Zdenkowy browar domowy - pierwsze kroki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miczda
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.08
    • 81

    #31
    Fermentacja burzliwa dobiegła końca... odfermentowało do 0°Blg
    Całość na kilka dni została przelana na cichą.

    Pozdrawiam.

    Comment

    • miczda
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.08
      • 81

      #32
      Piwko dziś zabutelkowane do 43 butelek.

      Pozdrawiam.
      Attached Files

      Comment

      • miczda
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.08
        • 81

        #33
        Witam.

        Dziś nastawiłem 22l IPA z Better Brew.
        1kg glukozy, 11°Blg.
        Drożdże "mokre" dodane przy temp 24°C

        Pozdrowienia i etykieta na deser
        Attached Files

        Comment

        • miczda
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.08
          • 81

          #34
          Fermentacja ruszyła, tak czystej piany to nigdy nie miałem
          Wie ktoś jaka jest tego przyczyna ?

          Pozdrawiam
          Attached Files

          Comment

          • miczda
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.08
            • 81

            #35
            Piwko przelane dziś do 40 butelek przy 2°Blg.

            Pozdrawiam
            Attached Files

            Comment

            • miczda
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.08
              • 81

              #36
              Witam ciepło.

              Dziś nastawiłem 24l Irish Stouta od Coopers'a z dodatkiem 750g laktozy, a więc coś na kształt Sweet Stouta
              1,7kg ciemnego słodu w płynie + 500g glukozy = 14°Blg

              Pozdrawiam, etykieta do kompletu.
              Attached Files

              Comment

              • miczda
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.08
                • 81

                #37
                Sweet Stout rozlany do 45 butelek 500ml.
                Pozdrawiam.
                Attached Files

                Comment

                • miczda
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.08
                  • 81

                  #38
                  Witam ciepło
                  Jako że za oknem dość zimno, w pomieszczeniu w którym fermentuję również chłodno ~15°C postanowiłem zrobić nowego gotowca
                  - debiutanckiego koźlaka, dolnej fermentacji
                  Wersja ekonomiczna, brewkit+glukoza.

                  Pozdrawiam.

                  Comment

                  • Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

                    #39
                    Hmm, a jakim niby cudem miałyby wyjść 23 l koźlaka z 1,7 kg ekstraktu + 1 kg cukru? Koźlak "10,5"? Zrób jakieś 15-16 litrów tego piwa, to będzie porządny koźlak.
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                    Comment

                    • miczda
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.08
                      • 81

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Hmm, a jakim niby cudem miałyby wyjść 23 l koźlaka z 1,7 kg ekstraktu + 1 kg cukru? Koźlak "10,5"? Zrób jakieś 15-16 litrów tego piwa, to będzie porządny koźlak.
                      Niestety z tego co zauważyłem wszystkie brewkity na 23l celują w ~10Blg, więc w tym przypadku to będzie co najwyżej lekkie ciemne, a niżeli prawdziwy koźlak - też dobre .
                      Póki co jakoś boję się eksperymentów z mniejszą ilością wody, może kiedyś nadejdzie taka chwila, że będę ograniczał ilość wody.
                      Więc kurczowo trzymam się instrukcji, czasem dodając tylko nieco więcej "cukrów".
                      Pozdrawiam.

                      Comment

                      • miczda
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.08
                        • 81

                        #41
                        No to dziś nastawiłem, zgodnie z przewidywaniami 23l, 1kg glukozy i ~10°Blg
                        Drożdzę mokre dodane przy temp 20°C, w pomieszczeniu z fermentatorem jest obecnie 15°C, tak więc temperatura wydaje się odpowiednia dla dolnej fermentacji.
                        Zobaczymy co finalnie z tego za ciemniak wyjdzie.

                        Pozdrawiam.
                        Attached Files

                        Comment

                        • miczda
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.08
                          • 81

                          #42
                          Witam.

                          Mój prawie koźlak, został dziś rozlany do 41 butelek, przy 1°Blg.

                          Pozdrawiam.
                          Attached Files

                          Comment

                          • barsliw
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.08
                            • 289

                            #43
                            A mozna spytac czego sie obawiasz jesli chodzi o mniejsza ilosc wody?

                            Comment

                            • miczda
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.08
                              • 81

                              #44
                              Ktoś kiedyś napisał, że nie bez powodu brewkity są robione na 23l.
                              Jakoś tak sobie to zapamiętałem, i nawet nie myślałem by np. wlać 20l zamiast tych 23l.
                              Następnego mam w planach Amber Lagera, więc w teorii powinien mieć te 13/14Blg, więc nie wykluczone że mniej wody wleję, tak by tyle osiągnąć.

                              Comment

                              • miczda
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.08
                                • 81

                                #45
                                Witam.

                                Kolejna warka - Amber Lager została nastawiona w sobote, po 3 dniach z rurki fermentacyjnej wydobywa się lekki zapach siarkowodoru.
                                Blg na starcie 12° przy 21l.
                                Piwko fermentuje w okolicy 18°C.

                                Pozdrowienia i tradycyjnie etykieta.
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X