Moje warzenie - dominik_walkowiak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    #16
    Warka #02
    12.11.2013 - Zacieranie
    Grzebieniszczak ver. 1.0

    Zasyp:
    • słód wędzony - 1kg
    • słód pszeniczny - 1kg


    Chmiel:
    • Granulat Lomik


    Zacieranie:
    • 64°C - 10min
    • 68°C - 40min
    • 72°C - 20min
    • 78°C - 10min mash out


    Chmielenie:
    • 0÷60min - Lomik
    • 40÷60min - Lomik


    Pomiar cukru:
    • 9,5°BLG


    Ilość uzyskanej brzeczki:
    • 16,5 l


    Drożdże:
    • Safale S-04


    Uwagi:
    Moje pierwsze warzenie, wyszedł brak doświadczenia. Nie wyłączyłem palnika i zacier podgrzał mi się do 68°C i postanowiłem przetrzymać go tak długo w tej temperaturze. Później trochę podniosłem temp. Podczas filtracji brzeczka wyszła trochę mętna. Chmielenie sprawniej, granulat gotowałem w pończochach. Nie chłodziłem za bardzo brzeczki i przelałem ją wężykiem do obciągu wina z biowinu(niby jakieś PCV do kontaktu z żywnością).

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

      #17
      Warka #02

      Warka #02
      18.11.2013

      Pomiar balingometrrem 2BLG, wiec jutro przelewam na cichą.
      Pierwszy raz pobiorę gęstwę drożdżową, czy macie jakieś rady??

      Jedyna rzecz jaka mnie zaniepokoiła to wygląd brzeczki:


      Jak myślicie, mam się czym przejmować?

      Po pomiarze balingiem spróbowałem młodego piwa z próbówki, narazie było gorzkie xD
      Attached Files

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

        #18
        będzie ok
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

          #19
          robiąc pomiar wydawało mi się, że może podczas filtracji coś przeszło przez oplot.
          Zobaczymy jak to będzie

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10769

            #20
            Nawet jaka przeszło to opadnie i będzie klarowne
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • dominik_walkowiak
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.10
              • 335

              #21
              Warka #02

              Warka #02
              20.11.2013 - Cicha fermentacja

              Przelane na cicha fermentacje. Potrzymam kolo 2 tygodni. 2-3 dni w pokojowej temperaturze później do pomieszczenia o temperaturze 15stC
              Last edited by dominik_walkowiak; 2013-11-20, 22:11.

              Comment

              • dominik_walkowiak
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.10
                • 335

                #22
                Warka #03

                Warka #03
                01.12.2013r - Zacieranie

                Zasyp:
                Słód pszeniczny - 2 kg
                Słód pilzneński - 1 kg
                Słód monachijski - 0,8 kg
                Słód karmelowy jasny 150 - 0,3 kg

                Zacieranie:
                44°C - 15 min.
                54°C - 10 min.
                62°C - 20 min.
                72°C - 50 min.
                77°C - 10 min. mash out

                Chmielenie:
                0÷60min - 20g Lubelski granulat
                45÷60min - 10g Lubelski granulat

                Ilość uzyskanej brzeczki:
                16-17 l

                Pomiar cukru:
                13,5°BLG

                Drożdże:
                Gęstwa z Safale S-04

                Uwagi:
                Bardzo długo nie chciała wyjść próba jodowa, dlatego przetrzymałem aż 50 min. zacier w temp. 72°C. Za tydzień mam zamiar butelkować #02 i zlać na cichą #03. Gęstwa dała rade, część gęstwy z innego słoiczka wyrzuciłem, miała dziwny zapach.

                Comment

                • dominik_walkowiak
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.10
                  • 335

                  #23
                  Warka #02

                  Warka #02
                  21.12.2013 - Butelkowanie

                  Moje Grodziskie zabutelkowałem po miesięcznej cichej, ciągłe wyjazdy i brak czasu.
                  1,5°BLG
                  100g/16l

                  Comment

                  • dominik_walkowiak
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.10
                    • 335

                    #24
                    Warka #03

                    Warka #03
                    21.12.2013r - Cicha fermentacja

                    Trochę się przeciągnęła fermentacja burzliwa i dopiero teraz miałem czas na przelanie na cicha ;P

                    Comment

                    • dominik_walkowiak
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.10
                      • 335

                      #25
                      Warka #04

                      Warka #04
                      11.01.2014r - Zacieranie

                      Zasyp:
                      Słód pilzneński - 1,5 kg
                      Słód monachijski - 1,1 kg
                      Słód wiedeński - 1,0 kg
                      Słód Biscuit - 0,2 kg
                      Słód Aroma - 0,1 kg
                      Słód Special B - 0,1 kg

                      Zacieranie:
                      62°C - 35 min.
                      72°C - 20 min.
                      78°C - 10 min. mash out

                      Chmielenie:
                      0÷60min - 25g Lubelski granulat
                      0÷60min - 5g Marynka granulat
                      50÷60min - 15g Lubelski granulat

                      Ilość uzyskanej brzeczki:
                      19 l

                      Pomiar cukru:
                      13,0°BLG

                      Drożdże:
                      Świeże drożdże z paczki Safale S-04

                      Zestaw kupiony z CP, podczas zacierania bardzo intensywny zapach słodu. Zaskoczył Mnie szybka pozytywna próba jodowa. Mam zamiar brzeczkę trzymać 7 dni na burzliwej fermentacji, później przelewanie na cichą około 14-21 dni.

                      Comment

                      • dominik_walkowiak
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.10
                        • 335

                        #26
                        Warka #04

                        Zapomniałem dodać, że jest to zestaw Belgian Pale Ale

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          #27
                          Warka #01

                          Degustacja Warki #01 Coopers lager.
                          Piana chwilowa, duzooczkowa, piwo gorzkie. Ogólnie da sie wypić ale licze ze z zacierania bedą znacznie lepsze.
                          Attached Files

                          Comment

                          • dominik_walkowiak
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.10
                            • 335

                            #28
                            Planuje w najbliższym czasie uwarzyć jakiegoś bittera.
                            Trochę przejrzałem receptury i myślałem nad użyciem 3 słodów:
                            • Pale ale - 75% zasypu
                            • Caraaroma - 15% zasypu
                            • Pszeniczny - 10% zasypu

                            Użycie caraaroma ma na celu uzyskać głęboki słodowy aromat oraz ciemną barwę piwa, a pszeniczny dla ładnej pianki.
                            Chmielić chciałbym 3 chmielami angielskimi:
                            • 20g Challenger - goryczka
                            • 15g East Kent Goldings - goryczka/aromat
                            • 15g Chmiel Fuggle - aromat (może na cichą sypnę garstkę)

                            Co do drożdży to pewnie użyje safale s-04.


                            Musze sie pochwalić swoimi ostatnimi zakupami, jest to termometr cyfrowy fantast z ikei oraz probówki 50ml do mrożenia gęstwy drożdżowej muszę jeszcze kupić glicerynę czy może ktoś polecić jakąś sprawdzoną??
                            Attached Files

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10769

                              #29
                              Z mrożeniem dałem sobie spokój. Co do tego termometra to mino naciągniętej koszulki lubi sie zalać. Pękła od zmiany temp?
                              Last edited by anteks; 2014-01-18, 03:10.
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • dominik_walkowiak
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2013.10
                                • 335

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                                Pękła od zmiany temp?
                                co peklo?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X