Moje warzenie - dominik_walkowiak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
    wyższa temperartura fermentacji daje efekt babanów? chyba, że sie myle
    Dokładnie banany wyższa, a goździki niższa. Odnosiłem się do postu Anteksa.
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #92
      na banana przerwa w 42'C, na goździka fermentacja w niższej temp
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

        #93
        Anteks, coś Ci się chyba pomyliło
        "44* - przerwa ferulikowa, w tej temperaturze wytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatu w weizenach, i w tych piwach ta przerwa jest często stosowana (10-20 min). Jej skuteczność jest dyskusyjna, wydaje się, że dla uzyskania widocznego efektu trzeba by ją wydłużyć do godziny - dwóch."
        Źródło: http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_...28step_mash.29
        Także goździk przerwa ferulikowa + fermentacja w niższych temperaturach. Dla banana fermentacja w wyższych.
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

          #94
          czyli trzeba jeszcze dopracować recepturę na pszeniczniaka
          celowałem w banany, fermentacje przeprowadzałem w temp 21-22*C ale efektu nie uzyskałem, myślicie że można wyżej podnieść?

          Comment

          • TeDy_beer
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.06
            • 283

            #95
            Można do 24, natomiast taka temp powinna wystarczyć spokojnie do osiągnięcia banana. Myślę że drożdże coś ześwirowały, ja generalnie z wb-06 jakoś super zadowolony nie jestem. Przyszłe pszenice będę próbował z innymi. Nie dałem rady osiągnąć na nich goździka, natomiast a bananami nie miałem żadnego problemu.
            AMEN i :stout:
            Browar Domowy Małe Ale
            Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

            Comment

            • dominik_walkowiak
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.10
              • 335

              #96
              Warka #10 - Saison - fermentacja cicha

              Warka #10
              Saison (16C. Saison)
              07.10.2014

              Fermentacja burzliwa:
              28.09.2014 - 07.10.2014 / 10 dni w zakresie od 20,5°C do 22°C
              przelane na cichą przy trochę powyżej 3°Blg.
              Myślę, że potrzymam 14dni w niższej temperaturze ok 16°C

              Comment

              • dominik_walkowiak
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.10
                • 335

                #97
                Warka #11 - Malinowe

                Warka #11
                Malinowe
                07.10.2014

                Postanowiłem zrobić (a raczej spróbować) piwo dla Mojej Kobiety Skorzystałem z wątku kolegi Zbyszka T.
                Wybrałem opcje "Piwo z resztek", w trakcie przelewania Saisona zostawiłem razem z drożdzami ok 5litrów o ekstrakcie 3°Blg (początkowy był 12,5°Blg), dolałem syropu malinowego rozrobionego w 4 litrach wody wyszło 12°Blg, przyjmuję więc że ekstrakt początkowy jest 12°Blg. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jeszcze nie wiem co z chmieleniem, zrobić jakąś herbatkę chmielową?
                Będe również dosładzał podczas rozlewu, prawdopodobnie będzie to słodzik.

                Zasyp:
                Saison

                Chmiel:
                Saison

                Dodatki:
                Saison
                1litr syropu malinowego ekstrakt 62,5%

                Zacieranie:
                Saison

                Chmielenie:
                Saison

                Brzeczka nastawna:
                10 litrów, 8,5°Blg pomiar przy uzyciu areometru (5litrów saisona który miał 12,5°Blg zeszło do 3°Blg + 5litrów syropu malinowego 12°Blg)

                Drożdże:

                gęstwa T-58

                Comment

                • dominik_walkowiak
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.10
                  • 335

                  #98
                  Warka #11 - Jasne

                  Warka #12
                  Jasne (Single Hop Sybilla)
                  09.10.2014

                  Większość piw zrobiłem ciemnych więc postanowiłem zrobić coś z samego pilznenskiego, ale żeby trochę jeszcze rozjaśnić dodałem płatków ryżowych. Płatków ryżowych nie kleikowałem poniewaz kupiłem błyskawiczne. Chcialem chmielić Sybilla na goryczke i smak , a na aromat Lubelski i Sybilla. W ostatniej chwili zmieniłem zdanie i chemiliłem samą Sybilla czyli wyszedł Single Hop Sybilla.

