witam wszystkich na forum piwowarów domowych.nadejszła wiekopomna chwila,warka nr 2 chłodzi się i czeka na dodanie drożdży.mianowicie jest to kolsch z zestawu browar.biz.zacieranie przebiegło bez niespodzianek ,problem miałem z ustawieniem temperatur ale to są uroki gotowania na kuchence gazowej.po wysładzaniu blg 10,po chmieleniu 11,5 blg czyli blisko normy 11.pozostaje dodać drożdże i czekać na fermentację. pierwszą warką było piwo irish red ale ,w zasadzie proces warzenia bez przygód.natomiast popełniłem błąd podczas wysładzania i blg po wysładzaniu oscylowało w okolicach 14 ,trochę za wysokie.ostatecznie wyszło mi piwo bardziej treściwe w % ale objętościowo mniej.następne na tapecie to witbier.mam szereg pytań,ale na razie w pierwszym poście tyle gwoli przywitania.
Browar Domowy "Trybek"
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
Sprzedam sprzęt domowy:
18 skrzynek na piwo, ok 10 skrzynek z butelkami. Butelki są w większości czyste, bez etykiet, mogą byc zakurzone. Część 330ml, część 500ml. Dla zainteresowanego sprawdzę dokładnie ile czego tam jest.
Butelki litrowe z grubego szkła z zamknięciem...-
Channel: Targowisko piwowarskie
2023-07-27, 18:05 -
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Sprzedam cały browar domowy za 200 zł.
W skład browaru wchodzą:
Śrutownik
Kapslownica + ok 800 kapsli
Garnek emaliowany 20L
Chłodnica zanurzeniowa - miedziana własnej budowy
Suszarka do butelek
7 skrzynek butelek, ok połowa z zamknięciem patentowym...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Cesis, podobnie jak pobliska Sigulda są obowiązkowym punktem na trasie zwiedzania Łotwy. Niewielka starówka na której niespieszno toczy się życie ma swój urok, ale i tak każdy idzie w stronę zamku, który jest największą atrakcją tego miasteczka.
Dominantą rynku jest spory gotycki...3 Photos-
Channel: Łotwa
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment