Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak
Wyświetlenie odpowiedzi
Moje warzenie - dominik_walkowiak
Collapse
X
-
-
-
Anteks, coś Ci się chyba pomyliło
"44* - przerwa ferulikowa, w tej temperaturze wytwarzany jest kwas ferulikowy, który pomaga w uzyskaniu goździkowego aromatu w weizenach, i w tych piwach ta przerwa jest często stosowana (10-20 min). Jej skuteczność jest dyskusyjna, wydaje się, że dla uzyskania widocznego efektu trzeba by ją wydłużyć do godziny - dwóch."
Źródło: http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_...28step_mash.29
Także goździk przerwa ferulikowa + fermentacja w niższych temperaturach. Dla banana fermentacja w wyższych.
Comment
-
-
Można do 24, natomiast taka temp powinna wystarczyć spokojnie do osiągnięcia banana. Myślę że drożdże coś ześwirowały, ja generalnie z wb-06 jakoś super zadowolony nie jestem. Przyszłe pszenice będę próbował z innymi. Nie dałem rady osiągnąć na nich goździka, natomiast a bananami nie miałem żadnego problemu.
Comment
-
-
Warka #11 - Malinowe
Warka #11
Malinowe
07.10.2014
Postanowiłem zrobić (a raczej spróbować) piwo dla Mojej Kobiety Skorzystałem z wątku kolegi Zbyszka T.
Wybrałem opcje "Piwo z resztek", w trakcie przelewania Saisona zostawiłem razem z drożdzami ok 5litrów o ekstrakcie 3°Blg (początkowy był 12,5°Blg), dolałem syropu malinowego rozrobionego w 4 litrach wody wyszło 12°Blg, przyjmuję więc że ekstrakt początkowy jest 12°Blg. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jeszcze nie wiem co z chmieleniem, zrobić jakąś herbatkę chmielową?
Będe również dosładzał podczas rozlewu, prawdopodobnie będzie to słodzik.
Zasyp:
Saison
Chmiel:
Saison
Dodatki:
Saison
1litr syropu malinowego ekstrakt 62,5%
Zacieranie:
Saison
Chmielenie:
Saison
Brzeczka nastawna:
10 litrów, 8,5°Blg pomiar przy uzyciu areometru (5litrów saisona który miał 12,5°Blg zeszło do 3°Blg + 5litrów syropu malinowego 12°Blg)
Drożdże:
gęstwa T-58
Comment
-
-
Warka #11 - Jasne
Warka #12
Jasne (Single Hop Sybilla)
09.10.2014
Większość piw zrobiłem ciemnych więc postanowiłem zrobić coś z samego pilznenskiego, ale żeby trochę jeszcze rozjaśnić dodałem płatków ryżowych. Płatków ryżowych nie kleikowałem poniewaz kupiłem błyskawiczne. Chcialem chmielić Sybilla na goryczke i smak , a na aromat Lubelski i Sybilla. W ostatniej chwili zmieniłem zdanie i chemiliłem samą Sybilla czyli wyszedł Single Hop Sybilla.
Zasyp:
słód pilzneński 4kg (84%)
płatki ryżowe 0,75kg (16%)
Chmiel:
Sybilla a-k 5,5%, sysz., 105g
Dodatki:
brak
Zacieranie:
infuzyjne
69°C - 66°C 60min / 12litrów wody
74°C - 73°C 15min / +4litry wody
Wysładzanie:
17litrów wody
Chmielenie:
Czas gotowania 60min
FWH - Sybilla 35g
20min - Sybilla 30g
05min - Sybilla 20g
00min - Sybilla 20g
Brzeczka nastawna:
24 litrów 12°Blg
19,5 litrów 15°Blg pomiar przy uzyciu areometru / dolałem 4,5litry wody do uzyskania 12°Blg
Wydajność:
63,6%
Drożdże:
Drożdże suche S-04 / wsypane prosto do fermentora
Comment
-
-
Warka #09 - Pszeniczne Ciemne - degustacja I
Warka #09
Pszeniczne Ciemne
01.10.2014
01.10.2014
Pierwszy test po butelkowaniu, po otwarciu piana wylatuje z butelki, ale nie w jakimś szybkim tempem tylko powoli. Całą warkę przełożyłem do chłodniejszego miejsca żeby CO2 się ułozyło w butelkach. Może coś z tego będzie. W poprzedniej warce przy uzyciu drożdży WB-06 po otwarciu było czuć z butelki drożdże, w tej warce użyłem gęstwy WB-06 i myślałem że efekt będzie podobny ale drożdży z butelki nie czuc.
Comment
-
-
Warka #11
Malinowe
19.10.2014
Fermentacja burzliwa:
07.10.2014 - 19.10.2014 /12 dni w zakresie od 16,0°C do 18,0°C
przelane na cichą przy trochę powyżej 2°Blg.
Myślę, że potrzymam 14dni w podobnych temperaturach, ładny kolor i zapach malinLast edited by dominik_walkowiak; 2014-10-19, 19:47.
Comment
-
-
Warka 12 Jasne na Sybilli zeszło z 12Blg na 4Blg, nie jest zbyt nisko?
powinno zejśc niżej czy spokojnie przelewać na cicha? wczesniejsze piwa na S-04 zeszły do niższych blg. Zacierałem w wyzszych temperaturach co spowodowało wytworzenie większej ilości dekstryn, cukrów nie fermentowalnych. Możliwe, że to powód. Wstawiłem fermentor do cieplejszego pomieszczenia jutro sprawdzę Blg i przejeje na cichą.
Comment
-
-
Warka #10
Saison
28.10.2014
Fermentacja cicha:
07.10.2014 3,2°Blg / 07.10.14 - 28.10.2014 2,5°Blg / 21 dni w zakresie od 20,5°C do 24°C
Rozlew:
28.10.2014, spadło do 2.5°Blg, rozlew do butelek z dodatkiem 83g cukru. Cukier rozpuszczony w 250ml wodu, gotowany 3 minuty. Nagazowanie 2,4 v/v.
W trakcie rozlewu po otwarciu fermentora ładny owocowy zapach, aromat bananów. W smaku nic szczególnego, lekko zalegająca goryczka. Myślę, że skórki pomarańczy dodały troche goryczy
Comment
-
Comment