Dzień dobry.
Pierwsze kroki już za mną. Jedno piwo z puszki Coopersa + cukier (średnie ale pijalne), drugie z puszki + ekstrakty i zimne chmielenie (przyzwoita IPA która mi teraz towarzyszy) i jedno piwo zacierane (koelsh) pracuje w burzliwej na stryszku w 19 C.
Ale ja nie o tym chce napisać. Chciałbym aby ktoś życzliwy rzucił okiem na moją recepturę piwa na święta Bożego narodzenia. Inspiracją jest mój ojciec który nastawił właśnie nalewkę wigilijną i bożonarodzeniową o 2 różnych przemyślanych składach. Chciałbym przygotować dla zjeżdzającej się rodziny też 2 rodzaje zimowego piwa. Pomysł mam jak poniżej. Prosiłbym głównie o sugestie składnikowe, gdzie dodać, gdzie ująć, co ktoś wyczuwał a co ginęło w smaku/zapachu na podstawie prób jakie podejmowaliście. Jak w zamyśle popełniam błędy techniczne to też mile zobaczę uwagi na ten temat.
Piwa mają być podawane głownie grzane co też może być ważną informacją.
Bożonarodzeniowe
----------------------------
zamierzenie 20+ litrów piwa słodkiego, aromatycznego
4 kg pale ale
2 x 0,2 kg różnych słodów karmelowych (może nadmiarowo ale chce uzyskać szerszy zakres smaków kawowo-karmelowo-czekoladowych, u mnie Carafa 1 i Caramunich 2)
0,2 kg strzegomskiego czekoladowego ciemnego (barwa, 10 min po jodowej)
drożdze: Danstar Noth (ponoć stosunkowo neutralne aromatycznie, + będę miał gęstwę po Koelshu)
zacieram na wytrawność, słodycz zrobi mi w założeniu laktoza - 60 min w 61-63 C - po próbie jodowej negatywnej dodaję czekoladowy słód i kończę w 78 C
na gotowanie rozdzielam na 2 części (1/2 brzeczki nastawnej):
1) capuccino
chmiel Citra 15 g - 10 g 60 min, 5 g 10 min
laktoza 0,25 kg (10 min)
200 g kawy bez kwasów, np. Astra Łagodna - 0 min, wsyp po zgaszeniu gazu
laska wanilii - przecięta na pół 10 min
2) grzaniec
chmiel Citra 15 g - 10 g 60 min, 5 g 10 min
laktoza 0,25 kg (10 min)
kolendra 20g - 10 min
skórka słodkiej pomarańczy 10 g- 10 min
kilka goździków - 10 min
cynamon?
kardamon?
potem do kawowej wersji w cichej druga połowka wanilli
a do grzańca kolejne 10 g pomarańczy (wszystko cienko wrzątkiem potraktowane i zlane)
Pierwsze kroki już za mną. Jedno piwo z puszki Coopersa + cukier (średnie ale pijalne), drugie z puszki + ekstrakty i zimne chmielenie (przyzwoita IPA która mi teraz towarzyszy) i jedno piwo zacierane (koelsh) pracuje w burzliwej na stryszku w 19 C.
Ale ja nie o tym chce napisać. Chciałbym aby ktoś życzliwy rzucił okiem na moją recepturę piwa na święta Bożego narodzenia. Inspiracją jest mój ojciec który nastawił właśnie nalewkę wigilijną i bożonarodzeniową o 2 różnych przemyślanych składach. Chciałbym przygotować dla zjeżdzającej się rodziny też 2 rodzaje zimowego piwa. Pomysł mam jak poniżej. Prosiłbym głównie o sugestie składnikowe, gdzie dodać, gdzie ująć, co ktoś wyczuwał a co ginęło w smaku/zapachu na podstawie prób jakie podejmowaliście. Jak w zamyśle popełniam błędy techniczne to też mile zobaczę uwagi na ten temat.
Piwa mają być podawane głownie grzane co też może być ważną informacją.
Bożonarodzeniowe
----------------------------
zamierzenie 20+ litrów piwa słodkiego, aromatycznego
4 kg pale ale
2 x 0,2 kg różnych słodów karmelowych (może nadmiarowo ale chce uzyskać szerszy zakres smaków kawowo-karmelowo-czekoladowych, u mnie Carafa 1 i Caramunich 2)
0,2 kg strzegomskiego czekoladowego ciemnego (barwa, 10 min po jodowej)
drożdze: Danstar Noth (ponoć stosunkowo neutralne aromatycznie, + będę miał gęstwę po Koelshu)
zacieram na wytrawność, słodycz zrobi mi w założeniu laktoza - 60 min w 61-63 C - po próbie jodowej negatywnej dodaję czekoladowy słód i kończę w 78 C
na gotowanie rozdzielam na 2 części (1/2 brzeczki nastawnej):
1) capuccino
chmiel Citra 15 g - 10 g 60 min, 5 g 10 min
laktoza 0,25 kg (10 min)
200 g kawy bez kwasów, np. Astra Łagodna - 0 min, wsyp po zgaszeniu gazu
laska wanilii - przecięta na pół 10 min
2) grzaniec
chmiel Citra 15 g - 10 g 60 min, 5 g 10 min
laktoza 0,25 kg (10 min)
kolendra 20g - 10 min
skórka słodkiej pomarańczy 10 g- 10 min
kilka goździków - 10 min
cynamon?
kardamon?
potem do kawowej wersji w cichej druga połowka wanilli
a do grzańca kolejne 10 g pomarańczy (wszystko cienko wrzątkiem potraktowane i zlane)
Comment