belgijski Dubbel 18Blg - problem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anatom
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.10
    • 26

    belgijski Dubbel 18Blg - problem

    Witam, drugi raz z rzędu padł mi dubble. Zarówno teraz jak i poprzednio piwo skwaśniało. Dbam o sterylność w miarę domowych warunków (inne piwa w podobnych warunkach wychodzą smaczne). Nie mam pojęcia gdzie problem. Może niektóre słody dodawać w innym momencie zacierania? Może za dużo słodów karmelowych?
    Poniżej receptura:
    Słód pilzneński 3,0kg
    Słód pszeniczny 1,0kg
    Słód Pale Ale 1,0kg
    Słód monachijski I 0,5kg
    Słód Special B 0,2kg
    Słód Biscuit 0,4kg
    Cukier kandyzowany 0,5g
    Chmiel Marynka 0,02kg
    Chmiel Hallertau 0,02kg
    Gęstwa z Wyeast 3944 Belgian Witbier ok. 200ml
    Zacieranie w 16L wody
    - 45°C - 15 min
    - 52°C - 15 min
    - 64°C - 45 min
    - 72°C - 30 min
    - 76°C – 5 min
    Wysładzanie 3x6L wody

    Drożdże były przemywane, zebrane po Wicie. W lodówce były 5 dni. Przed zadaniem zrobiłem starter i wystartowały idealnie. Zadałem do schłodzonej brzeczki i po 3 godzinach piana wylewała się z fermentora. Przez pierwsze 4 dni piwo na ferm. głównej pachniało pięknie (owoce, trochę przyprawowo po Wicie). Czy z tego wynika że drożdże i wszystko było ok a zepsuło się w takcie po tych 4 dniach? Zapowiadało się dobrze, dzisiaj chciałem przelać na cichą (odfermentowało do 3,5 Blg) i piwo "pachnie" kwasiorem. Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny tej padaki.

    pozdrawiam
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    wylewająca się piana z fermentora.

    To może być przyczyną. Ale jak pachnie kwasiorem czy smakuje jak skwaśniałe? Może wogóle nie skwaśniało tylko ci się tak wydaje?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • anatom
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2009.10
      • 26

      #3
      pachnie i smakuje jak tamto poprzednie, kwasior. Z wylewającą się pianą miałem pierwszy raz do czynienia.
      Last edited by anatom; 2012-12-10, 20:34.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Infekcja: z powietrza, z brudnego sprzętu albo z zakażonej gęstwy. Więcej możliwości raczej nie ma.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Infekcja: z powietrza, z brudnego sprzętu albo z zakażonej gęstwy. Więcej możliwości raczej nie ma.
          No jeszcze faza księżyca i menstruacja sąsiadki

          Comment

          • anatom
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2009.10
            • 26

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
            albo z zakażonej gęstwy.
            a jest jakiś sposób żeby rozpoznać że gęstwa jest zakażona?
            Ta którą dodałem "zachowywała się" przyzwoicie do momentu 4 dnia fermentacji kiedy to pojawił się kisior.

            Oznacza to że gęstwa jednak była ok a zakażenie wzięło się np z powietrza, skoro oznaki pojawiły się po 4 dniach fermentacji? Czy jest możliwe że drożdże z gęstwy są zakażone a mimo to fermentacja w pierwszym okresie przebiega właściwie?

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              Jest, sprawdzasz czy wali/smakuje kwasem.To mogło złapać coś w czasie chłodzenia, zadawania, przelewania
              Przez 4 dni po prosty się rozwijało
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              Przetwarzanie...
              X