Browar Rosiczka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aanruvo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.11
    • 66

    Browar Rosiczka

    "Warka" #1 - Coopers European Lager (brewkit) - 16.11.2012.

    Ekstrakt początkowy: 12 °Blg
    Ekstrakt końcowy: ~2 °Blg
    Zawartość alkoholu: ~5.57%
    Goryczka [EBU]: ?
    Objętość warki: 21l

    Ww pucha została przefermentowana wraz z 1kg suchego, jasnego ekstraktu słodowego. Fermentacja burzliwa trwała 10 dni, natomiast fermentacja cicha 3 tygodnie. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 8g glukozy na litr.

    Piwo wyszło na tyle dobre, by nie zniechęcić do piwowarstwa domowego, jednak było na tyle słabe, że 'zachęciło' do przejścia na piwowarstwo z zacieraniem
  • Aanruvo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.11
    • 66

    #2
    Warka #2 - Warka Numer Dwa (jasne lekkie, polskie ale) - 08.05.2013.

    Ekstrakt początkowy: 10 °Blg
    Ekstrakt końcowy: 1 °Blg
    Zawartość alkoholu: ~5.16%
    Goryczka [EBU]: 25.2
    Objętość warki: 12l

    Zasyp:
    • słód pilzneński - 2kg
    • słód monachijski typ I - 0.5kg


    Zacieranie:
    • 64 °C - 42 min
    • 73 °C - 18 min
    • 78 °C - 5 min


    Warzenie:
    Całkowity czas gotowania: 60 min
    Użyte dodatki:
    • chmiel marynka (szyszka) - 10g - 0 min
    • chmiel lubelski (szyszka) - 30g - 50 min


    Fermentacja w temperaturze pokojowej z użyciem drożdży Fermentis Safale US-05. Fermentacja burzliwa trwała 4 dni, burzliwa 2 tygodnie. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 10g glukozy na litr.

    Piwo wyszło przyzwoite, było bardzo lekkie, orzeźwiające, z goryczką grającą pierwsze skrzypce. Jak na pierwsze piwo z procesem zacierania to jestem z niego bardzo zadowolony

    Comment

    • Aanruvo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.11
      • 66

      #3
      Warka #3 - Chmielone W Pizdu (jasne pełne, polskie ale) - 05.07.2013.

      Ekstrakt początkowy: 11.5 °Blg
      Ekstrakt końcowy: 3 °Blg
      Zawartość alkoholu: ~3.87%
      Goryczka [EBU]: 35.4
      Objętość warki: 7l

      Zasyp:
      • słód pilzneński - 2kg
      • słód monachijski typ I - 0.5kg


      Zacieranie:
      • 64 °C - 35 min
      • 73 °C - 25 min
      • 78 °C - 5 min


      Wysładzanie z użyciem 8.4l wody.

      Warzenie:
      Całkowity czas gotowania: 60 min
      Użyte dodatki:
      • chmiel marynka (szyszka) - 10g - 0 min
      • chmiel sybila (szyszka) - 20g - 40 min
      • chmiel lubelski (szyszka) - 20g - 52 min
      • chmiel lubelski (szyszka) - 10g - 57 min
      • chmiel sybila (szyszka) - 10g - 57 min


      Fermentacja w temperaturze pokojowej z użyciem drożdży Fermentis Safale US-05. Fermentacja burzliwa trwała 3 dni, cicha 2 tygodnie. Na ostatnie 4 dni fermentacji cichej zostało dodane:
      • chmiel lubelski (szyszka) - 10g
      • chmiel sybila (szyszka) - 8g
      • chmiel marynka (szyszka) - 2g
      Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 10g glukozy na litr.

      Piwo wyszło smaczne, z delikatnymi nutami chmielowymi w zapachu, natomiast w smaku zdecydowana goryczka zbalansowana delikatną słodowością. Wyczuwalne były również nuty owocowe

      Comment

      • Aanruvo
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.11
        • 66

        #4
        Warka #4 - Summer Ale (jasne pełne, ale; zestaw z twojbrowar.pl) - 20.07.2013.

        Ekstrakt początkowy: 12 °Blg
        Ekstrakt końcowy: 2 °Blg
        Zawartość alkoholu: ~4.44%
        Goryczka [EBU]: 47.3
        Objętość warki: 15.5l

        Zasyp:
        • słód pilzneński - 2kg
        • słód wiedeński - 1.6kg
        • słód karmelowy 30 - 0.4kg
        • słód pszeniczny - 0.3kg


        Zacieranie:
        • 65 °C -> 62 °C - 30 min
        • 74 °C -> 71 °C - 30 min


        Wysładzanie z użyciem 15l wody.

