Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
Wyświetlenie odpowiedzi
Tymczasem w niedzielę 18.09.2013 uwarzona #5 Szufla Chmielu 12BLG na świeżych szyszkach z tegorocznego chmielobrania.
Zasyp:
Pilzneński 2.5kg
Pszeniczny 0.4kg
Wiedeński 2kg
Karmelowy30 0.5kg
Słody w 15 litrach wody + 5 litrów na sterowanie temperaturą.
63 stopnie - 30 minut
73 stopnie - 40 minut
78 stopni - 10 minut
Wysładzanie 10 litrami wody o temp.78 stopni
Przed chmieleniem dolane ok. 4 litry wody, żeby uzyskać filtrat 11BLG
Chmielenie - 60 minut:
20g waimea 0 minuta
10g waimea 40 minuta
10g waimea, 10g nelson 45 minuta
10g nelson 50 minuta
30g topaz 10g nelson mech 55 minuta
Na zimno sypnę jeszcze 10 g waimea, 20g topaz, 20g nelson
Po chmieleniu ok 24 litry brzeczki o ekstrakcie 12BLG. Brzeczka zadana uwodnionymi US-05, fermentuje w 17-18*C.
Comment