Raczej robie wszytsko poprawnie, woda do wysładzania nie przekracza 80*C młóto nie odkrywa sie, chce spróbowac z rurkami może bedzie lepiej
Moje warzenie - dominik_walkowiak
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiakW trakcie zacierania cos stało sie z termometrem z ikei, zaczął pokazywać wyższą temperaturę niż rzeczywista. Teraz po włączeniu cały czas pokazuje 80C ;/
Comment
-
-
Warka #07
Warka #07
08.03.2014 - Zacieranie
Bitter
No to poszła próba zrobienia bitterka na angielskim chmielu w dzień kobiet więc może trochę kwiatów w aromacie będzie czuć Chce chmielić na zimno fugglesem, ma ktoś jakieś doświadczenia z tym chmielem?? Warto?
Zasyp:- słód monachijski - 2,1kg
- słód wiedeński - 1kg
- słód pilzneński - 0,8kg
- słód pszeniczny - 0,2kg
- słód karmelowy ciemny - 0,2kg
Chmiel:- Chmiel Challenger 25g, a-k 7,1%, granulat
- Chmiel First Gold 15g, a-k 8,1%, granulat
- Chmiel East Kent Golding 15g, a-k 7,9%, granulat
Zacieranie(jednotemperaturowo):- 67-66°C - 70min
Chmielenie 60 minut:- 0 min - Challenger 25g
- 50 min - First Gold/East Kent Golding 15g
- 55 min - First Gold/East Kent Golding 15g
BLG:- 11°BLG
Ilość uzyskanej brzeczki:- 19 l
Drożdże:- Gęstwa Safale S-04 (PA)
Comment
-
Panowie i Panie proszę o poradę
Półtora tyg temu zabutelkowałem bittera, dzisiaj chciałem sprawdzić nagazowanie. Pierwszy powód dlaczego mi zrzedła mina to fakt iż przy otwarciu nie było słychać żadnego "pssyk". Druga rzecz to gęstość piwa, jest znacznie gęstsze niż w trakcie butelkowania. Dodam, że zabutelkowane piwo leżakowało w pomieszczeniu gdzie temperatura utrzymywała sie 22-21St.
Podpowiedzcie gdzie może tkwić problem?
Comment
-
-
Warka #08 - Pszeniczne
Warka #08
18.08.2014 - Zacieranie
Czas rozpocząć sezon, zaczynam od pszenicznego
Zasyp:
słód pszeniczny - 3,5kg
słód pilzneński - 1,5kg
Chmiel:
Chmiel Lubelski, a-k 3,8% - 30g
Drożdzę:
WB-06
Inne dodatki:
brak
Zacieranie:
infuzyjne
48°C - 30min
55°C - 15min
62°C - 30min
73°C - 30min
Chmielenie:
Czas gotowania 75min
30g Lubelski - 65min
Brzeczka:
22l - 12,5°Blg
Comment
-
-
Warka #09 - Pszenicznie Ciemne
Warka #09
30.08.2014
Pszeniczne Ciemne
Receptura wg Richarda Lehrla z ksiązki "Domowe Warzenie Piwa"
Zasyp:
słód pszeniczny 2,61kg (58%)
słód pilzneński 1,17kg (26%)
słód monachijski 0,45kg (10%)
słód karmelowy ciemny 0,27kg (6%)
Chmiel:
Lubelski a-k 3,3%, szyszka, 35g
Lubelski a-k 3,8%, granulat , 8g
Zacieranie:
infuzyjne
53°C - 51°C 35min
66°C - 65°C 35min
71°C - 70°C 45min
Chmielenie:
Czas gotowania 60min
60min - Lubelski szyszka 35g, Lubelski granulat 8g
Brzeczka nastawna:
19 litrów, 14°Blg pomiar przy użyciu areometru
Wydajność:
62,5%
Drożdże:
Gęstwa WB-06 z warki #08
Comment
-
Comment