Warka #7 - LIPA* (New Zeland IPA; zestaw z twojbrowar.pl) - 09.11.2013.
*LIPA - Light IPA
Ekstrakt początkowy: 13 °Blg
Ekstrakt końcowy: 3.5 °Blg
Zawartość alkoholu: ~4.18%
Goryczka [EBU]: ~41.7
Objętość warki: 18.16l
Zasyp:
Zacieranie:
Wysładzanie z użyciem 16.5l wody.
Warzenie:
Całkowity czas gotowania: 60 min
Użyte dodatki:
Fermentacja z użyciem drożdży Fermentis Safale US-05. Fermentacja burzliwa w temperaturze 18°C - 21°C trwała 7 dni, fermentacja cicha w temperaturze 15°C trwała 8 dni. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 5.95g glukozy na litr.
Piwo ma ciemnobrązowy kolor, jest niesamowicie mętne (warto byłoby użyć mchu irlandzkiego). Piana delikatnie przybrudzona, nie utrzymuje się jednak specjalnie długo. W zapachu wyczuwalne są delikatne aromaty użytych chmieli, które zakwalifikowałbym jako żywiczne i owoców tropikalnych. W smaku natomiast znaleźć można przyjemną gorycz z bardzo delikatną słodyczą, a poza tym pewną "egzotyczność", której nie potrafię dokładniej zidentyfikować. Fajne piwo
*LIPA - Light IPA
Ekstrakt początkowy: 13 °Blg
Ekstrakt końcowy: 3.5 °Blg
Zawartość alkoholu: ~4.18%
Goryczka [EBU]: ~41.7
Objętość warki: 18.16l
Zasyp:
- słód pale ale - 2.5kg
- słód monachijski - 1.2kg
- słód crystal 150 - 0.3kg
- słód crystal 90 - 0.4kg
- słód melanoidynowy - 0.3kg
Zacieranie:
- 68.2°C -> 65.4°C - 70min
- 78°C - 5min
Wysładzanie z użyciem 16.5l wody.
Warzenie:
Całkowity czas gotowania: 60 min
Użyte dodatki:
- chmiel green bullet (granulat) - 12g - 0 minuta
- chmiel motueka (granulat) - 25g - 45 minuta
- chmiel kohatu (granulat) - 20g - 50 minuta
- chmiel dr rudi (granulat) - 15g - 55 minuta
- chmiel kohatu (granulat) - 20g - 58 minuta
Fermentacja z użyciem drożdży Fermentis Safale US-05. Fermentacja burzliwa w temperaturze 18°C - 21°C trwała 7 dni, fermentacja cicha w temperaturze 15°C trwała 8 dni. Po tym czasie piwo zostało zabutelkowane z dodatkiem 5.95g glukozy na litr.
Piwo ma ciemnobrązowy kolor, jest niesamowicie mętne (warto byłoby użyć mchu irlandzkiego). Piana delikatnie przybrudzona, nie utrzymuje się jednak specjalnie długo. W zapachu wyczuwalne są delikatne aromaty użytych chmieli, które zakwalifikowałbym jako żywiczne i owoców tropikalnych. W smaku natomiast znaleźć można przyjemną gorycz z bardzo delikatną słodyczą, a poza tym pewną "egzotyczność", której nie potrafię dokładniej zidentyfikować. Fajne piwo
Comment