                  Zasyp:
                  słód pilzneński 4kg (84%)
                  płatki ryżowe 0,75kg (16%)

                  Chmiel:
                  Sybilla a-k 5,5%, sysz., 105g

                  Dodatki:
                  brak

                  Zacieranie:
                  infuzyjne
                  69°C - 66°C 60min / 12litrów wody
                  74°C - 73°C 15min / +4litry wody

                  Wysładzanie:
                  17litrów wody

                  Chmielenie:
                  Czas gotowania 60min
                  FWH - Sybilla 35g
                  20min - Sybilla 30g
                  05min - Sybilla 20g
                  00min - Sybilla 20g

                  Brzeczka nastawna:
                  24 litrów 12°Blg
                  19,5 litrów 15°Blg pomiar przy uzyciu areometru / dolałem 4,5litry wody do uzyskania 12°Blg

                  Wydajność:
                  63,6%

                  Drożdże:
                  Drożdże suche S-04 / wsypane prosto do fermentora

                  Comment

                  • dominik_walkowiak
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.10
                    • 335

                    #99
                    Warka #09 - Pszeniczne Ciemne - degustacja I

                    Warka #09
                    Pszeniczne Ciemne
                    01.10.2014


                    01.10.2014
                    Pierwszy test po butelkowaniu, po otwarciu piana wylatuje z butelki, ale nie w jakimś szybkim tempem tylko powoli. Całą warkę przełożyłem do chłodniejszego miejsca żeby CO2 się ułozyło w butelkach. Może coś z tego będzie. W poprzedniej warce przy uzyciu drożdży WB-06 po otwarciu było czuć z butelki drożdże, w tej warce użyłem gęstwy WB-06 i myślałem że efekt będzie podobny ale drożdży z butelki nie czuc.

                    Comment

                    • magiq666
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.06
                      • 27

                      No i pięknie moja pszenica będzie szła do butelek w tą niedziele. Też robiłem na 06 i sam jestem ciekaw efektu

                      Comment

                      • dominik_walkowiak
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.10
                        • 335

                        Warka #11
                        Malinowe
                        19.10.2014

                        Fermentacja burzliwa:
                        07.10.2014 - 19.10.2014 /12 dni w zakresie od 16,0°C do 18,0°C
                        przelane na cichą przy trochę powyżej 2°Blg.
                        Myślę, że potrzymam 14dni w podobnych temperaturach, ładny kolor i zapach malin
                        Last edited by dominik_walkowiak; 2014-10-19, 19:47.

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          Warka 12 Jasne na Sybilli zeszło z 12Blg na 4Blg, nie jest zbyt nisko?
                          powinno zejśc niżej czy spokojnie przelewać na cicha? wczesniejsze piwa na S-04 zeszły do niższych blg. Zacierałem w wyzszych temperaturach co spowodowało wytworzenie większej ilości dekstryn, cukrów nie fermentowalnych. Możliwe, że to powód. Wstawiłem fermentor do cieplejszego pomieszczenia jutro sprawdzę Blg i przejeje na cichą.

                          Comment

                          • dominik_walkowiak
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.10
                            • 335

                            Warka #10
                            Saison
                            28.10.2014

                            Fermentacja cicha:
                            07.10.2014 3,2°Blg / 07.10.14 - 28.10.2014 2,5°Blg / 21 dni w zakresie od 20,5°C do 24°C

                            Rozlew:
                            28.10.2014, spadło do 2.5°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 83g cukru. Cukier rozpuszczony w 250ml wodu, gotowany 3 minuty. Nagazowanie 2,4 v/v.

                            W trakcie rozlewu po otwarciu fermentora ładny owocowy zapach, aromat bananów. W smaku nic szczególnego, lekko zalegająca goryczka. Myślę, że skórki pomarańczy dodały troche goryczy

                            Comment

                            • dominik_walkowiak
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.10
                              • 335

                              Warka #09
                              Pszeniczne Ciemne

                              24.10.2014
                              Ponad 3 tygodnie w chłodniejszym miejscu zmniejszyło CO2 i piwo po otwarciu nie idzie tak intesywnie w górę. Potrzeba minuty żeby wyszła piana przez szyjkę. W piwie nie czuc ani trochw pszenicznych nut, zdominiował słód karmelowy ciemny.

                              Comment

                              • dominik_walkowiak
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.10
                                • 335

                                Warka #11
                                Malinowe

                                Fermentacja cicha:
                                19.10.2014 2°Blg / 19.10.2014 - 31.10.2014 2°Blg / 12 dni w zakresie od 15,5°C do 18,0°C

                                Rozlew:
                                31.10.2014, stałe 2.0°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 2,5g cukru na 0,5l. Nagazowanie 2,2 v/v.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X