Warka #02
12.11.2013 - Zacieranie
Grzebieniszczak ver. 1.0
12.11.2013 - Zacieranie
Grzebieniszczak ver. 1.0
Zasyp:
- słód wędzony - 1kg
- słód pszeniczny - 1kg
Chmiel:
- Granulat Lomik
Zacieranie:
- 64°C - 10min
- 68°C - 40min
- 72°C - 20min
- 78°C - 10min mash out
Chmielenie:
- 0÷60min - Lomik
- 40÷60min - Lomik
Pomiar cukru:
- 9,5°BLG
Ilość uzyskanej brzeczki:
- 16,5 l
Drożdże:
- Safale S-04
Uwagi:
Moje pierwsze warzenie, wyszedł brak doświadczenia. Nie wyłączyłem palnika i zacier podgrzał mi się do 68°C i postanowiłem przetrzymać go tak długo w tej temperaturze. Później trochę podniosłem temp. Podczas filtracji brzeczka wyszła trochę mętna. Chmielenie sprawniej, granulat gotowałem w pończochach. Nie chłodziłem za bardzo brzeczki i przelałem ją wężykiem do obciągu wina z biowinu(niby jakieś PCV do kontaktu z żywnością).
Comment