Stało się. Zacieranie i warzenie pierwszej warki za mną. Okazało się, że nie taki diabeł straszny jak go malują. Mam za sobą kilka godzin wspaniałej zabawy. Taki zestaw małego chemika dla dorosłych.
Piwo, które warzyłem, to Pale Ale z Centrum Piwowarstwa. Do tego drożdże Nottingham, które po zadaniu wystartowały w niewiele ponad 9 godzin. Popełniły wielką czapę piany, która dopiero teraz częściowo opada.
Słód pilzneński 2,5 kg
Słód monachijski 1,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Ku mojemu zaskoczeniu, największym problemem było chłodzenie brzeczki. Trzymanie gorącego fermentora w zlewie wypełnionym wodą i lodem niewiele dało. Dopiero przeniesienie do chłodnej, 12-14 stopniowej piwnicy wykonało swoją robotę :-)
Niecierpliwość zżera mnie, podobnie jak obawa, czy aby na pewno nie zakaziłem brzeczki (chyba każdy właśnie tego boi się na początku najbardziej). Na razie nic na to nie wskazuje, ale z drugiej strony nie mam jeszcze doświadczenia. Dodam, że wszystko czyściłem płynem dezynfekującym na bazie etanolu, pirosiarczynem sodu, lub przynajmniej wrzątkiem.
Piwo, które warzyłem, to Pale Ale z Centrum Piwowarstwa. Do tego drożdże Nottingham, które po zadaniu wystartowały w niewiele ponad 9 godzin. Popełniły wielką czapę piany, która dopiero teraz częściowo opada.
Słód pilzneński 2,5 kg
Słód monachijski 1,3 kg
Słód karmelowy jasny 0,2 kg
Chmiel Marynka, granulat, 35 g
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Ku mojemu zaskoczeniu, największym problemem było chłodzenie brzeczki. Trzymanie gorącego fermentora w zlewie wypełnionym wodą i lodem niewiele dało. Dopiero przeniesienie do chłodnej, 12-14 stopniowej piwnicy wykonało swoją robotę :-)
Niecierpliwość zżera mnie, podobnie jak obawa, czy aby na pewno nie zakaziłem brzeczki (chyba każdy właśnie tego boi się na początku najbardziej). Na razie nic na to nie wskazuje, ale z drugiej strony nie mam jeszcze doświadczenia. Dodam, że wszystko czyściłem płynem dezynfekującym na bazie etanolu, pirosiarczynem sodu, lub przynajmniej wrzątkiem.
Comment