Okej, dzięki za info. Choć w żadnym z piw które nie byłyby mocno chmielone a'la AIPA nie czułem tego dziwnego smaku/aromatu.
BroBart
Collapse
X
-
To by właśnie wskazywało na infekcję.Comment
-
O tamtym piwie już zapomniałem. Daje się wypić. Nie ma co marudzic.
W międzyczasie popełniłem dry stouta na cichej podzielonego na pół. Jedna połowa z dodatkiem 50g Mosaica.
Przepis był klasyczny. Tylko słód pilznenski, płatki jeczmienne i jęczmień palony. Jednak należało dodać jeszcze jakiegoś ciemnego surowca,bo jednak czerni brak. W smaku też brakuje palonosci i kawowosci. W porcji z dodatkowym chmielu nie ma za bardzo efektu. Może zwietrzaly albo coś.Ostatnia zmiana dokonana przez barsliw; 2014-03-05, 16:46.Comment
-
Niedługo po stoucie uwarzylem, na gestwie po nim(us-05), american-nz IPA. Okazało się, że na stanie jest jakieś 2 kg pilzenskiego,więc poszedł do zasypu wraz z 4kg pale ale i 1kg caramunich. Efektem tego jest IIPA, które właśnie odfermentowalo burzliwie z 19 do 3,5Blg. Zlane na cichą charakteryzuje się silną alkoholowoscia, klarownoscia jakiej jeszcze nigdy nie widziałem u siebie oraz wspaniałym czerwonoherbacianym kolorem. Do tego fajna goryczka i słodowość.
Na ostatnie kilka dni cichej pójdzie 50g szyszki Nelson Sauvign i może odrobina jeszcze jakiegoś nowozelanda
Zapowiada się mocne, fajne IIPA.
A w planach już amerykańska pszenica i altbiereComment
-
Nelson jest tak delikatnym i miłym w odbiorze chmielem, że nie warto go przykrywać niczym innym. Te 50g w zupełności wystarczy. Na cztery dni w jak najniższej temperaturze a to co wyjmiesz, jeśli to szyszka, do następnego piwa na goryczkę."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Na balkon a za dzień szyszka."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Wczoraj uwarzona nowozelandzka pszenica. Wyszło 20L 10Blg przed gotowaniem. Trochę mało. Po gotowaniu z kolei 13Blg, ale ilości nie sprawdzałem. Wody też postanowiłem nie dolewać.
Zacieranie: 70-65 stopni przez ponad godzinę.
Gotowanie:
70min
60min. - 10g Wakatu
30min. - 15g Wakatu
Po wyłączeniu i whirlpool - 25g Wakatu
Nowa chłodnica sprawdziła się,ale jest mała i pomaga mieszanie w trakcie. Do 25 stopni w 20min.
Zadane gęstwą 3 pokolenia z US-05. Fermentacja ruszyła w ciągu 4 godzin i trwa w ok. 19 stopniach(termometr na wiadrze)Comment
-
Jaka to chłodnica? Kupiłeś czy samoróbka? Zastanawiam się nad robieniem jakiejś niedrogiej chłodnicy.
Widziałem u kogoś chłodnicę z 2,5m rurki fi10. Ponoć chłodzi tym brzeczkę do 27st. w 35 minut, ale nie wiem na ile w tym prawdy.
Na większą chłodnicę nie mam funduszy.Comment
-
Kupiłem od kogoś z forum. Zapłaciłem 70zł. Średnica ok 25cm,ale to trochę mało na 30l gar. Jednak mieszając podczas chłodzenia daje radę. Zrobioną ze stali fi8 zewnętrzna. Ile metrów to ciężko powiedziec,ale na pewno ułatwia i przyspiesza proces chłodzenia.Comment
Related Topics
Collapse
-
U podnóża Železných hor leży malutka wioska Loučky. W lecie 2022 roku Jakub i Klára własnie tam otwierają malutki, rodzinny browarek.
Od głównej ulicy do browaru jest około 200 metrów. Mały domek ze sporym, zielonym ogrodem w strugach deszczu wyglądał bajkowo. Na...-
Channel: Czechy
-
-
Drogie "Bravo Girl",
ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
No więc sprawa wygląda bardzo prosto, właśnie skończyłem gotować piwo i nagle mnie olśniło, że zapomniałem zamówić drożdzy XD Przechodząc do sedna, czy mogę przelać piwo do fermenatora i dodać drożdze jutro, pojutrze? Czy mam odrazu wszystko wylać i lepiej planować przyszłe zakupy?...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam Was drodzy piwowarzy.
Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
Tym razem mam jednak problem.
Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
Po 2 tygodniach...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment