Domowy Browar Bałuty

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10781

    #16
    Ostatnio 60% pszenicy żadnych problemów,100% pszenicy w Grodziskim i leciało
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • EzEt
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.03
      • 156

      #17
      Czyli szkoda nafty na tą łuskę? Czytałem, że niektórzy używają i sobie chwalą. Nawet jak to tylko placebo to w sumie nie zaszkodzi.
      https://www.facebook.com/browarbaluty/

      Comment

      • michal44
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.10
        • 78

        #18
        Placebo to bardzo silny efekt, jeśli nie wiesz, że to placebo - tutaj przy łusce jesteś spalony:P

        Comment

        • EzEt
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2011.03
          • 156

          #19
          Tak, czy siak będę używał, bo nie widzę argumentów przeciw

          Po 2 dniach piwo nagazowane jak należy i smaczne. Nie wiem, czy dotrwa do lutego
          https://www.facebook.com/browarbaluty/

          Comment

          • EzEt
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.03
            • 156

            #20
            Stout

            Warka nr 6: Stout

            skład:

            Pale Ale Strzegom - 4 kg
            Płatki jęczmienne - 0,8 kg
            Jęczmień prażony Strzegom - 0,5 kg
            Pszenica prażona Strzegom - 0,15 kg
            Czekoladowy ciemny Strzegom - 0,05 kg

            zacieranie:

            45 min - 65C
            45 min - 73C
            10 min - 76C

            chmielenie:

            40 min - 30g Marynka
            20 min - 20g EKG
            5 min - 30g EKG

            BLG początkowe - 14

            Fermentacja - 2 tyg. w temp. ok 20C
            drożdże US-04

            BLG końcowe - 6


            Refermentacja z dodatkiem 2g cukru trzcinowego na 0,5 l.
            https://www.facebook.com/browarbaluty/

            Comment

            • EzEt
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2011.03
              • 156

              #21
              Robust Smoked Porter

              Warka nr 7: Porter wędzony

              skład:

              Jeczmienny wędzony Wayermann - 3 kg
              Monachijski - 1 kg
              Pale Ale - 1 kg
              karmelowy 300 - 0,25 kg
              czekoladowy ciemny - 0,2 kg
              jęczmień prażony - 0,05 kg

              zacieranie:

              60 min - +/-66C
              30 min - 72C
              10 min - 76C

              chmielenie (80 min.):

              60 min - Marynka 30g
              15 min - Chinook 20g
              5 min - Chinook 30g

              BLG początkowe - 15

              Fermentacja 3 tyg w temp. 19-20C
              drożdże - US-04

              BLG końcowe - 5


              Refermentowane z dodatkiem 2 gr cukru trzcinowego na poł litra.


              Pierwsza warka z wykorzystaniem Lodzi - chłodziarki styropianowej. Nie będzie wakacji w tym roku
              https://www.facebook.com/browarbaluty/

              Comment

              • EzEt
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.03
                • 156

                #22
                Grodzisz Imperialny

                Warka nr 8: Grodziskie


                skład:

                słód pszeniczny wędzony debem - 2,5 kg
                słód pilzneński - 1kg
                słód jęczmienny wędzony bukiem - 0,5 kg

                zacieranie:

                30 min - 37C
                20 min - 50C
                40 min - 65C
                20 min - 75C

                przy każdej przerwie dolewanie ok 4l wody (ciepłej ale nie wrzącej)

                chmielenie (80 min):

                60 min - 30g Lomik
                15 min - 20 g Lomik + mech irlandzki

                BLG początkowe: 10

                Fermentacja: 2 tyg w temp. ok. 20C
                drożdże - US-04

                BLG końcowe: 2


                Refermentowane z dodatkiem 4g cukru trzcinowego na 0,5 litra.


