Pierwsza warka już pracuje!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michal44
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.10
    • 78

    #16
    Dzisiaj druga warka. Tym razem IPA z przepisu i zestawu Bromawatora.

    Za BA:
    Skład zestawu India Pale Ale:
    - słód Pale Ale Weyermann 4,4 kg,
    - słód Caraamber ® 0,3 kg,
    - chmiel Marynka 40 g (granulat),
    - chmiel Challenger 20 g (granulat),
    - chmiel Fuggles 30 g (granulat),
    - drożdże górnej fermentacji Safale US-05 11,5 g,

    Zacierałem infuzyjnie w 68 stopniach (bardzo ładnie udało mi się trzymać temperaturę przez przykrycie kadzi kołdrą )
    Potem podgrzanie do 72 stopni na 10 minut i wygrzew do 76.


    Filtracja około 1l na minutę, woda do wysładzania w temp 76 stopni. Przyłożyłem się bardziej do filtracji, ponieważ ostatnio na niej chyba zawaliłem, bo wyszedł mi słaby ekstrakt.

    Gotowanie 65 minut:
    5' Marynka 40g
    35' Challenger 20g
    62' Fuggles 10g (pozostałe 20g ma pójść na cichą)

    Wyszło 15 litrów brzeczki o ekstrakcie 17 Blg. Po dodaniu przegotowanej i ostudzonej wody do oczekiwanego poziomu 14 Blg wyszło ok 18,5l brzeczki.

    18,5l to jeszcze nie 20 ale nie jak ostatnio 16, wiec nie jest źle - będę pracował nad poprawą wydajności. Ze zlaniem na cichą poczekam aż piwo dofermentuje, mam nadzieję, że stanie się to po ok 10 dniach.

    Robiłem test po tygodniu od zabutelkowania poprzedniej warki Dry Stoutu - nie będzie przegazowane czego się obawiałem przez zbyt krótką burzliwą fermentację.
    Smak dużo się nie zmienił ale ułożyła się goryczka i nie jest aż tak zalegająca. Pewnie za parę miesięcy będzie jak znalazł .

    Comment

    • chesti84
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.10
      • 70

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal44 Wyświetlenie odpowiedzi

      Filtracja około 1l na minutę, woda do wysładzania w temp 76 stopni. Przyłożyłem się bardziej do filtracji, ponieważ ostatnio na niej chyba zawaliłem, bo wyszedł mi słaby ekstrakt.

      ...

      Wyszło 15 litrów brzeczki o ekstrakcie 17 Blg. Po dodaniu przegotowanej i ostudzonej wody do oczekiwanego poziomu 14 Blg wyszło ok 18,5l brzeczki.
      .
      Hej Michal. Wczoraj rozpocząłem drugą w swoim życiu warkę i miałem dokładnie ten sam problem z wydajnością przy wysładzaniu co Ty. Miałem zbyt niską temperaturę wody przy wysładzaniu.

      Pisesz, że dodałeś na koniec przegotowanej ostudzonej wody... Ja w tym momencie posłuchałem rady żony (kucharki z kilkuletnim stażem). Do wysłodzin dolałem wodę 6l i podgrzałem do 65 -> przerwa 20 min + 75 -> przerwa 20min. (czyli przeprowadziłem zacieranie wysłodek).
      Dostałem w ten sposób po odfiltrowaniu ok 5l o 7 BLG. To chyba nieco lepiej niż czysta woda, którą i tak gotowałeś

      Pozdrawiam,
      Rafał

      Comment

      • michal44
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.10
        • 78

        #18
        Czyli dodałeś wody do młóta po pierwszym wysładzaniu i znów przeprowadziłeś zacieranie?

        Comment

        • chesti84
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.10
          • 70

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michal44 Wyświetlenie odpowiedzi
          Czyli dodałeś wody do młóta po pierwszym wysładzaniu i znów przeprowadziłeś zacieranie?
          Tak...

          Comment


          • #20
            Jakieś 3 lata temu też robiłem piwo z tego zestawu i też nie wyszło 20 litrów z 12 blg, może ciut więcej niż Tobie.

            Comment

            • michal44
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.10
              • 78

              #21
              Ale nie wydaje mi się, żeby coś z zestawem było nie tak - 4,7kg to chyba nie za mało na 20l o 14Blg.

              Samo to, że teraz wyszło mi około 3 litry brzeczki więcej niż poprzednio nakierowuje mnie, że to kwestia techniki. Za jakiś tydzień będę warzył hefeweizena, to będę miał okazje jeszcze trochę pokombinować żeby podnieść wydajność.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10769

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chesti84 Wyświetlenie odpowiedzi
                Hej Michal. Wczoraj rozpocząłem drugą w swoim życiu warkę i miałem dokładnie ten sam problem z wydajnością przy wysładzaniu co Ty. Miałem zbyt niską temperaturę wody przy wysładzaniu.

