Dzisiaj druga warka. Tym razem IPA z przepisu i zestawu Bromawatora.
Za BA:
Skład zestawu India Pale Ale:
- słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg,
- słód Caraamber ® 0,3 kg,
- chmiel Marynka 40 g (granulat),
- chmiel Challenger 20 g (granulat),
- chmiel Fuggles 30 g (granulat),
- drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g,
Zacierałem infuzyjnie w 68 stopniach (bardzo ładnie udało mi się trzymać temperaturę przez przykrycie kadzi kołdrą )
Potem podgrzanie do 72 stopni na 10 minut i wygrzew do 76.
Filtracja około 1l na minutę, woda do wysładzania w temp 76 stopni. Przyłożyłem się bardziej do filtracji, ponieważ ostatnio na niej chyba zawaliłem, bo wyszedł mi słaby ekstrakt.
Gotowanie 65 minut:
5' Marynka 40g
35' Challenger 20g
62' Fuggles 10g (pozostałe 20g ma pójść na cichą)
Wyszło 15 litrów brzeczki o ekstrakcie 17 Blg. Po dodaniu przegotowanej i ostudzonej wody do oczekiwanego poziomu 14 Blg wyszło ok 18,5l brzeczki.
18,5l to jeszcze nie 20 ale nie jak ostatnio 16, wiec nie jest źle - będę pracował nad poprawą wydajności. Ze zlaniem na cichą poczekam aż piwo dofermentuje, mam nadzieję, że stanie się to po ok 10 dniach.
Robiłem test po tygodniu od zabutelkowania poprzedniej warki Dry Stoutu - nie będzie przegazowane czego się obawiałem przez zbyt krótką burzliwą fermentację.
Smak dużo się nie zmienił ale ułożyła się goryczka i nie jest aż tak zalegająca. Pewnie za parę miesięcy będzie jak znalazł .
Za BA:
Skład zestawu India Pale Ale:
- słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg,
- słód Caraamber ® 0,3 kg,
- chmiel Marynka 40 g (granulat),
- chmiel Challenger 20 g (granulat),
- chmiel Fuggles 30 g (granulat),
- drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g,
Zacierałem infuzyjnie w 68 stopniach (bardzo ładnie udało mi się trzymać temperaturę przez przykrycie kadzi kołdrą )
Potem podgrzanie do 72 stopni na 10 minut i wygrzew do 76.
Filtracja około 1l na minutę, woda do wysładzania w temp 76 stopni. Przyłożyłem się bardziej do filtracji, ponieważ ostatnio na niej chyba zawaliłem, bo wyszedł mi słaby ekstrakt.
Gotowanie 65 minut:
5' Marynka 40g
35' Challenger 20g
62' Fuggles 10g (pozostałe 20g ma pójść na cichą)
Wyszło 15 litrów brzeczki o ekstrakcie 17 Blg. Po dodaniu przegotowanej i ostudzonej wody do oczekiwanego poziomu 14 Blg wyszło ok 18,5l brzeczki.
18,5l to jeszcze nie 20 ale nie jak ostatnio 16, wiec nie jest źle - będę pracował nad poprawą wydajności. Ze zlaniem na cichą poczekam aż piwo dofermentuje, mam nadzieję, że stanie się to po ok 10 dniach.
Robiłem test po tygodniu od zabutelkowania poprzedniej warki Dry Stoutu - nie będzie przegazowane czego się obawiałem przez zbyt krótką burzliwą fermentację.
Smak dużo się nie zmienił ale ułożyła się goryczka i nie jest aż tak zalegająca. Pewnie za parę miesięcy będzie jak znalazł .
Comment