Zdenkowy browar domowy - pierwsze kroki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miczda
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.08
    • 81

    Zdenkowy browar domowy - pierwsze kroki

    Witam serdecznie.

    Jako że mam dość sporo pustych butelek po piwie, a nie bardzo chce mi się je odnosić to postanowiłem zakupić gotowy zestaw Brewkit Coopers Lager.
    Pierwsze piwo planuje nawarzyć jeszczę jakoś w maju właśnie z tego gotowca, a z czasem jak już złapię bakcyla, to będę się starał uwarzyć coś własnego.
    O postępie prac będę co jakiś czas tutaj informował.

    Póki co stworzyłem wzór etykiet na swoje przyszłe piwka.
    Wszystkie późniejsze piwa będą posiadały etykiety w takiej formie.

    Pozdrawiam.
    Attached Files
  • ksy
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.07
    • 280

    #2
    Witamy. Tylko uważaj warzenie wciąga
    Jeśli otwierasz szafę a tam worek słodu, a jedzenie w lodówce gnieździ się na dwóch półkach bo resztę przestrzeni zabiera wiaderko... to wiedz że coś się dzieje.
    na zdrowie
    --------------------
    --------------------
    "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

    Comment


    • #3
      To co Ci mogę poradzić, to nie kupuj zestawu gotowego, a spróbuj sobie samemu coś skompletować.
      Na pewno warto kupić kapslownicę stołową, greta to porażka , jak nie złapiesz bakcyla, to za dobrą kasę ktoś od Ciebie ja kupi, z tym problemu nie będzie.
      Proponuję też zacząć od zacierania, to nie takie straszne, na początek zacieranie jednotemperaturowe – tylko musisz mieć duży garnek, jak nie masz to kolejna inwestycja, ale tak nie będziesz już warzył to sprzedasz też bez problemów.

      Comment

      • ksy
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.07
        • 280

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
        greta to porażka ,
        Proszę o uzasadnienie. Używam emily z zestawu startowego i sprawdza się b.dobrze - jeśli dobrze odczytuje zdjęcia jest to "siostrzana" kapslownica do grety, ale może są jakieś znaczące różnice. Nie zaprzeczam wyższości kapslownic stołowych, ale "porażka" to mocne słowo.oczywiście ogranicza nas do butelek z wysokim kołnierzem, czy coś jeszcze?
        --------------------
        --------------------
        "Żółw porusza się z prędkością wystarczającą do upolowania sałaty. "

        Comment


        • #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ksy Wyświetlenie odpowiedzi
          Proszę o uzasadnienie.

          Miałem gretę i to była porażka, ciężko się kapslowało butelki bezzwrotne np. z browaru Amber, szybciej się niszy, wyginają się blaszki, ucięte szyjki od słabszych butelek, szczególnie od 0,33 (takich używam w niewielkiej ilości w celach degustacyjnych i podarunkowych) już nie wspomnę o czasie kapslowania, raz dwa i dwie skrzyneczki zakapslowane.
          Zapewniam Cię, że jakbyś miał stołową, to być już na swoją emily nawet nie spojrzał.
          Rozwaliłem gretę, wziąłem samą głowicę, kupiłem stojak do wiertarki za 50 zł i zrobiłem sobie kapslownicę stołową, poszukaj na piwo.org, tam jest kilka tematów o tym i zdjęć, może też natrafisz na moją …

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23963

            #6
            Mam Gretę od 9 lat i z powodzeniem hula przez ponad 100 warek.
            Last edited by ART; 2013-05-02, 15:34.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • miczda
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.08
              • 81

              #7
              Dzięki za wszelakie informacje.

              Zdecydowałem się zamówić ten zestaw > Biowin MB1
              Jak wszystko dobrze pójdzie to jakoś w połowie przyszłego tygdnia zacznę działać

              Pozdrawiam.

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                Mam Gretę od 9 lat i z powodzeniem hula przez ponad 100 warek.
                No i fajnie, tylko stołowa jest 100 razy lepsza niż greta, kto używał obu i jest bezstronny ten o tym wie.
                Mój ojciec maił kiedyś 3 Polonezy i uważał je za dobre i wystarczające dla niego samochody, aż kupił starą 12-letnią Toyote …

                Comment

                • miczda
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.08
                  • 81

                  #9
                  Witam serdecznie.

                  W czasie czekania na zestawik, dorobiłem się logo dla mojego browaru

                  Pozdrawiam.
                  Attached Files

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23963

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                    No i fajnie, tylko stołowa jest 100 razy lepsza niż greta, kto używał obu i jest bezstronny ten o tym wie.
                    Mój ojciec maił kiedyś 3 Polonezy i uważał je za dobre i wystarczające dla niego samochody, aż kupił starą 12-letnią Toyote …
                    No i stołowa jest droższa i zajmuje więcej miejsca. Mamy właściwie większość rodzajów kapslownic w sklepie, więc najlepiej by było aby miczda kupił najdroższą

                    Ty piszesz że greta jest beznadziejna ja to kontruję swoim doświadczeniem, twierdząc że świetnie sobie radzi.
                    Last edited by ART; 2013-05-06, 19:15.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • miczda
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.08
                      • 81

                      #11
                      Witam.

                      Dzisiaj przyszedł mój zestawik
                      A także ewaluowały moje etykiety wraz z logo do wersji ostatecznej.
                      Do warzenia zabieram się jak tylko temperatura w pomieszczeniu docelowym osiągnie min. 18°C

                      Pozdrawiam, Michał.
                      Attached Files

                      Comment

                      • miczda
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2011.08
                        • 81

                        #12
                        Witam ciepło.

                        Pierwsza ~23l warka dziś wystartowała.
                        Na starcie mam ledwie 8blg przy 750g cukru.
                        Temperatura brzeczki podczas dodania drożdzy ~24°C

                        Pozdrawiam.
                        Attached Files

                        Comment

                        • miczda
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.08
                          • 81

                          #13
                          Fermentacja ruszyła
                          Attached Files

                          Comment

                          • miczda
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.08
                            • 81

                            #14
                            Witam.

                            Mija piąty dzień warzenia... pozostało jeszcze ~4Blg

                            Pozdrawiam

                            Comment

                            • miczda
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2011.08
                              • 81

                              #15
                              Heyah!

                              Pierwsza fermentacja dobiega końca... ~1.5Blg
                              Piwo w smaku dość mocno goryczkowe, jak narazie mega mętne.
                              Jutro czeka mnie długo oczekiwane butelkowanie

                              Pozdrawiam
                              Attached Files

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X