Witam. Krótka historia:
Warka 1. Grudzień 2012. Zestaw startowy WES, piwo pszeniczne. Pierwsza próba, dużo błędów, szczególnie z temperaturą. Fermentacja baaardzo burzliwa. Efekt slabiutki. Wyszedł raczej podpiwek niż piwo, baardzo słabe alkoholowo i z lekko kwaśnawym smakiem.
Warka 2. Styczeń 2013. Australijski pils. Tu już dużo lepiej. Fajny smak, piękny złoty kolor, bialutka, wolno opadająca piana. Alkohol ok 5%. Fermentacja była już dużo słabsza i szybsza.
Warka 3. Pszeniczne. Kwiecień 2013. Bardzo szybka fermetnacja. Fajny smak, dodatkowe drożdze pszeniczne ale jak dla mnie to pszeniczne nie było. Choć ojciec twierdził, że takie to pił ostatni raz 20 lat temu w Monachium a szwagier amator pszeniczniaków "walnął" od razu kilka .
Warka 4. Sierpień 2013. Tu miał być zacier ale przy zamówieniu słodów nie zauważyłem, że kupiłem nieśrutowane słody... Słody więc czekają na śrutowanie a warkę zrobiłem z pilsera z dodatkiem chmielu (błotko chmielowe, 50g hallertau). Bardzo słaba fermentacja, spory kożuch chmielowy. Blg ok. 12, rozlane czeka w piwnicy. Kolor zielony zobaczymy co wyjdzie.
Warka 5. Właśnie się zastanawiam. Może jakiś ciekawy pomysł ???
Pozdr !
Warka 1. Grudzień 2012. Zestaw startowy WES, piwo pszeniczne. Pierwsza próba, dużo błędów, szczególnie z temperaturą. Fermentacja baaardzo burzliwa. Efekt slabiutki. Wyszedł raczej podpiwek niż piwo, baardzo słabe alkoholowo i z lekko kwaśnawym smakiem.
Warka 2. Styczeń 2013. Australijski pils. Tu już dużo lepiej. Fajny smak, piękny złoty kolor, bialutka, wolno opadająca piana. Alkohol ok 5%. Fermentacja była już dużo słabsza i szybsza.
Warka 3. Pszeniczne. Kwiecień 2013. Bardzo szybka fermetnacja. Fajny smak, dodatkowe drożdze pszeniczne ale jak dla mnie to pszeniczne nie było. Choć ojciec twierdził, że takie to pił ostatni raz 20 lat temu w Monachium a szwagier amator pszeniczniaków "walnął" od razu kilka .
Warka 4. Sierpień 2013. Tu miał być zacier ale przy zamówieniu słodów nie zauważyłem, że kupiłem nieśrutowane słody... Słody więc czekają na śrutowanie a warkę zrobiłem z pilsera z dodatkiem chmielu (błotko chmielowe, 50g hallertau). Bardzo słaba fermentacja, spory kożuch chmielowy. Blg ok. 12, rozlane czeka w piwnicy. Kolor zielony zobaczymy co wyjdzie.
Warka 5. Właśnie się zastanawiam. Może jakiś ciekawy pomysł ???
Pozdr !
Comment