
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2012.01
          • 622

          #94
          Warka nr 32 (29 I 2014) - Wędzony RIS #2

          Drugie podejście do RIS-a. W poprzednim nie uzyskałem oczekiwanych efektów, słód wędzony torfem zdominował zapach całego piwa, który jest dodatkowowo podkreślany przez płatki sherry rzucone na cichą.

          Tym razem, już przy wsypywaniu słodów żałowałem, że nie zdecydowałem się na 8kg Steinbacha, którego zapach powalał wędzonką. Przy porównaniu z Weyermanem zastanawiałem się przez chwilę, czy ten drugi jest na pewno wędzony Następny RIS pewnie za rok, więc w zależności od efektów być może spróbuję z samym Steinbachem.

          5kg Wędzony Weyermann
          3kg Wędzony Steinbach
          0,375kg Palony Jęczmień Strzegom
          0,3kg Karmelowy Ciemny Strzegom 400-800 EBC
          0,25kg Karmelowy 300 Strzegom
          0,25kg Pale Chocolate 500-600 EBC Fawcett Maltsters

          1kg Cukier biały

          100g Stella
          50g Pacific Gem

          Drożdże: płukana gęstwa po warkach 28->30 (BRY97)

          Zacieranie:

          ok. 21-22l

          71°C -> 58°C - 140 min

          Wysładzanie:

          12-13l w 78°C

          Chmielenie:

          25g Stella 65 min
          25g Pacific Gem 15 min
          1kg Cukier biały 10 min
          25g Stella 10 min
          25g Pacific Gem 5 min
          25g Stella 5 min
          25g Stella 0 min

          Blg brzeczki nastawnej 24°, około 23l.

          Drożdże dodane w temp. 22°C
          Last edited by gwzd; 2014-01-29, 19:45.

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #95
            Warka nr 33 (30 I 2014) - Galaxy Nelson Pale Ale

            5kg Pale Ale Strzegom

            50g Galaxy 13,1% alfa
            50g Nelson Sauvin (szyszka)

            Drożdże: US-05 (uwodnione)

            Zacieranie:

            18l

            67°C -> 58°C - 65 min

            Wysładzanie:

            13l w 78°C

            Blg po wysładzaniu: 12°

            Chmielenie:

            +2l wody

            25g Galaxy 60 min
            25g Nelson Sauvin 5 min
            25g Galaxy podczas wychładzania
            25g Nelson Sauvin na zimno

            Objętość brzeczki nastawnej: ok. 22l

            Blg końcowe: 12,5°

            Drożdże dodane w temp.: 24°C

            Z chmielinami wylałem ok. 2-3l brzeczki.

            Temperatura fermentacji burzliwej ostatnich trzech warek - ok. 18°C.
            Last edited by gwzd; 2014-01-30, 05:34.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X