India Pale Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zabarcz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 6

    India Pale Ale

    Witam. chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych forumowiczów w sprawie barwy nadmienionego piwa. Do uwarzenia chcę użyć słodów (22-23l brzeczki nastawnej):
    Pilzneński 1,8kg
    Monachijski 1,8kg
    Carahell 20-30 EBC 0,8kg
    Caraaroma 300-400 EBC 0,4kg.
    Czy piwo nie wyjdzie zbyt ciemne jak na "ale"?
    To moja pierwsza warka
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Za dużo karmelowego. Razem żeby było ze 400 g, nie więcej. Dałbym po 200 g jasnego i ciemnego.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • zabarcz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 6

      #3
      Dzięki. celuję w 15,5-16% ekstraktu. Myślicie, że do osiągnięcia przy takiej ilości słodu? Mam jeszcze pytanie dotyczące chmielenia. Czy jest jakaś średnia wydajność chmielenia? Chciałem chmielić tak:
      marynka 30g 60min
      lubelski 20g 20 min
      cascade 20g na zimno
      lubelski 10g na zimno.
      kalkuator pokazuje 35 ibu. Nie chce Przechmielić piwa. Jak obliczyć ilość potrzebnego chmielu o danej zawartości alfa i finanego ibu? z góry dzięki za poświęcony czas.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Z 4 kg to nie 20 litrów.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • adamsky
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.01
          • 51

          #5
          35 IBU przy ekstrakcie 15-16% to piwo wyraźnie słodowe. To jest goryczka poniżej dolnej granicy dla IPA.
          Pamiętaj że na odczuwanie goryczki wpływa nie tylko samo IBU. 35 IBU w lekkim pilsie to wyraźna goryczka, ale przy cięższym piwie (jak IPA) ten chmiel będzie słabiej odczuwalny.

          Jak obliczyć ilość potrzebnego chmielu o danej zawartości alfa i finanego ibu?
          Najlepiej użyć jednego z programów typu Beersmith albo BrewTarget.

          W takim programie ustalisz też ile tego piwa powinno wyjść przy danej ilości słodu i założonym ekstrakcie. Jak dla mnie z 4kg słodu będzie raczej 15L piwa jeśli celujesz w 15-16 blg.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X