Brauen nr 1
13.12.2012
Dunkelweizen
Składniki:
5 kg pszeniczny jasny
3 kg monachijski ciemny
50 g Lomik
drożdże WB-06
55 l wody (28 l zacieranie, 27 l wysładzanie, w 3 porcjach)
Zacieranie:
55C - 10'
64C - 30'
72C - 30'
78C - filtracja
Warzenie:
60 min
całość chmielu w po 10 minutach od zagotowania
Start fermentacji w 15C, obecnie jest w 18C.
Wyszło ok. 40 l, 12 blg.
13.12.2012
Dunkelweizen
Składniki:
5 kg pszeniczny jasny
3 kg monachijski ciemny
50 g Lomik
drożdże WB-06
55 l wody (28 l zacieranie, 27 l wysładzanie, w 3 porcjach)
Zacieranie:
55C - 10'
64C - 30'
72C - 30'
78C - filtracja
Warzenie:
60 min
całość chmielu w po 10 minutach od zagotowania
Start fermentacji w 15C, obecnie jest w 18C.
Wyszło ok. 40 l, 12 blg.
Comment