Ołbiński browar domowy
Collapse
X
-
Nie porównywałem wskaźnika do próby z wodą z mąką, te 'pozytywne' próby jodowe nie barwiły mi wskaźnika na granatowo jak przy początku zacierania tylko tak...brunatno.Ostatnia zmiana dokonana przez howser; 2013-12-06, 13:07.Comment
-
Na początku standardowo - 2 litry. Potem zlałem jakieś 5-6 litrów filtratu, przyjrzałem mu się i stwierdziłem, że nie jest wystarczająco klarowny więc wróciłem go z powrotem na młóto. Lałem na talerzyk, więc złoże filtracyjne nie zmąciło się. Przy filtrowaniu kranik był odkręcony delikatnie, filtrat wylewał się w tempie ok 1l/3min
Wysładzałem na raty, w 2 ratach. Za drugim razem zrobiłem tak jak wyżej.
Czy to może być kwestia tego, że młóta było mało i przez to filtrowało nie tak skutecznie jak w pozostałych warkach? A może tego, że pominąłem mash-out?Comment
-
20.12.2013 #8 Miodowe rozlane do butelek. Po prawie 2 tygodniach cichej w piwo ma 2BLG ekstraktu, miodowy aromat i smak. W całej miodowej słodyczy piwa gdzieś w tle przewija się lekko kwaskowata nuta.
Piwo rozlane z dodatkiem 2.5g glukozy na butelkę.
Po cichej cała mętność piwa zniknęła, jest niemal idealnie klarowne.Ostatnia zmiana dokonana przez howser; 2013-12-20, 21:06.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
W Utrechcie browarów nie brakuje, jednak ja wpadłem do tego miasta 19.07.2023 tylko na kilka godzin więc musiałem dokonać wyboru. Po zwiedzeniu pięknej starówki, na piwo postanowiłem pójść zupełnie gdzie indziej, z dala od tłumów i turystów.
Powstały w 2016 roku browarek De Kromme...-
Channel: Holandia
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
-
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
-
Tak atrakcyjne miasteczko jakim jest Stara Lubovna którego dominantą jest urokliwe zamczysko, wręcz prosiło się o browarek. Tłumy turystów zaglądające w to miejsce zyskały miejsce gdzie można ciekawie spędzić czas. Kompleks Nestville co prawda umiejscowiony jest we wsi Hniezdne, ale to...3 Photos
-
Channel: Słowacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment