LS Brauerei Vogtsdorf

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekpinio1
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.02
    • 42

    #16
    Prostuje napisał że zacieru się nie warzy bo zaciewr się zaciera

    Comment

    • Hedin
      Porucznik Browarny Tester
      • 2011.02
      • 370

      #17
      darekpinio1: absolutnie się nie denerwuję. To forum jest dla każdego, każdy może pisać swoje uwagi, możemy wymieniać się zdaniem, nie zawsze musimy się zgadzać. Krzysiu to ważna osoba na forum, cenię go za wiedzę, szczególnie historyczną w kontekście piwowarstwa, odpowiedział mi na wiele istotnych pytań w tej dziedzinie.
      Trudno znać się na wszystkim, dlatego nieraz pewne sformułowania budzą wątpliwości.
      Domyślam się, że tutaj chodziło o to, że nie użyłem po prostu sformułowania "Koelsch". Jest to nazwa zastrzeżona, domowy piwowar może używać oczywiście jakiej chce, ale w moim przypadku odbiega to nawet od klasycznego koelscha, stąd użyłem określenia "oppoelsch" (twarda woda zamiast miękkiej, chmiel czeski).
      A że zacier się zaciera jest akurat prawdą, warzy się już odfiltrowaną brzeczkę. Określenie warzenie stosuje się już do ostatniego etapu, gdzie gotujemy brzeczkę z chmielem.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #18
        Chodzi mi konkrenie o sformułowanie "brauen nr ...". To nic nie znaczy, bo nie ma rzeczownika Brauen, tylko jest czasownik brauen, który ma znaczenia: warzyć, kłębić się, kipieć. wychodzi więc na to, że robisz "kłębić się nr ileśtam". Po kiego grzyba tworzyć taką fikcję?

        Czym innym jest nazwa własna. ?Może byc dowolna i bez sensu, ale nie tłumaczy się jej własnie dlatego, że jest nazwą własną. Tak więc Oppölsch w niczym mi nie przeszkadza chociaz nie wiem, co znaczy.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23928

          #19
          Oj tam oj tam, jest rzeczownik "das Brauen" tak jak i po polsku jest "warzenie".
          Last edited by ART; 2013-02-18, 15:54.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • darekpinio1
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.02
            • 42

            #20
            Zwracam honor i przepraszam Krzysia !

            Comment

            • Maggyk
              Szara Adminiscjencja
              🍼
              • 2004.05
              • 5617

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
              Brauen nr 5
              29.1.2013
              Nowozelandzki Pale Ale

              Surowce:
              7 kg pale ale
              50g Magnum 13 alfakwasów
              50g Nelson Sauvin 12 alfakwasów
              Drożdże Safale US-05
              21l wody zacieranie
              27l wody wysładzanie

              Zacieranie:
              wsypane do 70C na 1h
              podgrzane do 78 i filtracja

              Gotowanie:
              60' 50g Magnum (13% alfakwasów)
              15' 50g Nelson Sauvin (ok. 12%)

              Drożdże zadane w 18C

              Wyszło 14 blg, około 33l, wg wyliczeń jakieś 80 IBU.
              8.02.2013 zlane na cichą i wsypane 50g chmielu Nelson Sauvin, w postaci szyszek. Jakieś 4l w szklanym baniaku fermentuje bez szyszek, bez zlewania na cichą, będzie dla porównania.
              Piwo, które otrzymaliśmy bardzo smaczne. Jak masz więcej i nie masz z nim co zrobić to zapraszamy jutro do nas
              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
              Piwo domowe -
              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

              Reklama w BROWARZE
              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

              Comment

              • Hedin
                Porucznik Browarny Tester
                • 2011.02
                • 370

                #22
                Już sam przez moment się zacząłem zastanawiać, czy nie jestem w błędzie z tym Brauen.

                Kolejne warzenia wrzucam z opóźnieniem.

                Brauen nr 9

                6 kg pilzneński Strzegom
                50g Hallertau Mittelfruh 4,8%
                30g Magnum 13%
                drożdże wyeast German Ale
                28l wody zacieranie
                27l wody wysładzanie

                Zacieranie:
                54C - 10'
                64C - 15'
                72C - 55'
                78 - filtracja

                Gotowanie:
                30g Magnum 60'
                25g Mittelfruh 60'
                25g Mittelfruh 15'

                Ponad 40 Ibu, 12 blg.

                Brauen nr 10

                4 kg pilzneński Strzegom
                2 kg monachijski ciemny Strzegom
                20g Magnum 13%
                8,8g Hallertau Tradition 7%
                30g Żatecki Saaz 4,3%
                28l wody zacieranie
                27l wody wysładzanie

                Zacieranie:
                44C - 20'
                55C - 10'
                64C - 50'
                72C - 20'
                78C - wysładzanie

                Gotowanie:
                20g Magnum 60'
                8,8g Tradition 60'
                30g Żatecki 30'

                Ponad 30 Ibu, 12 blg.

                Comment

                • Hedin
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2011.02
                  • 370

                  #23
                  Poza tym dobrze się zapowiadają próbki piw na drożdżach dzikich, zarówno z jeżyn jak i zakwasu. Gorzej z ziołowymi eksperymentami, ten z bagnem nie powala, wiązówka ciekawa, ale nagazować się nie chce. Musi jeszcze postać.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X