Moje warzenie - dominik_walkowiak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    Moje warzenie - dominik_walkowiak

    Warka #01
    13.10.2013

    Jest to mój pierwszy kontakt z warzeniem piwa. Na swój debiut wybrałem brewkita, który nie jest zbyt skomplikowany do przyrządzenia, kolejne warki mam zamiar zrobić z gotowców ale później przerzucić się na zacieranie

    Surowce:
    Brewkit Coopers Lager
    Glukoza krystaliczna
    Drożdże z zestawu
    20L wody mineralnej

    Pomiar:
    Blg - 11,5

    Zostawiłem na 7 dni w pomieszczeniu gdzie temperatura będzie w granicach 20 St.
    Później zleję na cichą.

    Pozdrawiam
  • gwzd
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2012.01
    • 622

    #2
    Z zacieraniem startuj jak najszybciej, puchy to tylko strata czasu (mówię z własnego doświadczenia).

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

      #3
      Warka #01

      16.10.2013


      Po 60h po wlaniu do fermentatora sprawdzam czy jest piana, no i jest bałem się, że nic sie nie dzieje bo rurka fermentacyjna bez znaków życia.

      Koło soboty bądź niedzieli sprawdzę BLG i zobaczymy czy można zlewać na cicha
      Last edited by dominik_walkowiak; 2013-10-16, 06:35.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Wyrabiaj sobie dobre nawyki od małego, wywal bulkadełko, nie zaglądaj do wiadra i przelej po 10-12 dniach. Możesz nawet nie mierzyć przy tym gęstości, dopiero przed rozlewem.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
          Wyrabiaj sobie dobre nawyki od małego, wywal bulkadełko, nie zaglądaj do wiadra i przelej po 10-12 dniach. Możesz nawet nie mierzyć przy tym gęstości, dopiero przed rozlewem.
          Czyli tylko sama pokrywa wystarczy?? szczelnie domknięta? bez żadnych szczelin?? pierwsze warzenie więc z ciekawości zajrzałem do środka.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Raczej nieszczelnie. Na cichej za to lepiej zatrzasnąć na głucho. I też nie zaglądać.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • dominik_walkowiak
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.10
              • 335

              #7
              No to następna warka bez rurki z zakrytą pokrywą od fermentora, nie za szczelnie (czy szczelne zamknięcie pokrywy ma na coś wpływ?). Chyba rzeczywiście będę się szykował na zacieranie

              Comment

              • howser
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.03
                • 103

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                czy szczelne zamknięcie pokrywy ma na coś wpływ?
                Fermentacja to duża ilość wyprodukowanego CO2, który musi mieć gdzieś ujście. Jeśli nie zapewnisz mu go to gaz wcześniej czy później znajdzie sobie sam wyjście, ale nie chcesz być wtedy w pobliżu fermentora.
                Zamykając szczelnie fermentor na cichej warto co jakiś czas sprawdzić czy np. wieko fermentora nie wybrzusza się zbyt nieprzyzwoicie i w razie czego upuścić trochę gazu ze środka, nie popadając przy tym w przesadę. Warstwa CO2 nad piwem pomaga w uniknięciu infekcji.

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23928

                  #9
                  Wybuchające fermentory? Bez przesady, nie są aż tak szczelne żeby wytworzyć ciśnienie prowadzące do eksplozji, co najwyżej pokrywa odegnie się.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10768

                    #10
                    Wiele razy zrobił się "okrągły" ale nigdy nie wybuchł
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • dominik_walkowiak
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.10
                      • 335

                      #11
                      no to następna warka bez bulbotka ;P

                      Comment

                      • dominik_walkowiak
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.10
                        • 335

                        #12
                        Warka #01
                        22.10.2013

                        Po 9 dniach burzliwej fermentacji postanowiłem rozpocząć cichą fermentacje

                        Stężenie ekstraktu po burzliwej fermentacji: 2o BLG

                        Odkrywając pokrywę fermentatora zauważyłem ze na brzeczce znajduje sie w 3-4 miejscach malutka piana, a w niektórych miejscach tak jakby drożdże nie zaczęły działać. Wyglądały jak małe pyłki drożdży przed rozpuszczeniem w wodzie. Dekantując lekko napowietrzyłem brzeczkę. Brzeczka ma bardzo intensywny zapach, z ciekawości pochyliłem na fermentatorem prawie wkładając głowę do niego, po mocnym zaciągnięciu sie omal nie padłem xD
                        Planowany czas cichej to 7-10 dni.

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          #13
                          Warka #01
                          05.11.2013 - Butelkowanie

                          1 Blg
                          4g/500ml

                          Dosyć cichej
                          Zabutelkowałem 19,5 litra, butelkowanie przeszło sprawnie.
                          Okazało się że wężyk nie pasował na kranik i lałem prosto z kranika do butelek, nie wiedziałem ile litrów ma moja brzeczka dlatego glukozę na refermentacje dozowałem do każdej butelki osobno w ilości 4g.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10768

                            #14
                            Końcówkę węża do gorącej wody i musi pasować
                            Dużo tej glukozy, będzie mocno gazowane
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • dominik_walkowiak
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.10
                              • 335

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Końcówkę węża do gorącej wody i musi pasować
                              chciałem tak zrobic ale z lenistwa nie zszedłem do kuchni zagotować wode :P

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                              Dużo tej glukozy, będzie mocno gazowane
                              Zalecenia z instrukcji więc zobaczymy co będzie

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X