karol chce zostać piwowarem

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10780

    #16
    Ostatnio panuje moda na przelewanie do szklanych balonów na cichą? Plastik gorszy?
    Last edited by anteks; 2013-04-11, 12:39.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

      #17
      No wlasnie tego tez nie rozumiem. Dopiero co się obkupiłem, żeby zrobić pierwsze piwo, a to zalecenie żeby kupić balon.
      Pytanie co zrobić wykorzystując tylko ten sprzę który posiadam?
      LP

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10780

        #18
        Do tej pory uwarzyłem kilkanaście litrów piwa, ale zawsze używałem plastiku. Może popełniam błąd?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • karol1000
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2007.09
          • 1823

          #19
          anteks kilkanaście litrów to uwarzyłem ja przy fermentującej obecnie pierwszej warce
          Ty to raczej juz w hektolitach powinieneś liczyć
          LP

          Comment

          • Kazimierz_W
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            🍼🍼
            • 2009.05
            • 689

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Do tej pory uwarzyłem kilkanaście litrów piwa, ale zawsze używałem plastiku. Może popełniam błąd?
            Oczywiście, że nie popełniłeś. W domu ze swoim piwem można robić wszystko. Wspomniałem o balonie, bo takiego używam, jest szczelniejszy niż plastikowe wiadro, a kolega wyraźnie ma za mało sprzętu by realizować swe plany. Nie wiem, może ten balon to przyzwyczajenie z winiarskiej młodości.
            Browar Bociana smaczny od rana
            Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

            http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10780

              #21
              Do czego potrzebna ta szczelność?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Kazimierz_W
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                🍼🍼
                • 2009.05
                • 689

                #22
                Żeby ograniczyć dostęp powietrza, przy zmniejszonym wydzielaniu CO2 na cichej. Reasumując i kończąc temat: plastikowe wiadro, szklany balon ok, garnek nie.
                Browar Bociana smaczny od rana
                Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                Comment

                • karol1000
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2007.09
                  • 1823

                  #23
                  a co z tym pytaniem?
                  -czy zbierać i wywalać tą mocno zabrudząną (brązową) część piany czy można ją zostawić?
                  LP

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10780

                    #24
                    Są różne szkoły, ja nigdy nie zbierałem
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • karol1000
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.09
                      • 1823

                      #25
                      Na razie wszystko idzie jak powinno.
                      Właśnie mierzyłem BLG i jest 3°, piana już też schodzi. W smaku jest ok lekko owocowo i goryczkowo, kwachów nie stwierdzono. Jutro czyli po 4 dobach od zadania drożdży zlewamy na cichą. Dzięki wszystkim za pomoc
                      LP

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #26
                        Poczekaj jeszcze chwilę.
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • karol1000
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2007.09
                          • 1823

                          #27
                          My mamy mały problemik czasowy, bo w poniedziałek 22.4 musimy butelkować, bo jedziemy na Tour de pivovary 2

                          Kiedy polecasz przelać na cichą ?
                          Attached Files
                          LP

                          Comment

                          • karol1000
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.09
                            • 1823

                            #28
                            puk puk...
                            Jacer jesteś tam ?
                            zrobić coś z tym drożdżowym śluzem na powierzchni (piana już całkowicie zeszła)?
                            LP

                            Comment

                            • leona
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.07
                              • 5853

                              #29
                              Jeśli mogę się wtrącić
                              Czasu masz mało, ja zaryzykowałbym odpuszczenie cichej. Zamknąć szczelnie wieko i zostawić do tego 22go .
                              Z drugiej strony - jedziesz na pivovary na miesiąc? Bo jak na 2 tyg to w sam raz.

                              Comment

                              • jacer
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2006.03
                                • 9875

                                #30
                                Ja zbieram to łyżką. Przelej i zostaw na 2 tyg. w chłodzie. Będzie idealnie.
                                Last edited by jacer; 2013-04-13, 14:12.
                                Milicki Browar Rynkowy
                                Grupa STYRIAN

                                (1+sqrt5)/2
                                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                                No Hops, no Glory :)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X