No więc nadchodzi pora po pierwszym brewkicie na zacieranie. Nie mam potrzebnego sprzętu niestety ale im więcej o tym myślę tym bardziej nie mogę wytrzymać. Otóż zamierzam wybrać jakiś zestaw przykładowo India Pale Ale - IPA 14º BLG i co następuje, posiadam 13L garnek z nierdzewki i znajdzie się drugi o podobnej pojemności emaliowany i moje pytania
Czy cukier z całego zasypu dla takiego piwa jest w stanie rozpuścić w 9 może 10L wody?
I jak widzicie coś takiego aby 10L brzeczki po filtrowaniu zebrać do jednego gara i taką samą ilością wody wysłodzić do drugiego gara i w obu nachmielać brzeczkę i wysłodziny, jeśli dobrze to nazwałem. Następnie całość zlać do fermentatora, w nim schłodzić brzeczkę i na koniec zadać drożdżami.
Czy cukier z całego zasypu dla takiego piwa jest w stanie rozpuścić w 9 może 10L wody?
I jak widzicie coś takiego aby 10L brzeczki po filtrowaniu zebrać do jednego gara i taką samą ilością wody wysłodzić do drugiego gara i w obu nachmielać brzeczkę i wysłodziny, jeśli dobrze to nazwałem. Następnie całość zlać do fermentatora, w nim schłodzić brzeczkę i na koniec zadać drożdżami.
Comment