BroBart

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • barsliw
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.08
    • 289

    #46
    Okej, dzięki za info. Choć w żadnym z piw które nie byłyby mocno chmielone a'la AIPA nie czułem tego dziwnego smaku/aromatu.

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #47
      To by właśnie wskazywało na infekcję.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • barsliw
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.08
        • 289

        #48
        Może źle się wyraziłem. Zrobiłem dwa piwa mocno chmielone i oba mają tę charakterystyczną cechę

        Comment

        • barsliw
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.08
          • 289

          #49
          O tamtym piwie już zapomniałem. Daje się wypić. Nie ma co marudzic.
          W międzyczasie popełniłem dry stouta na cichej podzielonego na pół. Jedna połowa z dodatkiem 50g Mosaica.
          Przepis był klasyczny. Tylko słód pilznenski, płatki jeczmienne i jęczmień palony. Jednak należało dodać jeszcze jakiegoś ciemnego surowca,bo jednak czerni brak. W smaku też brakuje palonosci i kawowosci. W porcji z dodatkowym chmielu nie ma za bardzo efektu. Może zwietrzaly albo coś.
          Last edited by barsliw; 2014-03-05, 16:46.

          Comment

          • barsliw
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.08
            • 289

            #50
            Niedługo po stoucie uwarzylem, na gestwie po nim(us-05), american-nz IPA. Okazało się, że na stanie jest jakieś 2 kg pilzenskiego,więc poszedł do zasypu wraz z 4kg pale ale i 1kg caramunich. Efektem tego jest IIPA, które właśnie odfermentowalo burzliwie z 19 do 3,5Blg. Zlane na cichą charakteryzuje się silną alkoholowoscia, klarownoscia jakiej jeszcze nigdy nie widziałem u siebie oraz wspaniałym czerwonoherbacianym kolorem. Do tego fajna goryczka i słodowość.
            Na ostatnie kilka dni cichej pójdzie 50g szyszki Nelson Sauvign i może odrobina jeszcze jakiegoś nowozelanda
            Zapowiada się mocne, fajne IIPA.

            A w planach już amerykańska pszenica i altbiere

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #51
              Nelson jest tak delikatnym i miłym w odbiorze chmielem, że nie warto go przykrywać niczym innym. Te 50g w zupełności wystarczy. Na cztery dni w jak najniższej temperaturze a to co wyjmiesz, jeśli to szyszka, do następnego piwa na goryczkę.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • barsliw
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.08
                • 289

                #52
                Z Wakatu też nie będzie współgrał? Aż się zacząłem martwić czy te 50g to nie za mało...Czyli jutro wrzucam szyszki i wio na balkon
                Last edited by barsliw; 2014-03-05, 22:44.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #53
                  Na balkon a za dzień szyszka.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • barsliw
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.08
                    • 289

                    #54
                    To wystawiam już

                    Comment

                    • barsliw
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.08
                      • 289

                      #55
                      No nie powiem. Zapach Nelsona nawet na sucho powala. Mam nadzieję, że za kilka dni w gotowym piwie będzie jeszcze lepiej

                      Comment

                      • barsliw
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.08
                        • 289

                        #56
                        Dziś piwko zabutelkowane.
                        Nie powiem, aromat miły choć smak jakoś dziwnie przypomina gorzką herbatę. Dobrą herbatę.
                        Poszło ok. 2,5g cukru na butelkę. Czekamy 2 tygodnie i sprawdzamy.

                        Comment

                        • barsliw
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.08
                          • 289

                          #57
                          Wczoraj uwarzona nowozelandzka pszenica. Wyszło 20L 10Blg przed gotowaniem. Trochę mało. Po gotowaniu z kolei 13Blg, ale ilości nie sprawdzałem. Wody też postanowiłem nie dolewać.
                          Zacieranie: 70-65 stopni przez ponad godzinę.
                          Gotowanie:
                          70min
                          60min. - 10g Wakatu
                          30min. - 15g Wakatu
                          Po wyłączeniu i whirlpool - 25g Wakatu
                          Nowa chłodnica sprawdziła się,ale jest mała i pomaga mieszanie w trakcie. Do 25 stopni w 20min.
                          Zadane gęstwą 3 pokolenia z US-05. Fermentacja ruszyła w ciągu 4 godzin i trwa w ok. 19 stopniach(termometr na wiadrze)

                          Comment

                          • btetlewicz
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.12
                            • 92

                            #58
                            Jaka to chłodnica? Kupiłeś czy samoróbka? Zastanawiam się nad robieniem jakiejś niedrogiej chłodnicy.
                            Widziałem u kogoś chłodnicę z 2,5m rurki fi10. Ponoć chłodzi tym brzeczkę do 27st. w 35 minut, ale nie wiem na ile w tym prawdy.
                            Na większą chłodnicę nie mam funduszy.

                            Comment

                            • barsliw
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.08
                              • 289

                              #59
                              Kupiłem od kogoś z forum. Zapłaciłem 70zł. Średnica ok 25cm,ale to trochę mało na 30l gar. Jednak mieszając podczas chłodzenia daje radę. Zrobioną ze stali fi8 zewnętrzna. Ile metrów to ciężko powiedziec,ale na pewno ułatwia i przyspiesza proces chłodzenia.

                              Comment

                              • barsliw
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.08
                                • 289

                                #60
                                W balonie już fermentuje 12 soku jabłkowego z biedronki "wzmocnionego" 0.5kg cukru. Pół nastawu zabutelkuje na słodko a pół na wytrawnie. A w przyszłym tygodniu biorę się za Alt Biere z zestawu surowców z CP.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X