                1. Po raz pierwszy zebrana gęstwa
                2. Drożdże us-04 do końca fermentacji unoszą się na powierzchni, dokładnie jak us-05
                3. Drobne problemy z filtracją mimo użycia łuski gryczanej (może za mało?)
                Last edited by EzEt; 2014-04-26, 18:29.
                https://www.facebook.com/browarbaluty/

                Comment

                • EzEt
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.03
                  • 156

                  #23
                  Pszeniczny ale

                  Warka nr 9: Ale Pszeniczny

                  skład:

                  słód pilzneński: 2 kg
                  słód pszeniczny: 2 kg
                  Carabelge: 0,5 kg

                  zacieranie:

                  30 min: 66C>64C
                  40 min: 73>71C
                  5 min: 76 C

                  chmielenie:

                  60 min - Iunga 20g
                  0 min - Lomik 25g

                  BLG początkowe: 10

                  Fermentacja - 2 tyg w temp. ok 19-20C
                  drożdże US-04 (gęstwa)

                  BLG końcowe: 3



                  Refermentowane z dodatkiem 4g cukru na 0,5 litra.
                  https://www.facebook.com/browarbaluty/

                  Comment

                  • EzEt
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.03
                    • 156

                    #24
                    AIPA

                    Warka 10: American India Pale Ale

                    skład:

                    pilzneński - 5kg
                    monachijski - 1kg
                    CaraBelge - 0,5 kg
                    pszeniczny ciemny - 0,5kg

                    zacieranie:

                    20 min: 55C
                    45 min: 65C>
                    45 min: 75C>

                    chmielenie:

                    60 min - summit 15g
                    30 min - chinook 10g
                    5 min - chinook 10g
                    0 min - summit 20g
                    na zimno (4 dni) - citra 50g

                    BLG początkowe: 17,5

                    Fermentacja: 3 tyg. w temp. 23-19 C
                    drożdże us-05

                    BLG końcowe: 4


                    Refermentowane z dodatkiem 4g cukru na 0,5 litra
                    https://www.facebook.com/browarbaluty/

                    Comment

                    • EzEt
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2011.03
                      • 156

                      #25
                      Obecnie w Browarze mam okres „roztrenowania” więc podsumuję pokrótce moje pierwsze doświadczenia w dziedzinie piwowarstwa domowego.

                      Po pierwsze, decyzja o rozpoczęciu warzenia ze słodów była słuszna. Nie ma z tym zbyt wielu problemów i po 2-3 warkach już można opracować sobie system, który pozwoli na swobodne, wręcz odruchowe wykonywanie wszystkich czynności.

                      Po 2 pierwszych warkach zrezygnowałem z przelewania piwa na cichą, przekonany głosami, że daje to niewiele a zwiększa ryzyko infekcji. Piw nie trzymam dłużej niż 3 tygodnie w fermentorze więc o brak efektu autolizy jestem spokojny. Nie mam również problemów z chmieleniem na zimno chociaż gęstwy z ostatniej AIPY już nie odzyskiwałem.

                      Co od dezynfekcji, to jak na razie piro i wrzątek wystarczają zupełnie, zresztą po tym jak w piwie lądowały takie ciała obce jak muchy owocówki, czy sztućce nie czyniąc żadnych szkód, moje obawy co do możliwości zakażenia trochę zelżały.

                      Właściwie problem mam tylko z niedofermentowaniem stoutów. Uwarzyłem dwie warki w tym stylu, obie zeszły do 5-6 (z ok. 14 BLG) i obie były przegazowane a ostatnia butelka z warki nr 6 nie wytrzymała napięcia, zapewne ku uciesze karaluchów i prusaków zamieszkujących moją komórkę. Z innymi stylami nie mam takich problemów, wszystkie dofermentowują jak Pan Bóg przykazał a ze stoutami wynikają takie nieporozumienia. Kolejnego stouta planuję uwarzyć za ok. miesiąc, tym razem na gęstwie, bo te dwa poprzednie były na uwodnionych sucharach prosto z paczki (us-05 i 04). Może to coś da?

                      Plan na rundę jesienną sezonu 2014/2015 jest taki: 1 – Grodziskie (suche us-04), 2 – American Oatmeal Stout (na gęstwie z poprzedniego), 3 – American Pale Ale (suche us-05), 4 – Foreign Extra Stout (z gęstwy), 5 – Witbier (suche s-33), 6 – Dubbel (z gęstwy).
                      Last edited by EzEt; 2014-08-01, 08:45.
                      https://www.facebook.com/browarbaluty/

                      Comment

                      • EzEt
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2011.03
                        • 156

                        #26
                        Warka nr 11: Grodziskie

                        skład:

                        pszeniczny wędzony Wey. - 2,5 kg
                        jęczmienny wędzony Wey. - 1,5 kg

                        zacieranie:

                        65C - 30 min.
                        75C - 40 min.

