Moje warzenie - dominik_walkowiak

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dominik_walkowiak
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.10
    • 335

    Warka #13 Polski Stout

    Warka #13
    07.04.2014
    Polski Stout

    Do Stoutów słodem bazowym jest pale ale wiec i u Mnie nie mogło zabraknąć tego słodu, jęczmień palony ma wnieść paloność, słód pszeniczny dla polepszenia piany, płatki jęczmienne błyskawiczne dla nadania kresowości piany, a słód barwiący dla barwy. Chmielenie do 40Ibu, resztę goryczki powinien wnieść jęczmień palony. Zainspirowany zapachem Nocy Kupały browaru Perun oraz Aresa z browaru Olimp postanowiłem chmielić Iunga i Sybillą.

    Parametry:
    Gęstość początkowa: 13°Blg
    Goryczka: 40IBU
    Barwa: 45EBC
    Gęstość końcowa:
    Alkohol:

    Skład:
    Pale Ale Optima - 3,56kg [79%]
    Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,40kg [9%]
    Jęczmień Palony Optima - 0,225kg [5%]
    Pszeniczny Optima - 0,225kg [5%]
    Barwiący 1100 Optima - 0,09kg [2%]
    Iunga 11,5% - 90g
    Sybilla 5,5% - 70g
    Safale S-04

    Zacieranie:
    Infuzyjne
    Słód wsypany do 12 litrów wody o temp. 75°C, temp. zacieru 69°C, dolałem 1 litr wody i ustalam temp. na 66,5°C. Podbiłem do 74,5°C 9 litrami wrzątku.

    66,5°C - 50min
    74,5°C - 10min

    Wysładzenie:
    12 litrów 80°C
    Cała filtracja z wysładzaniem trwała 45min

    Chmielenie:
    Czas gotowania 60min
    FHW - 10g Iunga
    50min - 10g Iunga
    10min - 15g Iunga, 15g Sybilla
    03min - 30g Iunga, 30min Sybilla


    Po chmieleniu otrzymałem 15,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg z chmielin odzyskałem 1 litr brzeczki, gotowałem 5min i wlałem do fermentora, tak więć mam 16,5 litra brzeczki o gęstości 15,5°Blg. Dolewam 4 litry wody mineralnej, mam 20,5 litra 13°Blg.

    Fermentacja:
    Do brzeczki o temp. ok 25°C dodałem drożdże S-04 bez rehydryzacji.

    08.04 16°C/17°C/16°C
    09.04 15°C/18°C/


    -------------------------------------------------------------------------------------------

    Uwagi:
    Przy następnej warce muszę zwrócić uwagę na wysładzanie, ponownie za mało wysładzałem i musiałem brzeczkę końcową uzupełniać wodą do pożądanego °Blg.

    Comment

    • dominik_walkowiak
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.10
      • 335

      Warka #13

      Piwo chciałem przelać na cichą, ale 5*Blg (zacierałem na wytrwanie 12Blg początkowe) przekonało mnie do wstawienia fermentora w cieplejsze pomieszczenie. Ostatnie dni temperatura wahała sie od 14C do 16C co spowodowało zatrzymanie drożdży. Po paru godzinach w temp 21C fermentacja ruszyła dalej.

      Comment

      • dominik_walkowiak
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.10
        • 335

        Warka #14 Iunga Pale Ale

        Warka #14
        10.05.2015
        Iunga Pale Ale

        Uwarzyłem coś lekkiego i orzeźwiającego na lato. Piwo na samej Sybilli wyszło całkiem fajnie, chociaż z czasem zapach chmielu zanikł ale goryczka średnia została. Tym razem wybór padł na Iunge, przeglądając forum mogę stwierdzić że chmiel ten z pośród chmieli polskich jest na topie. Zasyp prosty,słód bazowy Pale Ale, dla ciemniejszego koloru słód karmelowy jasny 150 oraz 120, no i oczywiście pszeniczny dla piany.

        Parametry:
        Gęstość początkowa: 11,8°Blg
        Goryczka: 30 IBU
        Barwa: 12 EBC
        Gęstość końcowa:
        Alkohol:

        Skład:
        Pale Ale Optima - 4,00kg [90%]
        Pszeniczny Optima - 0,225kg [5%]
        Karmelowy 120 Optima - 0,125kg [3%]
        Karmelowy 150 Optima - 0,10kg [2%]
        Iunga 11,5% szyszka - 100g
        Safale US-05

        Zacieranie:
        Infuzyjne
        Przed samym zacieraniem wygrzałem lodówkę turystyczną 3litrami wrzątku.W trakcie zacierania lodówka stoi na grubej podstawie z styropianu, straty ciepła są znikome, po 60min zacierania temperatura nie spada nawet o 1°C.
        Słód wsypany do 13 litrów wody o temp. 74°C, temp. zacieru 66°C.
        66°C - 60min

        Filtracja - wysładzanie:
        do filtracji zawróciłem 4,5litra brzeczki
        15 litrów 80°C
        2 litry 70°C
        wysładzane do 5*Brix

        Chmielenie:
        Czas gotowania 60min
        FHW - 10g Iunga
        60min - 10g Iunga
        05min - 20g Iunga
        00min - 20g Iunga

        Po chmieleniu otrzymałem 22 litry brzeczki o gęstości 11,8°Brix (z chmielin odzyskałbym 0,5 litr brzeczkiale z braku czasu wylałem).

        Wydajność 60,5%.

        Fermentacja:
        Do brzeczki o temp. ok 25°C dodałem drożdże US-05 bez rehydryzacji.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X