Właśnie spojrzałem i widzę, że nie napisałem jaki był zasyp. I...już nie napiszę, bo nie pamiętam. Kolor w granicach 12 EBC.
W każdym razie piwo odfermentowało do 3,5 Blg. Stało na tej wartości prawie dwa dni (już na cichej oczywiście), po czym postanowiłem butelkować.
Niestety chyba drożdże jeszcze nie zakończyły posiłku,bo po kontrolnym otwarciu bączka dość mocno je czuć. Nagazowanie jest,ale takie w stylu Komesa Potrójnego. Piana a'la Coca-Cola. Jest też moc,ale z takiego ekstraktu być musi. Starałem się fermentować to piwo w możliwie niskiej temperaturze. Coś mi się wydaje, że jednak się nie udało.
Oczywiście jest bez zakażenia czy generalnie wad,ale drożdżowy aromat nie daje mi spać.
Wiem, piwo o ekstrakcie 17 Blg musi miec czas na ułożenie. Zastanawiam się tylko jak je teraz przechowywać. Stoi ok. 1,5tyg w cieple (22oC). Nagazowało się ładnie. Teraz pytanie czy zostawić je w tej temperaturze czy przenieść do chłodniejszego pomieszczenia.
Jeśli do chłodniejszego to bedzie problem, bo na balkonie już mrozek łapie a w garażu najniżej mam 16oC. Lepsze chyba 16 niż 22 w mieszkaniu??
W każdym razie piwo odfermentowało do 3,5 Blg. Stało na tej wartości prawie dwa dni (już na cichej oczywiście), po czym postanowiłem butelkować.
Niestety chyba drożdże jeszcze nie zakończyły posiłku,bo po kontrolnym otwarciu bączka dość mocno je czuć. Nagazowanie jest,ale takie w stylu Komesa Potrójnego. Piana a'la Coca-Cola. Jest też moc,ale z takiego ekstraktu być musi. Starałem się fermentować to piwo w możliwie niskiej temperaturze. Coś mi się wydaje, że jednak się nie udało.
Oczywiście jest bez zakażenia czy generalnie wad,ale drożdżowy aromat nie daje mi spać.
Wiem, piwo o ekstrakcie 17 Blg musi miec czas na ułożenie. Zastanawiam się tylko jak je teraz przechowywać. Stoi ok. 1,5tyg w cieple (22oC). Nagazowało się ładnie. Teraz pytanie czy zostawić je w tej temperaturze czy przenieść do chłodniejszego pomieszczenia.
Jeśli do chłodniejszego to bedzie problem, bo na balkonie już mrozek łapie a w garażu najniżej mam 16oC. Lepsze chyba 16 niż 22 w mieszkaniu??
Comment