Browar Domowy "Trybek"

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • trybek72
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.05
    • 2

Browar Domowy "Trybek"

witam wszystkich na forum piwowarów domowych.nadejszła wiekopomna chwila,warka nr 2 chłodzi się i czeka na dodanie drożdży.mianowicie jest to kolsch z zestawu browar.biz.zacieranie przebiegło bez niespodzianek ,problem miałem z ustawieniem temperatur ale to są uroki gotowania na kuchence gazowej.po wysładzaniu blg 10,po chmieleniu 11,5 blg czyli blisko normy 11.pozostaje dodać drożdże i czekać na fermentację. pierwszą warką było piwo irish red ale ,w zasadzie proces warzenia bez przygód.natomiast popełniłem błąd podczas wysładzania i blg po wysładzaniu oscylowało w okolicach 14 ,trochę za wysokie.ostatecznie wyszło mi piwo bardziej treściwe w % ale objętościowo mniej.następne na tapecie to witbier.mam szereg pytań,ale na razie w pierwszym poście tyle gwoli przywitania.
  • trybek72
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.05
    • 2

koelsch

witam.po zasięgnięciu informacji co do kolońskiego,mam pytanie o klarowność świeżego piwa,czy zmętnienie to coś normalnego w wyniku zawartości słodu pszenicznego,czy też jakiś błąd w sztuce.mam nadzieję że sklaruje się w butelkach?

Comment

Related Topics

Collapse

• bromar
      Sprzedam sprzęt domowy. Filtrator, taboret, butelki, skrzynki, szklanki.
      bromar
      Cześć,
      Sprzedam sprzęt domowy:
      18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
      Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...
      2023-07-27, 18:05
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • kurek93
      Pszenica z błędami.
      kurek93
      Witam.
      Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
      • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
      • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
      • słód Weyermann®
      ...
      2023-01-13, 10:28
    • piotrg
      Sprzedam cały browar domowy
      piotrg
      Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.

W skład browaru wchodzą:
      Śrutownik
      Kapslownica + ok 800 kapsli
      Garnek emaliowany 20L
      Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
      Suszarka do butelek
      7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...
      2022-02-20, 17:19
    • bastion
      Łotwa, Cesis, Skolas Iela 6, Trimpus Craft Brewery.
      bastion
      Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
      Dominantą rynku jest spory gotycki...
      2023-10-13, 18:44
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...