Domowy Browar Sąsiedzki

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tbiegun
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 14

    #1

    Domowy Browar Sąsiedzki

    Pomysł do zacierania własnego piwa dojrzewał we mnie już od jakiegoś czasu, aż w końcu nadszedł moment kiedy słowa zmieniły się w czyn i na pierwszy ogień poszła taka oto warka przeznaczona z góry na naukę:

    Warka #1 Belgian Pale Ale (26.04.2013) z zestawu Browamatora
    Zacieranie: Infuzyjne
    Fermentacja: Górna w 22°C
    Zawartość ekstraktu (Blg): 12
    Brzeczka nastawna w litrach: 18

    Słody:
    słód pale ale Weyermann® 2,5 kg,
    słód monachijski typ I Weyermann® 1,0 kg,
    słód Abbey Malt Weyermann® 0,3 kg,
    słód Carabelge® Weyermann® 0,2 kg

    Chmiele:
    goryczkowy Brewers Gold (DE) 30 g (granulat),
    aromatyczny East Kent Golding (UK) 30 g (granulat)

    Drożdże suche:
    suche Safbrew S-33 11,5 g

    Zacieranie:
    zasyp: 68°C - 10 minut
    zacieranie jednotemp.: 67°C - 69°C - 50 minut
    76°C i rozpoczynamy filtrację.

    Wysładzanie wodą o temp 78°C - 3 x 4l: uzyskałem 21,5l brzeczki o Blg 10

    Czas gotowania:
    60 minut

    Chmielenie:
    30g Brewers Gold - 60 minut
    30g East Kent Golding - 15 minut

    Fermentacja:
    Drożdże S-33 zadane do brzeczki o temperaturze ok. 24°C
    Burzliwa od 27.04.2013 w temperaturze ok. 22°C - 23°C
    Cicha od 08.05.2013 na 11 dni w temperaturze ok 21°C

    Refermentacja:
    18L zabutelkowane z 90g glukozy przy 4,5 Blg

    Uwagi:
    Z racji, że była to pierwsza warka i od razu z zacieraniem to nie ustrzegłem się błedów, które powiększą doświadczenie przy kolejnych próbach. Po pierwsze miałem problem z utrzymaniem właściwej temperatury przy zacieraniu. Z reguły oscylowała ona w górnych granicach, a ponadto z pewnością za słabo mieszałem w trakcie dogrzewania palnikiem. W efekcie piwo będzie bardziej treściwe niż planowano. Po drugie wysładzałem zbyt małą ilością wody, należało dołożyć jeszcze 3l żeby osiągnąć lepszy efekt. Fermentacja burzliwa przeszła dość szybko bo po 36 godzinach piana w zasadzie znikła, ale było to spowodowane jak myślę mniejszą ilością cukrów fermentowalnych. Ponadto po 3 tygodniach od butelkowania stwierdzam, że dałem za mało glukozy do refermentacji bo bałem się granatów przy dość wysokim końcowym Blg - 4,5 i to był błąd...

    W załączeniu etykietka i zdjęcie butelki już oklejonej...
    Attached Files
  • sztetke
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.12
    • 355

    #2
    To zależy kiedy to wypijesz, pewnie nie zdąży dojrzeć, ale jak dasz mu szanse to ta ilość glukozy będzie dobra, zresztą po cholerę dużo gazu w piwie .

    A, etykieta b.fajna.

    Comment

    • tbiegun
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.04
      • 14

      #3
      Może faktycznie masz rację... A że człowiek przyzwyczajony do tych mocno gazowanych sklepowych lagerów to potem ma takie dziwne stereotypy utrwalone, że gazu mało

      Jak to przy pierwszym piwie, wiadomo że co chwilę odbywa się kosztowanie ale bez przesady... Na ten moment próbuję tak jedno na tydzień, żeby ocenić jak zmienia się smak czy też nagazowanie. A docelowo mam 10 butelek odłożonych na dłuższy okres leżakowania - powiedzmy 2-3 miesiące

      Comment

      • sztetke
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.12
        • 355

        #4
        No, 3 miesiące to przy tej ilości karmelowych to minimum jak dla mnie .

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Mörfelden-Walldorf, Hintergasse 4, Faselbräu
          dadek
          Małe, spokojne miasto (a właściwie dwa połączone administracyjnie w jeden organizm) położone 17 km na południe od Frankurtu (am Main). Dojazd pociągiem z Frankfurt Hauptbahnhof zajmuje 17 minut ale nie należy wysiadać na stacji Walldorf a na następnej Mörfelden. Z dworca droga jest prosta...
          2023-09-30, 00:34
        • dadek
          Katowice, Żwirki i Wigury 11, Browar StarKraft
          dadek
          Browarek miałem możliwość odwiedzić 26.03.2024 dzięki uprzejmości Remka Staronia, czyli jego założyciela. W Katowicach jest on dobrze znany piwoszom jako właściciel już kultowej Absurdalnej gdzie oczywiście piw StarKrafta (i nie tylko) można spróbować z 16 kranów.
          W browarze pracują...
          2024-04-11, 23:26
        • kurek93
          Pszenica z błędami.
          kurek93
          Witam.
          Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
          • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
          • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
          • słód Weyermann®
          ...
          2023-01-13, 10:28
        • dadek
          Czechy, Benešov, Táborská 306, Pivovar Ferdinand
          dadek
          Piwa z tego browaru są zapewne znane większości bo dostępne również w Polsce, ja też piłem je wielokrotnie. Jednak nigdy nie było okazji zwiedzić zabytkowych wnętrz browaru, a jest to możliwe zasadniczo raz do roku w drugą sobotę września, gdy odbywają się Pivovarské slavnosti. W tym...
          2023-11-17, 00:48
        • dadek
          Nowe Miasto Lubawskie, Kopernika 9C, Browar Nowomiejski/Piwoteka
          dadek
          Gdy z Markiem Putą z Piwoteki widziałem się na ostatnim jesiennym Warszawskim Festiwalu Piwa zapytałem czy w tygodniu mógłbym wpaść do nowego browaru w Nowym Mieście Lubawskim. Nie było problemu - "zadzwoń jak będziesz jechał a uprzedzę chłopaków to ci pokażą oba" - powiedział...
          2022-11-07, 01:04
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...