Warka nr 1: Pale Ale z surowców CP
Zacieranie:
80 minut w temp. ok 66 C
Chmielenie:
30 g Marynka na 60 min.
40 g Lubelski na 15 min.
Blg brzeczki nastawnej: 13
Drożdze: Danstar Nottingham Ale Yeast
Fermentacja burzliwa: 6 dni,
Fermentacja cicha: 6 dni
Temp. fermentacji: ok. 23 C
Butelkowanie z dodatkiem 4 g cukru na 0,5 litra
Po 2 tygodniach piwo nagazowane. Piana utrzymuje się krótko ale do końca picia (czyli dosyć krótko) pozostaje "mgiełka". Zapach przyjemny, w smaku czuć drożdże, co chyba jest normalne ale mam nadzieję, że z czasem bedzie czuć mniej.
Wnioski na przyszłość:
1. Bardziej przyłożyć się do filtracji, bo w sumie wyszło 15 litrów a miało wyjść 20. Zmienię sposób filtracji czyli po spuszczeniu kilku litrów zamieszam wierzchnią warstwą młóta i doleję 2-3 litry wody. Czynność będę powtarzał do momentu uzyskania pożądanej ilości brzeczki lub gdy płyn będzie miał gęstosć poniżej 3 Blg.
2. Dłużej trzymać piwo na cichej. Piwo, które zrobiłem nie jest klarowne i zbyt mocno czuć drożdże.
3. Zdecydowanie głębiej przemysleć technologię butelkowania, bo to się działo w przypadku ostatniego piwa, to była jakaś groteska.
Ostatecznie jednak jestem zadowolony, bo piwo jest bardzo pijalne i jak dotąd nie ma żadnych oznak zakażenia.
Zacieranie:
80 minut w temp. ok 66 C
Chmielenie:
30 g Marynka na 60 min.
40 g Lubelski na 15 min.
Blg brzeczki nastawnej: 13
Drożdze: Danstar Nottingham Ale Yeast
Fermentacja burzliwa: 6 dni,
Fermentacja cicha: 6 dni
Temp. fermentacji: ok. 23 C
Butelkowanie z dodatkiem 4 g cukru na 0,5 litra
Po 2 tygodniach piwo nagazowane. Piana utrzymuje się krótko ale do końca picia (czyli dosyć krótko) pozostaje "mgiełka". Zapach przyjemny, w smaku czuć drożdże, co chyba jest normalne ale mam nadzieję, że z czasem bedzie czuć mniej.
Wnioski na przyszłość:
1. Bardziej przyłożyć się do filtracji, bo w sumie wyszło 15 litrów a miało wyjść 20. Zmienię sposób filtracji czyli po spuszczeniu kilku litrów zamieszam wierzchnią warstwą młóta i doleję 2-3 litry wody. Czynność będę powtarzał do momentu uzyskania pożądanej ilości brzeczki lub gdy płyn będzie miał gęstosć poniżej 3 Blg.
2. Dłużej trzymać piwo na cichej. Piwo, które zrobiłem nie jest klarowne i zbyt mocno czuć drożdże.
3. Zdecydowanie głębiej przemysleć technologię butelkowania, bo to się działo w przypadku ostatniego piwa, to była jakaś groteska.
Ostatecznie jednak jestem zadowolony, bo piwo jest bardzo pijalne i jak dotąd nie ma żadnych oznak zakażenia.
Comment