        Warzenie:
        Całkowity czas gotowania: 60 min
        Użyte dodatki:
        • chmiel galaxy (Aus) (granulat) - 8g - 0 min
        • chmiel motueka (NZ) (granulat) - 20g - 45 min
        • chmiel amarillo (USA) (granulat) - 20g - 50 min
        • chmiel galaxy (Aus) (granulat) - 25g - 55min


        Fermentacja w temperaturze pokojowej z użyciem drożdży Fermentis Safale US-05. Fermentacja burzliwa trwała 6 dni, cicha 7 dni. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 6g glukozy na litr.

        Aromat tego piwa jest wprost kapitalny. Czuć głównie wielowątkowe owoce tropikalne - niestety mój zmysł węchu nie jest jeszcze na tyle czuły, żeby dokładnie wymienić jakie W smaku jest niestety trochę gorzej. Tzn. nie jest źle, mamy tu konkretną gorycz zbalansowaną słodowością, jednak oprócz tego można wyczuć fakt, iż piwo było fermentowane w zbyt wysokich temperaturach. Na szczęście przy następnej warce będzie już do dyspozycji własnoręcznie zbudowana lodówka fermentacyjna

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #5
          Widzę że coś słabo z wydajnością, jak obliczasz zawartość alk?
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Aanruvo
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2012.11
            • 66

            #6
            No właśnie też to zauważyłem i nie ukrywam, że trochę mnie to martwi. Warka #4 wg producenta miała być na 20l, mi wyszło raptem 15l. Jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje i jak można zwiększyć wydajność?

            Alkohol w piwie z początku obliczałem ze wzoru (Blg_pocz - Blg_końc)/1.938. W późniejszych warkach zacząłem wprowadzać modyfikację Blg_pocz, biorąc również pod uwagę alkohol powstały podczas refermentacji oraz modyfikację Blg_końc - wprowadzając 'poprawkę na alkohol'.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              W warce 3 tez bez szału, jak wysładzasz/filtrujesz?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • Aanruvo
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.11
                • 66

                #8
                Filtrator z oplotu 1m w klasycznym fermentatorze trzydziestolitrowym, dolewam wody o temperaturze 78 stopni Celsjusza i filtruję

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10769

                  #9
                  Ile miałeś brzeczki po wysładzaniu?
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Aanruvo
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.11
                    • 66

                    #10
                    Nie wiem, nie notuję tego. Z warką #3 były różne przygody, więc jej lepiej nie analizować. Natomiast w warce #4 sprawa wyglądała tak:
                    • woda użyta do zacierania - 12l
                    • woda użyta do wysładzania - 15l
                    • objętość po warzeniu - 18l

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #11
                      Ile było po wysładzaniu i jakie blg?
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • Aanruvo
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.11
                        • 66

                        #12
                        Warka #5 - Żytnie (piwo żytnie; zestaw z twojbrowar.pl) - 21.09.2013.

                        Ekstrakt początkowy: 12 °Blg
                        Ekstrakt końcowy: 3 °Blg
                        Zawartość alkoholu: ~4.05%
                        Goryczka [EBU]: 18.24
                        Objętość warki: 12.33l

                        Zasyp:
                        • słód żytni - 2kg
                        • słód monachijski - 2kg
                        • słód pale ale - 0.8kg
                        • słód żytni karmelowy - 0.2kg


                        Zacieranie:
                        • 53°C -> 51°C - 10min
                        • 65.3°C -> 63.3°C - 30min
                        • 75°C -> 71.5°C - 40min
                        • 78°C - 5min


                        Wysładzanie z użyciem ~10l wody.

                        Warzenie:
                        Całkowity czas gotowania: 70 min
                        Użyte dodatki:
                        • chmiel lubelski (granulat) - 25g - 10 minuta
                        • chmiel lubelski (granulat) - 10g - 60 minuta


                        Fermentacja w temperaturze 17°C - 20°C z użyciem drożdży Fermentis Safbrew WB-06. Fermentacja burzliwa trwała 7 dni, cicha 10 dni. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 8.43g glukozy na litr.

