Warka #13 Polski Stout
Do Stoutów słodem bazowym jest pale ale wiec i u Mnie nie mogło zabraknąć tego słodu, jęczmień palony ma wnieść paloność, słód pszeniczny dla polepszenia piany, płatki jęczmienne błyskawiczne dla nadania kresowości piany, a słód barwiący dla barwy. Chmielenie do 40Ibu, resztę goryczki powinien wnieść jęczmień palony. Zainspirowany zapachem Nocy Kupały browaru Perun oraz Aresa z browaru Olimp postanowiłem chmielić Iunga i Sybillą.
Parametry:
Gęstość początkowa: 13°Blg
Goryczka: 40IBU
Barwa: 45EBC
Gęstość końcowa:
Alkohol:
Skład:
Pale Ale Optima - 3,56kg [79%]
Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,40kg [9%]
Jęczmień Palony Optima - 0,225kg [5%]
Pszeniczny Optima - 0,225kg [5%]
Barwiący 1100 Optima - 0,09kg [2%]
Iunga 11,5% - 90g
Sybilla 5,5% - 70g
Safale S-04
Zacieranie:
Infuzyjne
Słód wsypany do 12 litrów wody o temp. 75°C, temp. zacieru 69°C, dolałem 1 litr wody i ustalam temp. na 66,5°C. Podbiłem do 74,5°C 9 litrami wrzątku.
66,5°C - 50min
74,5°C - 10min
Wysładzenie:
12 litrów 80°C
Cała filtracja z wysładzaniem trwała 45min
Chmielenie:
Czas gotowania 60min
FHW - 10g Iunga
50min - 10g Iunga
10min - 15g Iunga, 15g Sybilla
03min - 30g Iunga, 30min Sybilla
Po chmieleniu otrzymałem 15,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg z chmielin odzyskałem 1 litr brzeczki, gotowałem 5min i wlałem do fermentora, tak więć mam 16,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg. Dolewam 4 litry wody mineralnej, mam 20,5 litra 13°Blg.
Fermentacja:
Do brzeczki o temp. ok 25°C dodałem drożdże S-04 bez rehydryzacji.
08.04 16°C/17°C/16°C
09.04 15°C/18°C/
-------------------------------------------------------------------------------------------
Uwagi:
Przy następnej warce muszę zwrócić uwagę na wysładzanie, ponownie za mało wysładzałem i musiałem brzeczkę końcową uzupełniać wodą do pożądanego °Blg.
Warka #13
07.04.2014
Polski Stout
07.04.2014
Polski Stout
Do Stoutów słodem bazowym jest pale ale wiec i u Mnie nie mogło zabraknąć tego słodu, jęczmień palony ma wnieść paloność, słód pszeniczny dla polepszenia piany, płatki jęczmienne błyskawiczne dla nadania kresowości piany, a słód barwiący dla barwy. Chmielenie do 40Ibu, resztę goryczki powinien wnieść jęczmień palony. Zainspirowany zapachem Nocy Kupały browaru Perun oraz Aresa z browaru Olimp postanowiłem chmielić Iunga i Sybillą.
Parametry:
Gęstość początkowa: 13°Blg
Goryczka: 40IBU
Barwa: 45EBC
Gęstość końcowa:
Alkohol:
Skład:
Pale Ale Optima - 3,56kg [79%]
Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,40kg [9%]
Jęczmień Palony Optima - 0,225kg [5%]
Pszeniczny Optima - 0,225kg [5%]
Barwiący 1100 Optima - 0,09kg [2%]
Iunga 11,5% - 90g
Sybilla 5,5% - 70g
Safale S-04
Zacieranie:
Infuzyjne
Słód wsypany do 12 litrów wody o temp. 75°C, temp. zacieru 69°C, dolałem 1 litr wody i ustalam temp. na 66,5°C. Podbiłem do 74,5°C 9 litrami wrzątku.
66,5°C - 50min
74,5°C - 10min
Wysładzenie:
12 litrów 80°C
Cała filtracja z wysładzaniem trwała 45min
Chmielenie:
Czas gotowania 60min
FHW - 10g Iunga
50min - 10g Iunga
10min - 15g Iunga, 15g Sybilla
03min - 30g Iunga, 30min Sybilla
Po chmieleniu otrzymałem 15,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg z chmielin odzyskałem 1 litr brzeczki, gotowałem 5min i wlałem do fermentora, tak więć mam 16,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg. Dolewam 4 litry wody mineralnej, mam 20,5 litra 13°Blg.
Fermentacja:
Do brzeczki o temp. ok 25°C dodałem drożdże S-04 bez rehydryzacji.
08.04 16°C/17°C/16°C
09.04 15°C/18°C/
-------------------------------------------------------------------------------------------
Uwagi:
Przy następnej warce muszę zwrócić uwagę na wysładzanie, ponownie za mało wysładzałem i musiałem brzeczkę końcową uzupełniać wodą do pożądanego °Blg.
Comment