Browar domowy ruszył.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jun
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 47

    Browar domowy ruszył.

    Po kilku udanych piwach z puszki przyszła pora na warzenie z zacieraniem. Bardzo dobre wrażenie zrobił na mnie Braumaister dlatego wykonałem coś podobnego. Warka #1 Zestaw ze sklepu Grodziskie.Urzekł mnie wspaniały zapach słodów . Temperatura trochę pływała bo sterowałem ręcznie grzałką , gdy zastosuję sterownik będzie przyjemniej.
  • jun
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.05
    • 47

    #2
    Warka #1 po ośmiu dniach burzliwej przelana na cichą.Po otwarciu fermentora pojawiła się octówka . Pilnowałem aby nigdzie nie siadła . Głowa kęciła mi się wkoło szyji. Mam nadzieję,że nic się nie stało i piwo będzie dobre.W niedzielę planuję rozlewanie do butelek.

    Comment

    • miczda
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.08
      • 81

      #3
      No to powodzenia życzę, aby wszystko było ok.

      Pozdrawiam.

      Comment

      • jun
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2009.05
        • 47

        #4
        Dzięki za wsparcie . Warka #1 po cichej fermentacji przelana do butelek.Pomiar blg przed rozlewem wskazał 3blg . Wyszło 37 butelek (w tym kilka 0.4l ).

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Na octówki mam taki patent, po prostu fermentor okrywam szmatą, prześcieradła kawałek i gumkę zakładam, taką jak od majtek, lub taśmą oklejam. Naprawdę działa i nie fermentuję w okresie wiosenno-jesiennym bez tego.

          Powodzenia
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • jun
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2009.05
            • 47

            #6
            Dekantację robiłem z uchyloną pokrywą fermentora. Będę musiał własnie pomysleć o przykryciu dodatkowo płótnem. Póki co degustuję właśnie Stouta butelkowanego 14.04 Pyszny

            Comment

            • jun
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2009.05
              • 47

              #7
              Warka #2
              Belgijskie Pale Ale (zestaw ze sklepu) drożdże S-04.
              Słody zamawiałem oddzielnie pakowane aby zapoznać się z ich właściwościami.Próba jodowa przeszła zadziwiająco szybko.Po chmieleniu zostawiłem warkę na noc . Na drugi dzień warka miała jeszcze 37*C ,pomogło chłodzenie fermentatora w naczyniu z wodą.Wieczorem drożdże już działały.
              Po wprowadzeniu modyfikacji w urządzeniu zacieranie przebiegło sprawniej.Zamontowałem grzałkę kołową. Był problem z uszczelnieniem puszczało na gwincie grzałki . Górne sito umieściłem 2cm niżej krawędzi cylindra wewnetrznego co zapobiegło sikaniu warki w górę. Degustacja Grodziskiego (butelkowane 29.07)Piana wspaniała , silny aromat goździków oczywiście lekko mętne .Obawiałem się,że aromat wędzony będzie przeszkadzał , wręcz przeciwnie jest delikatny i ładnie pasuje do całego bukietu. W porównaniu do " puszkowców "zapach słodów dominuje nad zapachem drożdży.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X