Początek przygody 09.2011
To co za mną:
3 razy brewkit coopersa
2 razy WES z chmieleniem
1 raz eksperymenty z dodatkiem miodu - efekt zaskakująco dobry, zdecydowanie trzeba wrócić do tematu. Pierwszy raz taka piana.
2 razy Cydr jabłkowy:
1. 20kg jabłek - dodatek imbiru i cytryny - efekt końcowy niezbyt zadowalający
2. 40kg jabłek (koszt 30zł w centrum Warszawy) "przemielonych" przez sokowirówkę (5h pracy), wydajność - 19l na tamten moment zadowalała, żadnych dodatków, część butelek dosładzanych słodzikiem - temat także warty uwagi, cydr wyszedł idealny, niestety już się skończył.
To co w trakcie:
Stout owsiany zestaw z CP - pierwszy z zacieraniem. Dwie przerwy. Drożdże S-04 zadane 15.02, temp fermentacji, 20*C. Od 22 na cichej, dziś 5,5 BLG. Jeszcze trochę poczekam.
Wrażenie za testu próbek , warto było doinwestować w sprzęt.
To co przede mną:
Witbier z CP - startuje w dniu butelkowania Stotua.
W kwietniu rozmowy na temat założenia eksperymentalnego sadu jabłkowego.
Etykiet zamieszczać nie będę - porównując poziom innych minibrowarków czeka mnie jeszcze dużo pracy. Dla ciekawskich zdjęcie z produkcji cydru:
To co za mną:
3 razy brewkit coopersa
2 razy WES z chmieleniem
1 raz eksperymenty z dodatkiem miodu - efekt zaskakująco dobry, zdecydowanie trzeba wrócić do tematu. Pierwszy raz taka piana.
2 razy Cydr jabłkowy:
1. 20kg jabłek - dodatek imbiru i cytryny - efekt końcowy niezbyt zadowalający
2. 40kg jabłek (koszt 30zł w centrum Warszawy) "przemielonych" przez sokowirówkę (5h pracy), wydajność - 19l na tamten moment zadowalała, żadnych dodatków, część butelek dosładzanych słodzikiem - temat także warty uwagi, cydr wyszedł idealny, niestety już się skończył.
To co w trakcie:
Stout owsiany zestaw z CP - pierwszy z zacieraniem. Dwie przerwy. Drożdże S-04 zadane 15.02, temp fermentacji, 20*C. Od 22 na cichej, dziś 5,5 BLG. Jeszcze trochę poczekam.
Wrażenie za testu próbek , warto było doinwestować w sprzęt.
To co przede mną:
Witbier z CP - startuje w dniu butelkowania Stotua.
W kwietniu rozmowy na temat założenia eksperymentalnego sadu jabłkowego.
Etykiet zamieszczać nie będę - porównując poziom innych minibrowarków czeka mnie jeszcze dużo pracy. Dla ciekawskich zdjęcie z produkcji cydru:
Comment