Aloha!
Doszliśmy do wniosku, że skoro już warzymy, to należałoby założyć własny temat jako pożywkę dla hejterów i potencjalnie zainteresowanych naszymi wymysłami. Postaramy się przekazać dotychczasowe przepisy z naszego piwnego kajetu, chociaż to nie powinno być problemem, gdyż jeszcze nie ma tego za wiele. Ubiegając oczywiste pytanie - tak, można bluzgać, wyzywać od heretyków, wytrzeszczać oczy itd.
Warka no.1 - ImBirra
Zasyp:
- 5kg słodu pilzneńskiego
- 1 kubek słodu Caramunich I
Zacieranie:
- W 15L kranówy
- Przerwa białkowa 50°C - 20 min.
- Dekokcja:
1/3 zacieru do 63°C -> 15 min. -> do wrzenia -> zawrót dekoktu -> dogrzanie całości do 63°C -> 30 min.
1/3 zacieru do 72°C -> 15 min. -> do wrzenia -> zawrót dekoktu -> 30 min. w 70°C
Podgrzanie całości do 75°C
Wysładzanie:
- 3 garnki od dekoktu (Blg po wysładzaniu - 12,5°)
Gotowanie:
- 60 min. - 25g Chinook (g)
- 30 min. - 30g Chinook (g) + 12,5g Zeus (g)
- 10 min. - 25g Fuggles (g) + 12,5g Zeus (g) + małe kłącze imbiru + skórka z jednej cytryny + sok z 2 cytryn
Chłodzenie w wannie.
Drożdże:
- MauriBrew 514 Ale Yeast
Nie pamiętam jak przebiegał proces fermentacji (zeszyt też nie). Zapisaną mam tylko temperaturę ok. 18°C.
Legenda:
- garnek od dekoktu - gar, w którym przygotowujemy dekokt (pojemność ok. 5-7L)
- g - granulat
Coś mi świta, że całkiem przyzwoite wyszło to piwo, ale bardziej szczegółowej charakterystyki nie przytoczę, bo dawno to było, a pamięć mam dziurawą.
Doszliśmy do wniosku, że skoro już warzymy, to należałoby założyć własny temat jako pożywkę dla hejterów i potencjalnie zainteresowanych naszymi wymysłami. Postaramy się przekazać dotychczasowe przepisy z naszego piwnego kajetu, chociaż to nie powinno być problemem, gdyż jeszcze nie ma tego za wiele. Ubiegając oczywiste pytanie - tak, można bluzgać, wyzywać od heretyków, wytrzeszczać oczy itd.
Warka no.1 - ImBirra
Zasyp:
- 5kg słodu pilzneńskiego
- 1 kubek słodu Caramunich I
Zacieranie:
- W 15L kranówy
- Przerwa białkowa 50°C - 20 min.
- Dekokcja:
1/3 zacieru do 63°C -> 15 min. -> do wrzenia -> zawrót dekoktu -> dogrzanie całości do 63°C -> 30 min.
1/3 zacieru do 72°C -> 15 min. -> do wrzenia -> zawrót dekoktu -> 30 min. w 70°C
Podgrzanie całości do 75°C
Wysładzanie:
- 3 garnki od dekoktu (Blg po wysładzaniu - 12,5°)
Gotowanie:
- 60 min. - 25g Chinook (g)
- 30 min. - 30g Chinook (g) + 12,5g Zeus (g)
- 10 min. - 25g Fuggles (g) + 12,5g Zeus (g) + małe kłącze imbiru + skórka z jednej cytryny + sok z 2 cytryn
Chłodzenie w wannie.
Drożdże:
- MauriBrew 514 Ale Yeast
Nie pamiętam jak przebiegał proces fermentacji (zeszyt też nie). Zapisaną mam tylko temperaturę ok. 18°C.
Legenda:
- garnek od dekoktu - gar, w którym przygotowujemy dekokt (pojemność ok. 5-7L)
- g - granulat
Coś mi świta, że całkiem przyzwoite wyszło to piwo, ale bardziej szczegółowej charakterystyki nie przytoczę, bo dawno to było, a pamięć mam dziurawą.
Comment