Mój gotowiec Lagera po 2 tygodniach od zabutelkowania, dalej dość mocno drożdżowy jest.
Ale to mnie nie zraża, wręcz przeciwnie, po mału szykuję się do kolejnej warki z gotowca, tym razem pszenicznej z zastosowaniem słodu zamiast cukru, oraz z cichą fermentacją.
I tutaj moje pytanie, czy jakbym zastąpił słód jasny, słodem ciemnym to uzyskałbym coś na styl ciemnego pszenicznego, czy raczej nic z tego ?
Składniki na kolejną warkę [~22l] zakupione, wheat od coopersa, 1kg ciemnego ekstraktu mister sladek.
Mam nadzieję że ciemny słód temu piwu nie zaszkodzi, w zamyśle mam użycie całego słodu, ewentualnie 0,5kg ekstraktu i 0,5kg glukozy.
Jest szansa, że z takiej mieszanki wyjdzie coś al'a ciemna pszenica ?
Jeśli macie jakieś sugestie co do proporcji ekstrakt/glukoza to piszcie śmiało.
Kolejna warka [~23L] nastawiona.
Pszeniczna z dodatkiem 250g ciemnego słodu i 800g glukozy.
Blg 10°, temperatura dodania drożdzy ~24°C.
Tym razem po tygodniu przeleję na cichą, dodając 250g sztucznego miodu tak dla lekkiego posmaku.
Burzliwa fermentacja zakończyła się dziś rano, staneło na 2°Blg.
Fermentacja przebiegała w temp około 21°C.
250g ciemnego słodu, wiele koloru nie zmieniło.
22L przelane na cichą, z dodatkiem 250g miodu.
Strasznie mocny ten Twój Mild, aż 11BLG! Jako stary fan brew-kitów zdecydowanie polecam Ci dać sobie spokój z zestawami Coopers. Są najniższej jakości z tych oferowanych na rynku. Genialne piwa wychodzą z zestawów dwu-puszkowych (St Peter's, Woodforde's, Mutons). Nie dodajesz żadnego cukru i masz właściwe drożdże.
Nie łudź się że Twoja pszenica będzie w ogóle przypominać weizena, bo drożdże które miałeś w zestawie to są jakieś ejlowe, a nie dedykowane. Jeśli już kupujesz zestawy jedno-puszkowe, to albo rób mniejsze warki (12l) lub dodawaj ekstrakt słodowy. Różnica w smaku będzie znacząca i będzie jakoś współgrać z Twym szumnym, koncernowym, tekstem z kontr etykiety.
Powodzenia
Browar Bociana smaczny od rana
Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!
Dzięki za wszelkie sugestie, póki co dopiero poznaje bliżej nie znane mi wcześniej smaki/nazwy/gatunki, więc będe się trzymał instrukcji, ale z czasem kto wie może przejdę na 2paki.
Tym razem wybór padł na kolejnego gotowca, Australian Pale Ale od Coopers'a
22l wody, 0,5kg glukozy, oraz 0,5kg cukru trzcinowego, ~10,5°Blg
Temperatura dodania drożdży 27°C, temp otoczenia 26°C.
Drożdże na mokro, przed dodaniem pływały około 1,5h w temp ~24°C.
Comment