                        Jak widać, wydajność jest beznadziejna. Na szczęście po tej warce poczytałem co nieco o metodach wysładzania i w kolejnych warkach jest już znacznie lepiej

                        Jeżeli chodzi o samo piwo, to jest ono barwy ciemnobrązowo - pomarańczowej. Piana utrzymuje się długo. Pachnie jak klasyczna pszenica, a w smaku również jest do niej bardzo podobna, można jednak ponadto wyczuć delikatną 'oleistość' żyta oraz delikatną drożdżowość. Ponadto goryczka jest dużo bardziej zauważalna niż w klasycznej pszenicy. Ogólnie bardzo smaczne piwo

                        Comment

                        • Khan
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2009.09
                          • 297

                          #13
                          Witaj, kolejne twoje warzenie i wydajność aż ... nie chce Cie dobijać ale katastrofa... z tych 5 kg zasypu powinieneś otrzymać 25l, ale o tym zapewne wiesz...

                          użyłeś za małej ilości wody do wysładzania, sadze, że sporo dobrej brzeczki wywaliłeś do kosza... w jakiej ilości wody zacierałeś?? jakie miałeś blg po wysładzaniu?
                          pomyśl też czy masz prawidłowo ześrutowany słód...

                          prawdę mówiąc wątków o wydajności jest sporo.. więc nie ma co klepać tu tego samego pozdrowienia

                          Comment

                          • Aanruvo
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2012.11
                            • 66

                            #14
                            Problem leżał w samym sposobie wysładzania. Te warki, w których wydajność jest tak słaba, były wysładzane pseudo-wysładzaniem ciągłym. Nie dbałem o to, by poziom wody w kadzi filtracyjnej był cały czas taki sam - dolewałem ją jak chciałem. Powierzchnia młóta zapewne wiele razy była odsłonięta. Też kranik był cały czas ustawiony na maksymalny przepływ.

                            Potem jednak poczytałem co nieco i teraz wysładzam metodą "na raty". Zawsze wlewam dwie porcje wody i po każdej dolanej porcji wszystko mieszam na nowo, zwracam też za każdym razem początkowe kilka litrów filtratu. I takim sposobem jest dużo lepiej niż było wcześniej

                            Comment

                            • Aanruvo
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.11
                              • 66

                              #15
                              Warka #6 - Wielozbożowe (piwo wielozbożowe) - 12.10.2013.

                              Ekstrakt początkowy: 12.5 °Blg
                              Ekstrakt końcowy: 3 °Blg
                              Zawartość alkoholu: ~4.28%
                              Goryczka [EBU]: ~25
                              Objętość warki: 21.5l

                              Zasyp:
                              • słód pilzneński - 1.6kg
                              • słód wiedeński - 1kg
                              • słód monachijski - 0.5kg
                              • słód pszeniczny - 0.6kg
                              • płatki żytnie błyskawiczne - 0.4kg
                              • płatki owsiane błyskawiczne - 0.25kg
                              • kasza jaglana - 0.4kg
                              • kasza gryczana prażona - 0.2kg


                              Zacieranie:
                              • kleikowanie kasz
                              • 53.9°C -> 52°C - 15min
                              • 65.1°C -> 63.3°C - 45min
                              • 75°C -> 73.4°C - 20min
                              • 78°C - 1min


                              Wysładzanie z użyciem 13.5l wody.

                              Warzenie:
                              Całkowity czas gotowania: 60 min
                              Użyte dodatki:
                              • chmiel marynka (szyszka) - 15g - 0 minuta
                              • chmiel lubelski (szyszka) - 35g - 45 minuta
                              • mech irlandzki - 5g - 45 minuta
                              • chmiel marynka (szyszka) - 10g - 55 minuta


                              Fermentacja w temperaturze 17°C - 20°C z użyciem drożdży Fermentis Safbrew WB-06. Fermentacja burzliwa trwała 14 dni, brak fermentacji cichej. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 8g glukozy na litr.

                              Piwo ma kolor klasycznego, mętnego eurolagera. Piana jest biała i pozostaje do końca, ogólnie jedna z fajniejszych jakie widziałem w życiu Zapach jest podobny do tego, jakie można spotkać w hefe-weizenach, ma jednak w sobie bliżej nieokreśloną 'egzotyczność'. W smaku wyczuć można natomiast delikatny miks drożdżowości, pszeniczności i zbożowości, a to wszystko podkreślone całkiem wysoką goryczą. Pije się przyjemnie, jednak wysycenie jest strasznie duże. Dochodziło do tego, że po otwarciu butelki piwo uciekało przez szyjkę. Podejrzewam, że to przez brak fermentacji cichej.

                              Ogólnie piwo ciekawe, jednak jeżeli ktoś chciałby coś takiego powtórzyć, to poleciłbym użyć bardziej neutralnych drożdży niż pszeniczne. Gdy to piwo było młode, aromaty pszeniczne przykrywały wszystko inne, tak że przeciętny piwopijca nie wyczułby tu niczego ponad zwykłą pszenicę

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X