Moje warzenie - dominik_walkowiak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
    pszeniczny dla ładnej pianki.
    Słód pszeniczny w bitterze jest całkowicie poza stylem. Bitter nie potrzebuje ładnej pianki, a zresztą można ją osiągnąć i bez pszenicy. Ja tam nie mam problemów z pianą, nawet przy użyciu kukurydzy nieodtłuszczanej. Jeśłi robisz przerwę białkową, to zrezygnuj z niej, jest całkowicie zbędna w warzeniu domowym.

    Mrożenie gęstwy S-04 odpuśc sobie. Szkoda zachodu, a po jednej warce będziesz miał tego litrowy słoik. Wystarczy na pół roku.

    EDIT: Coś mi się pochrzaniło. Górny post jest zbędny.
    Last edited by Krzysiu; 2014-01-18, 09:13.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10769

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
      co peklo?
      Wężyk termokurczliwy, w miejscu przejścia z rurki na oplot termometru. Zrobił się sztywny i pękł chyba od zginania
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • dominik_walkowiak
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.10
        • 335

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        Wężyk termokurczliwy, w miejscu przejścia z rurki na oplot termometru. Zrobił się sztywny i pękł chyba od zginania
        Może porostu nie jest odporny na dużą częstotliwość zmian temperatury?

        Krzysiek czyli do tego stylu mogę dodać trochę pszenicy?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

          #34
          Możliwe, kupiłem najtańszy.
          Nie przejmuj się zgodnością ze stylem grunt by smakowało
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • dominik_walkowiak
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.10
            • 335

            #35
            Warka #03
            19.01.2014 - Butelkowanie

            No to przyszedł czas na butelkowanie Hefeweizen'a

            2,5°BLG
            3g/0,5l

            Comment

            • dominik_walkowiak
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.10
              • 335

              #36
              Warka #04

              Warka #04
              20.01.2014 - Cicha fermentacja

              BPA przelane na cichą, ballingometr wskazał 2°BLG.
              Wyczuwalny piękny zapach słodowy Gdy otworzyłem fermentor ujrzałem małe pęcherzyki powietrza, po zlaniu młodego piwka na powierzchni gęstwy widoczny były niewielkie kratery czy to normalne??

              Comment

              • dominik_walkowiak
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.10
                • 335

                #37
                Warka #03
                Kanał??!!

                Postanowiłem sprawdzić nagazowanie piwka które butelkowałem 5 dni temu, miałem akurat taką niepełnego bączka kolo 150ml piwa. Przy otwieraniu ładnie psyknęło, ale smak tragedia strasznie kwaśne, całość przeniosłem do chłodniejszego pomieszczenia koło 7C.
                Jak myślicie co mogło pójść nie tak?? infekcja? a może gęstwa była zainfekowana.

                Comment

                • dominik_walkowiak
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.10
                  • 335

                  #38
                  Warka #04

                  Warka #04
                  03.02.2014 - Butelkowanie

                  No wjechało butelkowanie BPA, na 18l dodałem do refermentacji dodałem 125g cukru rozpuszczonego w 250ml przegotowanej wody. Zostawiam na tydzień w 18-19C i przenoszę w chłodniejsze miejsce

                  Comment

                  • dominik_walkowiak
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.10
                    • 335

                    #39
                    Warka#03 Kanał nie dało sie upić. Wrzucam fotkę 1,5 miesięcznego Grzebieniszczaka, pochwale się również zakupami:
                    • taboret gazowy 7,5kW
                    • słód z optimy
                    • gar 50 litwó
                    Attached Files

                    Comment

                    • michal44
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.10
                      • 78

                      #40
                      Daj znać jak sprawdza się taborek, bo podobny chodzi mi po głowie . Jak zalejesz 50l to się nie zgina?:P

                      Comment

                      • dominik_walkowiak
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.10
                        • 335

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal44 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Daj znać jak sprawdza się taborek, bo podobny chodzi mi po głowie . Jak zalejesz 50l to się nie zgina?:P
                        W środę będę testował taborecik wiec opisze jak z nim współpraca poszła, nie bedzie to warka 50 litrowa :P

                        Comment

                        • michal44
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.10
                          • 78

                          #42
                          A zrobisz eksperyment?:P

                          No dobra nie namawiam - po prostu wiem, że 2 palniki na zwykłej kuchence nie pociągną 50l, bo już przy 30l brzeczki wspomagam się grzałką elektryczną i szukam jakiejś mocarnej alternatywy

                          Comment

                          • dominik_walkowiak
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.10
                            • 335

                            #43
                            Jeżeli taboret nie wytrzyma będzie trzeba dospawać jakąś konstrukcje

                            Comment

                            • dominik_walkowiak
                              Porucznik Browarny Tester
                              • 2013.10
                              • 335

                              #44
                              Warka #05

                              Warka #05

                              13.02.2014 - Zacieranie
                              Irish Red Ale

                              Uwagi:
                              Zmodyfikowałem trochę zestaw Irish Red Ale z CP, dodając o 20% więcej słodów, w przypadku słodu pilzneńskiego dodałem mniej niż 10%. Słód pszeniczny dodany w celu polepszenia piany, w przypadku warki #04 gdzie nie użyłem słodu pszenicznego piana po 10 dniach leżakowania była mała ale trwała. Miałem małe problemy z filtracją, musiałem raz wzruszyć młóto. Dodałem po 5g chmielu więcej niż przewidywał standardowy przepis z CP.

                              @michal44

                              Taboret dał rade, wrzuciłem 28 litrową brzeczkę na taboret i niepozornie słaba konstrukcja wytrzymała obciążenie, myślę że z ciężarami do 50 kg na pewno poradzi sobie.

                              Zasyp:
                              • słód pilzneński - 2kg
                              • słód monachijski - 2,8kg
                              • słód pszeniczny - 0,3kg
                              • słód karmelowy jasny - 0,2kg
                              • słód karmelowy ciemny - 0,2kg


                              Chmiel:
                              • Chmiel Marynka a-k 9%, granulat, 25 g
                              • Chmiel Lubelski, granulat 3,8%, 20 g


                              Zacieranie:
                              • 64°C - 20min
                              • 71°C - 30min
                              • 78°C - 10min mash out


                              Chmielenie:
                              • 10÷70min - Marynka 25g
                              • 60÷70min - Lubelski 20g


                              Pomiar cukru:
                              • 12°BLG


                              Ilość uzyskanej brzeczki:
                              • 22 l


                              Drożdże:
                              • Safale S-04

                              Comment

                              • michal44
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.10
                                • 78

                                #45
                                A jak z szybkością podgrzewania między przerwami i gotowaniem? Jesteś zadowolony z mocy tego zestawu?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X