U znajomego złapałem hasło "piwowarstwo domowe" co bardzo mnie zainteresowało i czym prędzej przegrzebałem całego jutuba żeby zgłębić temat. Trafiłem na filmiki Tomka Kopyry i niedługo potem zrobiłem pierwsze zamówienie na browamatorze.
Kupiłem parę potrzebnych szpargałów i zestaw surowców do uwarzenia z zacieraniem Dry Stouta (jak na filmiku instruktażowym Tomka Kopyry).
Podaję skład za BA:
Skład zestawu BA Dry Stout 12°Blg:
słód pale ale 3,2 kg,
płatki jęczmienne 0,5 kg,
jęczmień palony 0,3 kg,
słód palony Carafa® II 0,1 kg,
chmiel goryczkowy Challenger (UK) 30 g (granulat),
drożdże Safale S-04 11,5 g,
Do tego za radą Kopyra dokupiłem jeszcze 100g Challengera, żeby dorzucić trochę na goryczkę.
Zacieranie:
- 45' w 67 stopniach (negatywna próba jodowa już po 30')
- dodanie słodu Carafa i jęczmienia palonego, podniesienie do 72 stopni i zacieranie przez 10 minut
- wygrzew do 76 stopni
Filtracja i wysładzanie:
- wysładzałem do 2 Blg (które dość szybko osiągnąłem..)
Warzenie:
60 minut warzenia
30g Challengera po 10 minutach na goryczkę
15g Challengera 10 minut przed końcem na aromat
Niestety zamiast planowych 20 litrów wyszło 15,5 litra brzeczki o 12Bln, więc jako, że to mój pierwszy raz nie kombinowałem z dodawaniem wody z cukrem do 12 litrów (może to błąd..?).
Po wystudzeniu dodałem zrehydratyzowane około godzinę wcześniej drożdże, pierwsze bulgotanie w rurce fermentacyjnej po około 3 godzinach.
Burzliwa fermentacja przeprowadzana w piwnicy w temperaturze 18 stopni. Po 7 dniach zleję na cichą i dodam 15g Challengera.
Warzenie zajęło mi 7 godzin i rozochociło do tego stopnia, że zamówiłem na BA dwa kolejne zestawy, na IPA i hefeweizena.
Kupiłem parę potrzebnych szpargałów i zestaw surowców do uwarzenia z zacieraniem Dry Stouta (jak na filmiku instruktażowym Tomka Kopyry).
Podaję skład za BA:
Skład zestawu BA Dry Stout 12°Blg:
słód pale ale 3,2 kg,
płatki jęczmienne 0,5 kg,
jęczmień palony 0,3 kg,
słód palony Carafa® II 0,1 kg,
chmiel goryczkowy Challenger (UK) 30 g (granulat),
drożdże Safale S-04 11,5 g,
Do tego za radą Kopyra dokupiłem jeszcze 100g Challengera, żeby dorzucić trochę na goryczkę.
Zacieranie:
- 45' w 67 stopniach (negatywna próba jodowa już po 30')
- dodanie słodu Carafa i jęczmienia palonego, podniesienie do 72 stopni i zacieranie przez 10 minut
- wygrzew do 76 stopni
Filtracja i wysładzanie:
- wysładzałem do 2 Blg (które dość szybko osiągnąłem..)
Warzenie:
60 minut warzenia
30g Challengera po 10 minutach na goryczkę
15g Challengera 10 minut przed końcem na aromat
Niestety zamiast planowych 20 litrów wyszło 15,5 litra brzeczki o 12Bln, więc jako, że to mój pierwszy raz nie kombinowałem z dodawaniem wody z cukrem do 12 litrów (może to błąd..?).
Po wystudzeniu dodałem zrehydratyzowane około godzinę wcześniej drożdże, pierwsze bulgotanie w rurce fermentacyjnej po około 3 godzinach.
Burzliwa fermentacja przeprowadzana w piwnicy w temperaturze 18 stopni. Po 7 dniach zleję na cichą i dodam 15g Challengera.
Warzenie zajęło mi 7 godzin i rozochociło do tego stopnia, że zamówiłem na BA dwa kolejne zestawy, na IPA i hefeweizena.
Comment