Domowy mikro browar Obiego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

    Domowy mikro browar Obiego

    Pierwsza warka :
    Wiedeński 1kg
    Pilzneński 2kg
    Special B ,5 kg
    Zakwaszający 0,15 kg
    1 przerwa na 66-67 30 minu
    2 przerwa 72 zamierzam trzymać 40 minut .
    Chmiel :
    15 g marynki 30 minut
    aromat 10 g lubelski 15 minut
    na zimno 10 g styrian .
    drożdże s-04
  • lotus
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.01
    • 89

    #2
    Warka nr 2 :
    1 kg Monachijski
    1 kg Pilznejski
    1 kg Wiedeński
    500 g Zytni karmelowy
    500 g Caraamber
    500 g Caraaroma
    300 g Biscuit
    300 g Carapils
    260 g Przeniczny czekoladowy
    200 g Carafa III special .
    10 minut na 44-46
    20 minut na 68-66
    45 minut 74-72.

    Comment

    • lotus
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.01
      • 89

      #3
      Dopisuje teraz, bo wtedy zapomiałem.
      Chmielenie :
      15g Marynka - 30 minut dla goryczki

      5 gram Lubelski
      5 gram Styrian Golding
      5 gram Hallertau Tradition wszystkie 3 na ostatnie 10 minut.

      Wczoraj , po przelaniu na cichą - 5 gram Styriana na jakieś 5 dni.

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        Daj sobie na wstrzymanie z tymi karmelowymi.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23929

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
          Daj sobie na wstrzymanie z tymi karmelowymi.
          Jeśli już doradzasz, to bądź tak uprzejmy dodawać uzasadnienie do swojego stwierdzenia.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • lotus
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2013.01
            • 89

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sztetke Wyświetlenie odpowiedzi
            Daj sobie na wstrzymanie z tymi karmelowymi.
            Jakiś konkretny powód ? Jak tak, to proszę napisz .
            Żebym następnym razem nie zrobił jakiegoś babola .

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Dobra,wyjaśnię , taka ilość karmelowego stworzy niepijalne piwo przez przynajmniej pół roku (kiedyś miałem te same skłonności do przesady z karmelowymi, 0,5 kg specjal b,dało się pić po roku), drugi przepis to już zupełna masakra 2,5 kilo karmelowych i specjalnych. Na początek rób jakieś sprawdzone receptur, na eksperymenty przyjdzie czas, no i jak już chcesz poznać co dają karmelowe to dawaj pojedynczo, ciemne max 300 g na 4 kg słodu podstawowego, jaśniejszych możesz trochę więcej ale nie 2 kg, no chyba, że Ci się kompletnie nie spieszy (w co wątpię),to możesz dać z kilo w ramach eksperymentu .

              No, to tyle moich spostrzeżeń w tej sprawie.

              Comment

              • lotus
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2013.01
                • 89

                #8
                Dzięki za wyjaśnienie .
                Pierwsze piwo , pite po 6 tygodniach od uważania ( po 4 od zabutelkowania było bardzo dobre - znaczy obiecałem ojcu degustację i trzeba było spróbować ).
                Drugie piwo (porter 25 BLG ), w założeniu będzie pite dopiero w przyszłą zimę, Chociaż i tak pewnie po jakiś 6-8 tygodniach od zabutelkowania , nie wytrzymam i spróbuje .

                Comment

                • sztetke
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2009.12
                  • 355

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lotus Wyświetlenie odpowiedzi
                  Dzięki za wyjaśnienie .
                  Pierwsze piwo , pite po 6 tygodniach od uważania ( po 4 od zabutelkowania było bardzo dobre - znaczy obiecałem ojcu degustację i trzeba było spróbować ).
                  Pierwsze zawsze jest dobre .

                  Comment

                  • lotus
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2013.01
                    • 89

                    #10
                    Pomysł : A`al Grodziskie
                    1 KG Przeniczny wedzony (grodziski)
                    1 KG Pale Ale
                    1 KG Wiedeński
                    500 G Carahell

                    Drożdze S04 lub S33 - warto ? Czy może domówić któregoś słodu ?
                    Co poradzicie ?

