Zdenkowy browar domowy - pierwsze kroki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • miczda
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.08
    • 81

    #46
    No i piwko zostało dziś rozlane do 40 butelek.
    Odfermentowało do 1°Blg.

    Pozdrawiam
    Attached Files

    Comment

    • miczda
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.08
      • 81

      #47
      W poniedziałek nastawiłem swoje ostatnie piwko w tym roku..
      2-puszkowego Portera Bałtyckiego z Gozdawy z dodatkowym 1kg ciemnego słodu w proszku.
      Wyszło 18l i 17,5°Blg

      Etykieta standardowa, oraz specjalna dla starego przyjaciela...
      Attached Files

      Comment

      • wesat
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.07
        • 2

        #48
        co z kozlakiem gozdawy ?

        a jak tam koźlak - kiedy pierwsza degustacja? ja dziś dostałem przesyłkę z pucha koźlaka gozdawy + 1 kg glukozy ... i tak sie zastanawiam warto czy nie zmniejszać ilość wody ? możne kolega na moja prośbę rozkapsluje 1 buteleczkę celem oceny nastawu z przepisu z instrukcji producenta brewkitu.?

        Comment

        • miczda
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.08
          • 81

          #49
          Już zdegustowałem, w smaku jest ok, ale jednak warto byłoby obniżyć ilośc wody, myslę że tak 18l, byłoby w sam raz, bo jednak te ~10Blg, przy 23l to mało jak na Koźlaka, a tak myśle że byłaby szansa na te z 13Blg.
          ps, nie przeraź się jak z fermentora będzie się wydobywał zapach siarkowodoru, te dolne drożdże z Gozdawy, lubią dawać taki zapach, z pojedyńczej butelki praktycznie już tego nie czuć.
          Podobnie mam też teraz przy Porterze na tych samych drożdżach.

          Pozdrawiam.

          Comment

          • wesat
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.07
            • 2

            #50
            a jak tam kozlak - kiedy pierwsza degustacja?

            nastawilem 19 l (woda cukier i pucha) wyszlo 10 blg winomierzem biowinu.....zobaczymy co bedzi edalej mam zamiar po 1 dobie mocno trzymac sie tych 18 st.

            Comment

            • miczda
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.08
              • 81

              #51
              No to ostatnia warka w tym roku została zabutelkowana.
              30x 0,5l i 4x 0,33l

              pozdrawiam
              Attached Files

              Comment

              • miczda
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.08
                • 81

                #52
                No to wznawiam robienie piwka.
                Na pierwszy rzut w 2014r, poszedł Lager z Gozdawy.
                Doprawiony odrobiną chmielu Magnum - zobacze co z tego wyjdzie.
                Dodatkowo na 2014r nowa seria etykiet.

                Pozdrawiam.
                Attached Files

                Comment

                • miczda
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.08
                  • 81

                  #53
                  Dziś zabutelkowane do 40 takich oto butelek...
                  Attached Files

                  Comment

                  • miczda
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2011.08
                    • 81

                    #54
                    Witam

                    Przymierzam się do kolejnej warki, tym razem chciałbym go jednak samemu dochmielić.
                    Będzie to brewkit pale ale, a do tego mam 30g citry, i 30g amarillo w granulacie.
                    I tutaj moje pytanie, jak postępować z tymi chmielami, kiedy dodać itp, aby stworzyć coś na wzór swoistego IPA. ?
                    Rzecz jasna po burzliwej fermentacji planuje przelać na cichą.

                    Pozdrawiam.

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X