Warka nr 14: Polski India Pale Ale
skład:
słody:
pilzneński - 5 kg
pszeniczny - 1kg
karmelowy 150 - 0,5 kg
chmiele:
Iunga - 60g
Lomik - 5g
Sybilla - 30g
zacieranie:
65C - 40 min.
72C - 25 min.
78C - 10 min.
wysładzanie z użyciem ok. 50g Sybilli w szyszce
chmielenie:
50g Sybilla - 50 min.
50g Sybilla - 30 min.
cukier trzcinowy - 0,3kg (1,5 szklanki) - 20 min.
mech irlandzki - 5g - 15 min.
BLG początkowe: 16
Fermentacja - 14 dni (temp.: 17-22C)
Drożdże - uwodnione us-05
na zimno - 100g Iunga - 5 dni
BLG końcowe - 3,7
Refermentowane z dodatkiem 2g cukru na 0,5 litra
20L do butelek
Uwagi. Piwo z wyraźną i niestety trochę zalegającą goryczką. Piękna, trwała piana i ładny, ziołowy aromat. Ogólnie udane ale chyba chmielenie przy wysładzaniu sobie na przyszłość oszczędzę.
skład:
słody:
pilzneński - 5 kg
pszeniczny - 1kg
karmelowy 150 - 0,5 kg
chmiele:
Iunga - 60g
Lomik - 5g
Sybilla - 30g
zacieranie:
65C - 40 min.
72C - 25 min.
78C - 10 min.
wysładzanie z użyciem ok. 50g Sybilli w szyszce
chmielenie:
50g Sybilla - 50 min.
50g Sybilla - 30 min.
cukier trzcinowy - 0,3kg (1,5 szklanki) - 20 min.
mech irlandzki - 5g - 15 min.
BLG początkowe: 16
Fermentacja - 14 dni (temp.: 17-22C)
Drożdże - uwodnione us-05
na zimno - 100g Iunga - 5 dni
BLG końcowe - 3,7
Refermentowane z dodatkiem 2g cukru na 0,5 litra
20L do butelek
Uwagi. Piwo z wyraźną i niestety trochę zalegającą goryczką. Piękna, trwała piana i ładny, ziołowy aromat. Ogólnie udane ale chyba chmielenie przy wysładzaniu sobie na przyszłość oszczędzę.
Comment