                    Comment

                    • lotus
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.01
                      • 89

                      #11
                      Niby Grodziskie

                      1 KG Przeniczny wedzony (grodziski)
                      10 minut przerwy w 45 stopniach .
                      1 KG Pale Ale
                      1 KG Monachijski
                      500 G Carahell
                      500 G Płatków owsianych .

                      Zacieranie :

                      68-66 30 minut
                      74-72 30 minut

                      Chmielenie (warzenie ) :
                      15 gram Marynki w 15 minucie gotowania
                      15 gram Styrian w 50 minucie gotowania
                      Schłodzone do 25 i zadane S-33 .
                      BLG 11

                      Po fermentacji BLG 3
                      I teraz pytanie - czemu wyszło cholernie mętne .

                      Comment

                      • lotus
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.01
                        • 89

                        #12
                        Po drobnym niepowodzeniu z warka 3 - za często zaglądałem do fermentatora i ... idzie : Warka 4 - świąteczne .

                        Słody :
                        Monachijski 2kg
                        Carared 0,2 kg
                        Carabelge 0,3 kg
                        30 minut 68-66 C
                        15 minut 72-70 C
                        Próba jodowa negatywna
                        Po filtracji jest 12,5 litra o blg11
                        Chmielenie :
                        Goryczka :
                        10g Marynka
                        Dla aromatu :Cynamon, gałka muszkatołowa , kolendra, imbir, koper , ziele angielskie , goździki , pieprz kardamon , skórka z pomarańcza , pół laski wanili .
                        Chmiele : 15 minut przed końcem
                        Pacyfika : 10g
                        Styrian : 10g
                        5 minut przed końcem .
                        5g pacyfika

                        Drożdże
                        T-58
                        10 litrów blg 12 .

                        Comment

                        • lotus
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2013.01
                          • 89

                          #13
                          Po 2 dniach , dodałem 400 g miodu wielokwiatowego rozmieszanego w litrze wody .

                          Comment

                          • lotus
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2013.01
                            • 89

                            #14
                            Warka nr5
                            Zainspirowany Hobbitem , będzie Thorin III Oakenshield Ale
                            Zasyp :
                            3kg pilzneński
                            0,5kg CARAAMBER

                            Zacieranie
                            44-43 10 minut
                            65-62 30 minut
                            74-72 20 minut

                            Jodowa negatywna

                            Warzenie - 90 minut
                            na 30 przed koncem 15 g marynki (goryczka)
                            na 15 przed koncem 5g Styrian, Pacyfica, Lubelski , Spatz , Hallertau Tradition

                            Drożdże S04

                            18 litrów - 10 blg

                            Na cichą dodam :
                            10g płatków dębowych nieopiekanych
                            10g Płatków dębowych Lekko prażonych

                            Comment

                            • lotus
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2013.01
                              • 89

                              #15
                              Warka 6
                              Wędzony . Gandalf .

                              Słody :
                              3 kg Słód pilzneński Strzegom
                              1 kg Słód jęczmienny Weyermann 1kg wędzony bukiem
                              0,5 kg Słód melanoidynowy (60-80 EBC) Strzegom
                              0,2 kg Carared
                              0,2 kg Caraamber

                              Zacieranie :
                              zadane na wodę 50 stopni - 10 minut
                              68-64 40 minut
                              74-72 30 minut

                              chmielenie
                              45 minut - 10g marynka
                              30 minut - 10g marynka
                              15 minut - po 5g lubelski , Spatz
                              5 minut - 10g Styrian

                              Drożdże GLW35


                              I teraz ciekawostka/pytanie bo jako że pokazywałem koledze jak warzy się piwo, i chciałem mu pokazać probe jodową pozytywną , pojawił się dziwny zonk - próba jodowa zawsze wychodziła negatywna , nawet jak wziąłem chyba najlepsze źródło skrobi - ziemniaka i go przekroiłem, to i tak na połówce ziemniaka wyszła negatywna - wiec czy coś mogło mi się stać z odczynnikiem ? - piwo jest ok, bo pięknie fermentuje .

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X