                        chmielenie:

                        Iunga 20g - 60 min.
                        Iunga 20g - 10 min.

                        BLG początkowe - 7,1

                        Fermentacja - 10 dni w temp. 20-25C
                        Drożdże BrewGo 02

                        BLG końcowe - 3


                        Refermentowane z dodatkiem 4g cukru trzcinowego na 0,5 litra


                        Popełniłem błąd w zacieraniu i nie udało się przerobić skrobii. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Problemem mógł być termometr, który już wymieniłem ale nie wykluczam też własnego braku cierpliwości.
                        Wydajność żenująca, na poziomie 50% więc wysładzanie też nie poszło najlepiej.
                        https://www.facebook.com/browarbaluty/

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #27
                          75°C nawet przy dobrym termometrze to chyba niepotrzebne ryzyko.
                          Nie warto tak wysoko zacierać bo dodatkowy efekt żaden a ryzyko przegrzania spore.

                          Ja ostatnio wszystko zacieram na "bryta" i nie widzę różnicy w stosunku do zacierania kilku półkowego.
                          Last edited by fidoangel; 2014-08-17, 20:29.
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • EzEt
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2011.03
                            • 156

                            #28
                            Właśnie też tak sobie pomyślałem, że jeśli już robić drugą przerwę to najwyżej w 72C (jak w książkach stoi).
                            https://www.facebook.com/browarbaluty/

                            Comment

                            • EzEt
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2011.03
                              • 156

                              #29
                              American Oatmeal Stout

                              Warka nr 12: American Oatmeal Stout

                              skład:

                              pilzneński - 4kg
                              pszeniczny - 1kg
                              special W - 0,5 kg
                              płatki owsiane górskie - 0,5 kg
                              jęczmień prażony - 0,25 kg
                              czekoladowy ciemny - 0,15

                              zacieranie:

                              62C - 50 min.
                              72C - 30 min.
                              78C - 10 min.

                              słody ciemne dodane przy wygrzewaniu zacieru

                              chmielenie (gotowanie 75 min.):

                              10g Warrior - 55 min.
                              10g Warrior - 25 min.
                              20g Warrior - 10 min.
                              mech irlandzki - 20 min.

                              BLG początkowe - 14,2


                              Fermentacja: 12 dni (miało być 14 ale z przyczyn obiektywnych musiałem przyśpieszyć rozlew)

                              Drożdże - uwodnione US-04

                              Temperatura:

                              2 dni - 24-23C
                              4 dni - 18-20C
                              6 dni - 17C

                              Na zimno: 50g Chinook na 5 dni

                              BLG końcowe - 4,3

                              Refermentowane z dodatkiem 2g cukru trzcinowego na pół litra.

                              Do butelek poszło prawie 20 litrów, czyli wydajność na poziomie 60%.
                              https://www.facebook.com/browarbaluty/

                              Comment

                              • EzEt
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2011.03
                                • 156

                                #30
                                Warka nr 13: American Pale Ale

                                skład:

                                pilzneński - 3kg
                                wiedeński - 1kg
                                pszeniczny - 1kg
                                karmelowy 150 - 0,25kg
                                płatki owsiane - 0,4kg

                                zacieranie:

                                60 min. - 65C
                                10 min. - 76C
                                5 min.: 78C

                                chmielenie (gotowanie 90 min.):

                                10g Warrior - 60 min.
                                15g Summit - 30 min.
                                20g Summit - 5 min.
                                15g Chinook - 0 min.
                                5g Summit - 0 min.

                                BLG początkowe - 14

                                Fermentacja: 13 dni

                                Drożdże : uwodnione us-05

                                Temperatura:

                                6 dni - 19-21C
                                7 dni - 16-19C

                                Chmielenie na zimno: 50g Chinook (6 dni)

                                BLG końcowe - 3

                                Refermentowane z dodatkiem 2g cukru trzcinowego na 0,5 litra.

                                Do butelek poszło 19 litrów.
                                https://www.facebook.com/browarbaluty/

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X