Fruit Jar - American Pale Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Skwiat
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 13

    Fruit Jar - American Pale Ale

    Witam,
    to jeden z moich pierwszych wpisów na forum także jeszcze raz Witam Was wszystkich.
    Przymierzam się do uwarzenia piwa w stylu APA.
    Będzie to moja pierwsza warka.
    Warzenie planuję na dzień 11.10.2013, ale zobaczymy czy wszystko się dobrze ułoży.
    Celowo nie warzę pierwszego piwa z BrewKit'u, nie smakuje mi takie piwo, a i mam wrażenie że podołam z uwarzeniem czegoś odrobinę trudniejszego, długo się do tego przygotowuję, i nie przechwalam się

    Składniki:
    Ekstrakt słodowy, niechmielony, jasny
    Chmiele: Amarillo, Centennial, Mosaic.
    Drożdże - US-05

    Cały sprzęt skompletowany, ciekaw jestem czy uda się ustrzec poważnych błędów.
    Trzymajcie kciuki, dam znać jak poszło.
  • barsliw
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.08
    • 289

    #2
    To może trzeba było spróbować z zacieraniem a ekstraktem ewentualnie się wspomóc gdyby np. coś poszło nie tak

    Comment

    • Skwiat
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 13

      #3
      Robię to świadomie, jest to zawsze jakiś test tego jak zniesie to dom i pozostali domownicy
      Na zacieranie przyjdzie czas, druga, lub trzecia warka.

      Comment

      • barsliw
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.08
        • 289

        #4
        Ja postawilem twardo na swoim. Zacząłem w piatek o 18 a skonczylem o 1 w nocy. Na szczescie narzeczona przyjęła moje piwowarskie zapędy ze spokojem i... poszla wczesniej spac. Podobnie zreszta jak koty Tez sie troche obawialem calego procesu,ale jak na warunki kuchni elektrycznej poszedl dosc sprawnie.

        Comment

        • Skwiat
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.05
          • 13

          #5
          Ja bede na indukcji gotowal, wlasnie sprawdzilem, palniki zalapaly garnek, jest dobrze

          Comment

          • Skwiat
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.05
            • 13

            #6
            Piwo uwarzone zgodnie z planem. Teraz zakonczyl sie tydzien fermentacji burzliwej, zaraz zlewam na cicha i dodam 20g Amarillo i 30g Mozaic.

            Samo warzeniecprzebieglo dosc spokojnie.
            Problemy:
            Nagrzanie wody do 100* - finalnie uzylem 4 palnikow na full zeby przyspieszyc
            Padl mi termometr naszczescie po warzeniu, mialem problem z woda dla drozdzy finalnie mierzylem wode dzieciecym termometrem zblizeniowym
            Dalem za duzo wody dla rozcieczenia. Mialo byc ok 3.5 dalem 4l ale i tak wyladowalem w okolicach 12blg z 14.5.

            Do piwa dodane chmiele 30g centenial na aromat 6' i 40g amarillo na goryczke 60'

            Zapach z rurki fermentacyjnej owocowy wiec chyba jest ok
            Dam znac jak zabutelkuje

            Comment

            • nezrok
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.09
              • 33

              #7
              Ile puch ekstraktu wziąłeś ?

              Comment

              • Skwiat
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.05
                • 13

                #8
                2x jasny 1.7kg. Taki w plastikowej puszce, nie mam jak teraz nazwy sprawdzic.

                Comment

                • Skwiat
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.05
                  • 13

                  #9
                  Mam pytanie do bardziej doświadczonych Piwowarów..
                  Dzisiaj jest 13 dzień fermentacji burzliwej..
                  Miał być w założeniach tylko tydzień, i później 2 tyg. cichej z 50g chmielu.
                  Niestety wyjechałem na urlop, przed urlopem nie mogłem zlać na cichą..

                  Chcę teraz zrobić 2 tygodnie cichej z chmieleniem (50g) mimo wszystko.
                  Pytanie czy ok ?
                  Czy na przykład tego nie robić bo nie ma już sensu że to nic nie da, a może popsuć itd.. ?

                  Dajcie znać ?

                  Comment

                  • barsliw
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.08
                    • 289

                    #10
                    Jam początkujący,ale tak intuicyjnie to zlałbym na "cichą" na 4-5dni. Wrzucił te 50g i rozlewał do butli.

                    Comment

                    • Skwiat
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.05
                      • 13

                      #11
                      Wczoraj wieczorem zlałem na cicha, poniżej wnioski:
                      Dodałem 30g Mozaic i 20g Amarillo w granulacie, niestety granulat po wsypaniu słabo się rozpuszczał, obawiam się czy w całości odda swój aromat (w przyszłości można rozbić w moździerzu).
                      Blg spadło do 2,2blg (pomiar w 17*C, trzeba chyba odjąć 0,2). Dość nisko, obawiam się że za nisko. Piwo jest trochę nijakie, brakuje ciała, słodkości, jest lekka goryczka, sądziłem że będzie wyższa, jeść aromat owoców. Pytanie czemu brak ciała, smaku. Czy to przez to że burzliwa trwała dwa tygodnie zamiast jednego i drożdże wszystko przejadły, czy może dla tego że nie dałem w czasie warzenia (30 minuta) chmielu na smak (dowiedziałem się że tak można zrobić po czasie)..
                      Pytanie czy tak już zostanie ? Jeśli tak to czy można jeszcze jakoś na to wpłynąć – dodanie dekstryny ? Bo raczej cukier na re- fermentację w butelce słodyczy nie doda.

                      Comment

                      • barsliw
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.08
                        • 289

                        #12
                        Słodyczy kolego doda Ci na pewno ksylitol. Drożdże go nie jedzą. Cukier zeżrą i tylko podniosą alko.
                        Jednak poczekaj do końca fermentacji. Nie przejmowałbym się tym nie rozpuszczonym chmielem. Już CO2 go rozniesie po piwku.
                        Ja też przy próbowaniu przy przelewaniu na cichą martwiłem się "pustością" AIPA'y a po refermentacji i pierwszej degustacji okazało się,że nic piwku nie brakuje. Bądź cierpliwy. Zobaczysz co wyjdzie i następnym razem zatrzesz bardziej na słodko

                        Comment

                        • Skwiat
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.05
                          • 13

                          #13
                          Podniosłeś mnie na duchu

                          Kilka osób mówi żeby nie ruszać, i jak jest tak będzie. Ale fajnie że napisałeś że u Ciebie było podobnie a potem w butelce smak był lepszy, to potrzebowałem usłyszeć !

                          Dzięki

                          Comment

                          • barsliw
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.08
                            • 289

                            #14
                            Spoko,CO2 naprawdę robi robotę jeśli chodzi o charakter piwa. Jestem co prawda początkującym piwowarem,ale trzymam się takiej wersji zdarzeń

                            Comment

                            • Skwiat
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.05
                              • 13

                              #15
                              Początkujący, nie początkujący, ważne że w degustacji potwierdziłeś że piwo w butelce było inne niż to próbowane przed cichą . To mi wystarczy, takiego własnego doświadczenia mi brakowało.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X