India Pale Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zabarcz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 6

    #1

    India Pale Ale

    Witam. chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych forumowiczów w sprawie barwy nadmienionego piwa. Do uwarzenia chcę użyć słodów (22-23l brzeczki nastawnej):
    Pilzneński 1,8kg
    Monachijski 1,8kg
    Carahell 20-30 EBC 0,8kg
    Caraaroma 300-400 EBC 0,4kg.
    Czy piwo nie wyjdzie zbyt ciemne jak na "ale"?
    To moja pierwsza warka
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Za dużo karmelowego. Razem żeby było ze 400 g, nie więcej. Dałbym po 200 g jasnego i ciemnego.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • zabarcz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 6

      #3
      Dzięki. celuję w 15,5-16% ekstraktu. Myślicie, że do osiągnięcia przy takiej ilości słodu? Mam jeszcze pytanie dotyczące chmielenia. Czy jest jakaś średnia wydajność chmielenia? Chciałem chmielić tak:
      marynka 30g 60min
      lubelski 20g 20 min
      cascade 20g na zimno
      lubelski 10g na zimno.
      kalkuator pokazuje 35 ibu. Nie chce Przechmielić piwa. Jak obliczyć ilość potrzebnego chmielu o danej zawartości alfa i finanego ibu? z góry dzięki za poświęcony czas.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Z 4 kg to nie 20 litrów.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • adamsky
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.01
          • 51

          #5
          35 IBU przy ekstrakcie 15-16% to piwo wyraźnie słodowe. To jest goryczka poniżej dolnej granicy dla IPA.
          Pamiętaj że na odczuwanie goryczki wpływa nie tylko samo IBU. 35 IBU w lekkim pilsie to wyraźna goryczka, ale przy cięższym piwie (jak IPA) ten chmiel będzie słabiej odczuwalny.

          Jak obliczyć ilość potrzebnego chmielu o danej zawartości alfa i finanego ibu?
          Najlepiej użyć jednego z programów typu Beersmith albo BrewTarget.

          W takim programie ustalisz też ile tego piwa powinno wyjść przy danej ilości słodu i założonym ekstrakcie. Jak dla mnie z 4kg słodu będzie raczej 15L piwa jeśli celujesz w 15-16 blg.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            ReCraft, [Piwne Podziemie], Lemon Sparkler
            darekd
            Pils ze skórką cytrynową. 11% ekstr., 4,9% alk.

            Chmiele: Lubelski, Motueka i Saaz. Te dwa ostatnie ponadto na zimno.

            Aroma- po otwarcie lekka cytryna, ale też jakaś dziwna syntetyczna nutka, lekki chmiel, ciut słodu
            Piana - średnia wysokość i trwałość
            ...
            2024-07-26, 22:02
          • m2200
            Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
            m2200
            Cześć,

            znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

            Jak...
            2019-04-30, 16:10
          • darekd
            BrewDog, Arcade Made
            darekd
            Double Dry Hopped DIPA (Double India Pale Ale).
            czy jak mniemam podwójne chmielenia na zimno.

            Chmiele: Citra, Mosaic i Chinook. Poza tym m.in. prażone pszenica i słód owsiany.

            8% alk.

            Aromat - chmielowy z tropikami (mango) i kokosem. Odrobina żywiczności,...
            2024-02-18, 19:17
          • chmielakikrasnystaw
            2018.08.17-19 Chmielaki Krasnostawskie
            chmielakikrasnystaw
            KONSUMENCKI KONKURS PIW
            48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
            Piwa zgłoszone do Konkursu

            Piwa dolnej fermentacji:
            Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
            1. Birell Lager...
            2018-08-09, 12:21
          • darekd
            Schrems, Schremser Vienna I.P.
            darekd
            Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

            https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

            Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
            4,8% alk.

            Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
            2024-12-05, 16:23
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...