Moje warzenie - dominik_walkowiak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    #76
    Warka #09 - Pszeniczne Ciemne - rozlew

    Warka #09
    18.09.2014
    Rozlew

    Fermentacja burzliwa:
    31.08.2014 - 18.09.2014 / 19 dni w zakresie od 20,5°C do 21,5°C
    Trochę długo przytrzymałem, w smaku jest ok.

    Rozlew:
    18.09.2014, spadło do 2,5°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 136g cukru. Cukier rozpuszczony w 300ml wody, gotowany 3 minuty.

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

      #77
      Warka #10 - Saison - warzenie

      Warka #10
      Saison (16C. Saison)
      27.09.2014

      Jeszcze jest pogoda i temperatura saisonowa wiec trzeba spróbować tego stylu.

      Zasyp:
      słód pilzneński 2,7kg (60%)
      słód pszeniczny 0,72kg (16%)
      słód monachijski 0,72kg (16%)
      słód karmelowy jasny 150 0,36kg (8%)

      Chmiel:
      East Kent Goldings a-k 7,8%, granulat 36g
      Marynka a-k 10%, granulat, 20g
      Lubelski a-k 3,3%, szyszka, 15g

      Dodatki:

      160g miodu
      starta skórka z 3 pomarańczy
      starta skórka z 1 cytryny

      Zacieranie:
      infuzyjne - 12 litrów wody
      67°C - 65°C 60min
      70°C - 69°C 15min

      Wysładzanie:

      18litrów wody

      Chmielenie:
      Czas gotowania 60min
      60min - Marynka granulat 20g
      20min - skórka z 1,5 pomarańczy + skórka z 1 cytryny
      10min - East Kent Goldings granulat 16g
      5min - Lubelski szyszka 15g + skórka z 1,5 pomarańczy
      0min - East Kent Goldings granulat 16g + miód

      Brzeczka nastawna:
      19 litrów, 12,5°Blg pomiar przy uzyciu areometru

      Wydajność:

      53,8%

      Drożdze:
      Świeże drożdże suche T-58

      Comment

      • TeDy_beer
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.06
        • 283

        #78
        Masz jakieś doświadczenie z t-58 i saison? Mi średnie piwo wychodziło na nich jak na saisona. Ciekaw jestem gdzie leży przyczyna. Nie myślałeś o suchych dedykowanych do tego stylu?
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #79
          No i gdzie w zasypie jest słód zakwaszający?
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • dominik_walkowiak
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.10
            • 335

            #80
            TeDy to jest Mój pierwszy saison i pierwszy kontakt z T-58 zobaczymy co z tego wszytskiego wyjdzie.

            Dyczkin nie miałem na stanie zakwaszającego, a miałem chęć na warzenie, zakwaszający ma aż taki wpływ na ten styl?

            Comment

            • dyczkin
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2011.05
              • 3657

              #81
              Saison musi być kwaskowy i basta .
              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

              Moje warzenie // Piwny Wojownik

              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

              Comment

              • dominik_walkowiak
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.10
                • 335

                #82
                wiem wiem
                jaki udział % w zasypie dałbyś ?

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #83
                  Mój saison, teraz dałbym przynajmniej 0,2kg .
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • dominik_walkowiak
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.10
                    • 335

                    #84
                    Warka #08 - Pszeniczne/Degustacja

                    Warka #08 - Pszeniczne/Degustacja

                    Prawie po 4 tygodniach od momentu zabutelkowania postanowiłem spróbować. Otwieraniu kapsla towarzyszyło ładne "psssk", było słychać, że nagazowanie ok co potwierdziło się w trakcie degustacji. Przed przelaniem do szklanki powąchałem piwo w butelce, ewidentnie zapach drożdżowy nie czułem ani badanów ani goździków. Po przelaniu do szklanki utworzyła się ładna biała średnio-pęcherzykowa piana, utrzymywała się tak przez chwile po czym systematycznie opadała. Utworzyła małą warstwę (nie więcej niż 1cm), zostawiała ślady na ściankach szklanki. Zapach drożdży w szklance nie wyczuwalny, o goździkach i bananach nie wspomnę w butelce ich nie było więc w szklance też nie. W smaku dobre, czuć że to pszeniczne, brak goryczki, na upały się przyda. Piwo bardzo pijalne więc przed wakacjami na pewno uwarzę w podobnym zasypie. Może spróbuje w wyższej temperaturze przeprowadzić burzliwą.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10769

                      #85
                      Na goździka przerwa w 42-44'C, banany podobno uzyskuje sie stresując drożdże
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • TeDy_beer
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2011.06
                        • 283

                        #86
                        Dokładnie, ja stosuje 1-2h 50-80% słodu pszenicznego do przerwy ferulikowej. Potem pełny zasyp i normalne zacieranie (odwrotna dekokcja). Poza tym opinie mówią o niskiej temp fermentacji 16-18*C.
                        Last edited by TeDy_beer; 2014-10-04, 04:34.
                        AMEN i :stout:
                        Browar Domowy Małe Ale
                        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

                        Comment

                        • dominik_walkowiak
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2013.10
                          • 335

                          #87
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                          Na goździka przerwa w 42-44'C, banany podobno uzyskuje sie stresując drożdże
                          stresując drożdzę czyli?

                          Comment

                          • dominik_walkowiak
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.10
                            • 335

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi
                            Dokładnie, ja stosuje 1-2h 50-80% słodu pszenicznego do przerwy ferulikowej. Potem pełny zasyp i normalne zacieranie (odwrotna dekokcja). Poza tym opinie mówią o niskiej temp fermentacji 16-18*C.
                            wyższa temperartura fermentacji daje efekt babanów? chyba, że sie myle

                            Comment

                            • prichert
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.08
                              • 12

                              #89
                              Równo 2 tyg. temu zabutelkowałem swoje ciemne pszeniczne, które przy przelewaniu na krótką cichą pachniało świeżymi bananami i morelami.
                              Ale:
                              - inne drożdże - Safbrew T-58
                              - stresowałem je - wahania temp. nawet do 4-5 C i temp. w 1. dniu fermentacji ok. 24-25 C

                              W efekcie piwo podczas butelkowania pachniało "ciężko" - jakby drożdże w nadmiarze z jakimś nieprzyjemnym aromatem dawały negatywne odczucia. W smaku hmm... niepijalne, po kilku łykach wylałem resztę piwa (testowałem w 10. dniu dojrzewania). Piwo nie jest jeszcze nagazowane, więc teraz mam tylko nadzieję, że refermentacja zdziała "cuda" i moje piwo będzie przynajmniej pijalne.

                              Tak jak ktoś wcześniej wspomniał, polecam przerwę w 42-45 C i temperatura burzliwej niższa, ok.18-19 C, pod koniec może zwiększać stopniowo, ale o max. 2-3 C. Choć są pewnie różne opinie

                              Comment

                              • Zywiec79
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2014.02
                                • 123

                                #90
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedzi
                                stresując drożdzę czyli?
                                Zadać drożdże przy dolnym zakresie pracy ( np 16 stopniach ) i przetrzymać przez kilka dni fermentacji . Drożdże mają trudniej przy namnażaniu ale produkują w tym czasie więcej bananów. Dodatkowo znaczenie ma na pewno szczep użytych drożdży. Ja w swojej pszenicy użyłem drożdże Wyeast XL 3056 Bavarian Wheat Blend i mam goździki , banany i dodatkowo fajne cytrusy

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X