Browar PEslavs

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pieslav
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.06
    • 21

    Browar PEslavs

    Początek przygody 09.2011
    To co za mną:
    3 razy brewkit coopersa
    2 razy WES z chmieleniem
    1 raz eksperymenty z dodatkiem miodu - efekt zaskakująco dobry, zdecydowanie trzeba wrócić do tematu. Pierwszy raz taka piana.
    2 razy Cydr jabłkowy:
    1. 20kg jabłek - dodatek imbiru i cytryny - efekt końcowy niezbyt zadowalający
    2. 40kg jabłek (koszt 30zł w centrum Warszawy) "przemielonych" przez sokowirówkę (5h pracy), wydajność - 19l na tamten moment zadowalała, żadnych dodatków, część butelek dosładzanych słodzikiem - temat także warty uwagi, cydr wyszedł idealny, niestety już się skończył.
    To co w trakcie:
    Stout owsiany zestaw z CP - pierwszy z zacieraniem. Dwie przerwy. Drożdże S-04 zadane 15.02, temp fermentacji, 20*C. Od 22 na cichej, dziś 5,5 BLG. Jeszcze trochę poczekam.
    Wrażenie za testu próbek , warto było doinwestować w sprzęt.

    To co przede mną:
    Witbier z CP - startuje w dniu butelkowania Stotua.
    W kwietniu rozmowy na temat założenia eksperymentalnego sadu jabłkowego.

    Etykiet zamieszczać nie będę - porównując poziom innych minibrowarków czeka mnie jeszcze dużo pracy. Dla ciekawskich zdjęcie z produkcji cydru:
    Attached Files
  • Pieslav
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.06
    • 21

    #2
    Stout i Wit już w butelkach. Miodowy eksperyment (opis później, po ocenie sensorycznej - jeśli będzie to kibel szerszego opisu nie będzie ) w pojemniku dojrzewa na cichej.
    Moje pytanie:
    W CP pojawił się niedawno ekstrakt kukurydziany. Przy wykorzystaniu odpowiednich drożdży można by się pokusić o piwo bezglutenowe. Na opakowaniu Danstarów jest informacja że są gluten-free. Ma ktoś z doświadczonych piwowarów pomysły co z tego zmontować? Jaki chmiel, które drożdże , może jakieś inne dodatki? Będę wdzięczny za każdą konstruktywną podpowiedź.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pieslav Wyświetlenie odpowiedzi
      (...)
      2 razy Cydr jabłkowy:
      1. 20kg jabłek - dodatek imbiru i cytryny - efekt końcowy niezbyt zadowalający
      2. 40kg jabłek (koszt 30zł w centrum Warszawy) "przemielonych" przez sokowirówkę (5h pracy), wydajność - 19l na tamten moment zadowalała, żadnych dodatków, część butelek dosładzanych słodzikiem - temat także warty uwagi, cydr wyszedł idealny, niestety już się skończył.
      (...)
      Wydajność chyba dobra, gdzieś czytałem, że standardowa mieszanka jabłek zimą powinna dać ok. 400 ml soku/kg.

      Jakich drożdży używałeś? Tych samych do obu wersji? Jaką zawartość cukru miały te soki?

      Ja jestem też po 2 próbach i obie są na tyle zadowalające, że zaczynam wchodzić w etap delikatnych eksperymentów - różne drożdże, naturalne słodziki etc...

      Comment

      • Pieslav
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.06
        • 21

        #4
        Przy pierwszym zwykłe drożdże szampańskie, smak cydru był zdominowany przez imbir i cytrynę (bardzo wytrawny wyszedł). Wartość BLG nieznana (gdzieś zgubiłem notatki z tego okresu). Wiem tylko że odfermetnowało do 0, pamiętam bo było to dla mnie spore zaskoczenie.
        Przy drugim użyłem drożdży dedykowanych jak na zdjęciu poniżej. Dostałem je w wklepie Wino-hobby na Zamoyskiego (Warszawa). Jabłka Delikates ze względu na cenę. Jeśli chodzi o zawartość cukru przy drugim cydrze było to 12 BLG. Fermentacja w 20*C. Z notatek wynika że 12/10/12 zadałem drożdże, a 1/11/12 już butelkowałem. Do części butelek poszedł dodatkowo słodzik z Lidla, ale moim zdaniem te bez słodzika są smaczniejsze.
        Jeśli chodzi o słodziki naturalne, myślałem o zastosowaniu stewii, ale gdzieś wyczytałem że ktoś już z tym tematem eksperymentował i efekt w porównaniu ze słodzikiem był słaby.
        Jeśli interesuje cię temat w Przekroju był artykuł "Jabłecznik w natarciu" o cydrze Ignaców.
        Z innych ciekawych:
        Beautiful Joomla template for news and magazines with modern and responsive design to present news across devices - GK Evo News can be used for reporters and jo

        Sadownictwo.com.pl to portal sadowniczy dla producentów owoców. Znajdziesz tu najświeższe informacje, wiadomości, opinie oraz forum. SPRAWDŹ !



        W tym roku planuje produkcję dwóch partii z użyciem tych samych drożdży, ale z innymi odmianami jabłek. Tylko najpierw muszę naprawić sokowirówkę . Na razie pochłonęło mnie zacieranie. Zabawa z puszkami to była jednak pomyłka . Zaraz biorę się za butelkowanie miodowego, i na cichą zlewam IRA z przepisu CP. Trzeba korzystać z pogody (mieszkanko na 15 piętrze w bloku z wielkiej płyty w Warszawie stwarza pewne ograniczenia jeśli chodzi o to hobby - ale trzeba sobie radzić).
        PS.
        Stout i Wit wyszły zacne
        Attached Files
        Last edited by anteks; 2014-12-15, 09:42.

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          I życzę powodzenia przy zacieraniu
          Last edited by anteks; 2014-12-15, 09:44. Powód: na prośbę autora

          Comment

          Przetwarzanie...
          X