Zdenkowy browar domowy - pierwsze kroki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miczda
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.08
    • 81

    #16
    I zabutelkowane...

    Pozdrawiam
    Attached Files

    Comment

    • miczda
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.08
      • 81

      #17
      Witam serdecznie.

      Mój gotowiec Lagera po 2 tygodniach od zabutelkowania, dalej dość mocno drożdżowy jest.
      Ale to mnie nie zraża, wręcz przeciwnie, po mału szykuję się do kolejnej warki z gotowca, tym razem pszenicznej z zastosowaniem słodu zamiast cukru, oraz z cichą fermentacją.
      I tutaj moje pytanie, czy jakbym zastąpił słód jasny, słodem ciemnym to uzyskałbym coś na styl ciemnego pszenicznego, czy raczej nic z tego ?

      Etykieta...

      Pozdrawiam, Michał
      Attached Files

      Comment

      • miczda
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.08
        • 81

        #18
        Witam.

        Składniki na kolejną warkę [~22l] zakupione, wheat od coopersa, 1kg ciemnego ekstraktu mister sladek.
        Mam nadzieję że ciemny słód temu piwu nie zaszkodzi, w zamyśle mam użycie całego słodu, ewentualnie 0,5kg ekstraktu i 0,5kg glukozy.
        Jest szansa, że z takiej mieszanki wyjdzie coś al'a ciemna pszenica ?
        Jeśli macie jakieś sugestie co do proporcji ekstrakt/glukoza to piszcie śmiało.

        Pozdrawiam.

        Comment

        • miczda
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.08
          • 81

          #19
          Witam

          Kolejna warka [~23L] nastawiona.
          Pszeniczna z dodatkiem 250g ciemnego słodu i 800g glukozy.
          Blg 10°, temperatura dodania drożdzy ~24°C.
          Tym razem po tygodniu przeleję na cichą, dodając 250g sztucznego miodu tak dla lekkiego posmaku.

          Pozdrawiam

          Comment

          • miczda
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2011.08
            • 81

            #20
            Witam srdecznie.

            Burzliwa fermentacja zakończyła się dziś rano, staneło na 2°Blg.
            Fermentacja przebiegała w temp około 21°C.
            250g ciemnego słodu, wiele koloru nie zmieniło.
            22L przelane na cichą, z dodatkiem 250g miodu.

            Pozdrawiam

            Comment

            • miczda
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.08
              • 81

              #21
              Witam.

              Piwko rozlane dziś do 43 butelek 0,5l

              Pozdrawiam.
              Attached Files

              Comment

              • miczda
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.08
                • 81

                #22
                Witam serdecznie.

                Kolejna 22,5l warka nastawiona, tym razem ciemna, mild ale.
                Z dodatkiem 750g ciemnego słodu + 500g glukozy = ~11Blg
                Pozdrawiam.

                Etykieta:
                Attached Files

                Comment

                • miczda
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.08
                  • 81

                  #23
                  Witam, po 10 dniach delikatnej burzliwej, 3 warka zostało zabutelkowane przy 3Blg.

                  Pozdrawiam.
                  Last edited by miczda; 2013-07-07, 08:27.

                  Comment

                  • miczda
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.08
                    • 81

                    #24
                    Mild Ale w opakowaniu...
                    Attached Files

                    Comment

                    • miczda
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.08
                      • 81

                      #25
                      Witam serdecznie.

                      Nowa warka już nastawiona, tym razem gotowiec Coopers'a - English Bitter
                      22,5l wody, 1kg glukozy, 10.5Blg.
                      Pozdrawiam.

                      Comment

                      • Kazimierz_W
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        🍼🍼
                        • 2009.05
                        • 689

                        #26
                        Strasznie mocny ten Twój Mild, aż 11BLG! Jako stary fan brew-kitów zdecydowanie polecam Ci dać sobie spokój z zestawami Coopers. Są najniższej jakości z tych oferowanych na rynku. Genialne piwa wychodzą z zestawów dwu-puszkowych (St Peter's, Woodforde's, Mutons). Nie dodajesz żadnego cukru i masz właściwe drożdże.
                        Nie łudź się że Twoja pszenica będzie w ogóle przypominać weizena, bo drożdże które miałeś w zestawie to są jakieś ejlowe, a nie dedykowane. Jeśli już kupujesz zestawy jedno-puszkowe, to albo rób mniejsze warki (12l) lub dodawaj ekstrakt słodowy. Różnica w smaku będzie znacząca i będzie jakoś współgrać z Twym szumnym, koncernowym, tekstem z kontr etykiety.
                        Powodzenia
                        Browar Bociana smaczny od rana
                        Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

                        http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

                        Comment

                        • miczda
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.08
                          • 81

                          #27
                          Witam serdecznie.

                          Dzięki za wszelkie sugestie, póki co dopiero poznaje bliżej nie znane mi wcześniej smaki/nazwy/gatunki, więc będe się trzymał instrukcji, ale z czasem kto wie może przejdę na 2paki.

                          Pozdrawiam

                          Comment

                          • miczda
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2011.08
                            • 81

                            #28
                            Witam, Bitter został rozlany do 42 butelek 0,5 i 4 - 0.33l

                            Pozdrawiam.
                            Attached Files

                            Comment

                            • jun
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2009.05
                              • 47

                              #29
                              Gratuluję wytrwałości przy projektowaniu etykiet .Solidne wykonanie.

                              Comment

                              • miczda
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2011.08
                                • 81

                                #30
                                Witam po raz kolejny.

                                Tym razem wybór padł na kolejnego gotowca, Australian Pale Ale od Coopers'a
                                22l wody, 0,5kg glukozy, oraz 0,5kg cukru trzcinowego, ~10,5°Blg
                                Temperatura dodania drożdży 27°C, temp otoczenia 26°C.
                                Drożdże na mokro, przed dodaniem pływały około 1,5h w temp ~24°C.

                                Pozdrawiam.
                                Attached Files

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X