Dziś nastawiłem 24l Irish Stouta od Coopers'a z dodatkiem 750g laktozy, a więc coś na kształt Sweet Stouta
1,7kg ciemnego słodu w płynie + 500g glukozy = 14°Blg
Witam ciepło
Jako że za oknem dość zimno, w pomieszczeniu w którym fermentuję również chłodno ~15°C postanowiłem zrobić nowego gotowca
- debiutanckiego koźlaka, dolnej fermentacji
Wersja ekonomiczna, brewkit+glukoza.
Hmm, a jakim niby cudem miałyby wyjść 23 l koźlaka z 1,7 kg ekstraktu + 1 kg cukru? Koźlak "10,5"? Zrób jakieś 15-16 litrów tego piwa, to będzie porządny koźlak.
Hmm, a jakim niby cudem miałyby wyjść 23 l koźlaka z 1,7 kg ekstraktu + 1 kg cukru? Koźlak "10,5"? Zrób jakieś 15-16 litrów tego piwa, to będzie porządny koźlak.
Niestety z tego co zauważyłem wszystkie brewkity na 23l celują w ~10Blg, więc w tym przypadku to będzie co najwyżej lekkie ciemne, a niżeli prawdziwy koźlak - też dobre .
Póki co jakoś boję się eksperymentów z mniejszą ilością wody, może kiedyś nadejdzie taka chwila, że będę ograniczał ilość wody.
Więc kurczowo trzymam się instrukcji, czasem dodając tylko nieco więcej "cukrów".
Pozdrawiam.
No to dziś nastawiłem, zgodnie z przewidywaniami 23l, 1kg glukozy i ~10°Blg
Drożdzę mokre dodane przy temp 20°C, w pomieszczeniu z fermentatorem jest obecnie 15°C, tak więc temperatura wydaje się odpowiednia dla dolnej fermentacji.
Zobaczymy co finalnie z tego za ciemniak wyjdzie.
Ktoś kiedyś napisał, że nie bez powodu brewkity są robione na 23l.
Jakoś tak sobie to zapamiętałem, i nawet nie myślałem by np. wlać 20l zamiast tych 23l.
Następnego mam w planach Amber Lagera, więc w teorii powinien mieć te 13/14Blg, więc nie wykluczone że mniej wody wleję, tak by tyle osiągnąć.
Kolejna warka - Amber Lager została nastawiona w sobote, po 3 dniach z rurki fermentacyjnej wydobywa się lekki zapach siarkowodoru.
Blg na starcie 12° przy 21l.
Piwko fermentuje w okolicy 18°C.
Comment