Witam wszystkich piwowarów domowych. Jestem zarejestrowany już sporo czasu na forum jednak dopiero teraz postanowiłem napisać pierwszy post i opisać swoje doświadczenia z warzeniem piwka w domu
Doświadczenie moje wygląda tak:
Jak na razie wszystkie moje warki są robione z gotowych zestawów surowców zakupywanych w centrumpiwowarstwa.pl. Jako pierwszą wykonałem Dry Stout 12blg i niestety piwo mi nie wyszło wyszło kwaśne i w ogóle nie zagazowane, prawdopodobnie zakaziłem na etapie przelewania na cichą.
Gdy pierwsza warka leżakowała w butelkach zacząłem robić Pilsa niemieckiego 12blg. Zacierałem dekokcyjnie. Tutaj piwko mi wyszło bardzo smaczne z piękną pianą. Trzeba było bardzo delikatnie wlewać do kufla żeby nie wykipiało myślałem, że za dużo gazu ale w smaku tego nie było tak czuć. Wyszło delikatnie za gorzkie ale obwiniam to tym, że wyszło mi go mało (tylko 12,5 l a miało być 20l)
Trzecia warka to Belgijskie Specjalty Ale 18blg. Piwko wyszło jednak podobnie jak w drugiej warkce było go bardzo mało i w efekcie bardzo mocne (aż za bardzo) i gorzkie. Jednak ojciec tak szybko opróżnił skrzynkę, że za dużo go nie wypiłem:/
Ostatnio wziąłem się za Schwarzbier 12blg. Przebieg warzenia:
zacieranie:
64-65*C 35 min.
71-73*C 25 min.
Przed wysładzaniem dodana śruta słodu palonego
chmielenie 60 min.
od początku z marynką 40 g i w 50 minucie dodatkowe 10 g
Dzisiaj rano dodałem drożdże.
Ogólnie to trochę boję się rezultatu bo wszystkie surowce są stare. Kupiłem je ze dwa lata temu albo trochę dawniej i nie miałem czasu zrobić. Jednak po otwarciu opakowań wszystko ładnie pachniało. Nie miałem pewności do drożdży (suche Salfage S-23 o ile dobrze pamiętam) więc zanim zabrałem się za warzenie wrzuciłem je do pojemnika z wodą i cukrem, żeby zobaczyć czy w ogóle ruszą. Ruszyły i to w ciągu pół godziny chyba. Nie wiem czy to dobry był krok ale wydaje mi się, że piwku takie rozruszane drożdże nie zaszkodzą?
Czy to możliwe, że przy wysładzaniu mam w przybliżeniu 6.5blg? Wydaje mi się, że powinienem mieć koło 10blg. Po chmieleniu miałem z 16blg. Dolałem wody na 12blg.
Uff skończyłem. Jestem ciekaw czy wyjdzie co z tej ostatniej warki:P
Doświadczenie moje wygląda tak:
Jak na razie wszystkie moje warki są robione z gotowych zestawów surowców zakupywanych w centrumpiwowarstwa.pl. Jako pierwszą wykonałem Dry Stout 12blg i niestety piwo mi nie wyszło wyszło kwaśne i w ogóle nie zagazowane, prawdopodobnie zakaziłem na etapie przelewania na cichą.
Gdy pierwsza warka leżakowała w butelkach zacząłem robić Pilsa niemieckiego 12blg. Zacierałem dekokcyjnie. Tutaj piwko mi wyszło bardzo smaczne z piękną pianą. Trzeba było bardzo delikatnie wlewać do kufla żeby nie wykipiało myślałem, że za dużo gazu ale w smaku tego nie było tak czuć. Wyszło delikatnie za gorzkie ale obwiniam to tym, że wyszło mi go mało (tylko 12,5 l a miało być 20l)
Trzecia warka to Belgijskie Specjalty Ale 18blg. Piwko wyszło jednak podobnie jak w drugiej warkce było go bardzo mało i w efekcie bardzo mocne (aż za bardzo) i gorzkie. Jednak ojciec tak szybko opróżnił skrzynkę, że za dużo go nie wypiłem:/
Ostatnio wziąłem się za Schwarzbier 12blg. Przebieg warzenia:
zacieranie:
64-65*C 35 min.
71-73*C 25 min.
Przed wysładzaniem dodana śruta słodu palonego
chmielenie 60 min.
od początku z marynką 40 g i w 50 minucie dodatkowe 10 g
Dzisiaj rano dodałem drożdże.
Ogólnie to trochę boję się rezultatu bo wszystkie surowce są stare. Kupiłem je ze dwa lata temu albo trochę dawniej i nie miałem czasu zrobić. Jednak po otwarciu opakowań wszystko ładnie pachniało. Nie miałem pewności do drożdży (suche Salfage S-23 o ile dobrze pamiętam) więc zanim zabrałem się za warzenie wrzuciłem je do pojemnika z wodą i cukrem, żeby zobaczyć czy w ogóle ruszą. Ruszyły i to w ciągu pół godziny chyba. Nie wiem czy to dobry był krok ale wydaje mi się, że piwku takie rozruszane drożdże nie zaszkodzą?
Czy to możliwe, że przy wysładzaniu mam w przybliżeniu 6.5blg? Wydaje mi się, że powinienem mieć koło 10blg. Po chmieleniu miałem z 16blg. Dolałem wody na 12blg.
Uff skończyłem. Jestem ciekaw czy wyjdzie co z tej ostatniej warki:P
Comment