                Pisesz, że dodałeś na koniec przegotowanej ostudzonej wody... Ja w tym momencie posłuchałem rady żony (kucharki z kilkuletnim stażem). Do wysłodzin dolałem wodę 6l i podgrzałem do 65 -> przerwa 20 min + 75 -> przerwa 20min. (czyli przeprowadziłem zacieranie wysłodek).
                Dostałem w ten sposób po odfiltrowaniu ok 5l o 7 BLG. To chyba nieco lepiej niż czysta woda, którą i tak gotowałeś

                Pozdrawiam,
                Rafał
                To dodatkowe zacieranie w jakim celu?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • chesti84
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.10
                  • 70

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  To dodatkowe zacieranie w jakim celu?
                  Wiem wiem było bez sensu... Przy mojej pierwszej warce ze słodu dostałem mało brzeczki ok 10 BLG. Więc wysładzanie nie miało sensu. Mogłem się pogodzić z małą ilością płynu albo pokomibować...

                  Comment

                  • michal44
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.10
                    • 78

                    #24
                    Dzisiaj zlałem IPA na cichą. Balingometr pokazał między 3,5 a 4 Blg. Po korekcie wychodzi, że jest około 5,1 Blg. W 11 dni zeszło o niecałe 9.

                    Pierwsza próba smaku - hmm, nie wyczuwam intensywnego aromatu chmielowego ale smak.. super . Jest dość słodkie - to znaczy nie czuć słodyczy, ale to przeciwieństwo Dry Stoutu. Goryczka bardzo dobra - intensywna ale nie zalegająca. Nie zostaje na języku jak w poprzedniej warce (Stout), czuć ją raczej na podniebieniu.

                    Generalnie jestem bardzo zadowolony.

                    Dorzuciłem 20g chmielu Fugles na aromat. planuję zlać za jakieś 7 - 10 dni do butelek. Mam nadzieję, że zejdzie do 2,5 Blg.

                    Piwo natomiast jest mętne. Jak je warzyłem to do czasu zadania chmielu było bardzo klarowne. Boje się, że osad nie opadnie - Stout nie wyklarował. Tam to za bardzo nie przeszkadza, bo piwo jest prawie czarne, ale tutaj będzie bardzo widać. Jakieś pomysły bardziej doświadczonych kolegów?

                    Comment

                    • michal44
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.10
                      • 78

                      #25
                      IPA zeszła do około 3,2 BLG i 14-12-2013 trafiła do butelek. Wyszła bardzo dobrze, warka prawie zniknęła, takie było smaczne . Aromat chmielu, goryczka wysoka, ale nie zalegająca, pełny smak. Jedyne co mnie zaskoczyło to piana - piwo było przegazowane (musiałem źle policzyć ilość cukru do refermentacji), przez co piana była bardzo obfita, ale i bardzo trwałą i kremowa. Utrzymywała się przez cały czas. Mam nadzieję, że uda mi się to powtórzyć, bo surowce na kolejne IPA już czekają.

                      W tym czasie uwarzyłem Hefeweizena, z zestawu BA:

                      - słód pszeniczny Weyermann® 2,5 kg,
                      - słód pilzneński Weyermann® 1,6 kg,
                      - słód Weyermann Carahell®,
                      - chmiel aromatyczny Spalt Select 30 g
                      - drożdże Safbrew WB-06 11,5 g,

                      Zgodnie z przepisem w trakcie zacierania zrobiłem przerwy:
                      - 45 stopni 10 minut
                      - 53 stopni 15 minut
                      - 63 stopni 30 minut
                      - 72 stopni 15 minut
                      - wygrzew do 76 i filtracja

                      Warzenie:
                      80 minut, 10g chmielu po 10 minutach, kolejne 10g po 50 minutach i otatnie 10g na ostatnie 5 minut.

                      Wyszło 13 Blg i 16 litrów piwa. 8 dni fermentacji burzliwej, później 8 cichej.

                      Piwo ma oczekiwany smak typowy dla piw przenicznych, wyraźny aromat bananowy (nie doszukałem się niestety goździków..:P). Nie jestem tylko zadowolony z piany - dałem 170g cukru na 20 litrów piwa do refermanetacji, ale nie jest bardzo mocno nagazowane i piana też nie jest zbyt okazała. Następnym razem nie zrobię przerwy białkowej, może będzie lepiej.

                      Comment

                      • michal44
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2013.10
                        • 78

                        #26
                        Najświeższy wyczyn: Oatmeal Stout czyli Stout owsiany. Jak składniki z BA:

                        - słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,
                        - słód karmelowy ciemny 0,3 kg,
                        - słód Carafa® Typ I 0,2 kg,
                        - jęczmień palony Weyermann 0,3 kg,
                        - płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,
                        - chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),
                        - drożdże Safale S-04 11,5g,

                        Zacierałem w 67 stopniach przez 45 minut, po nagatywnej próbie jodowej dodałem ciemne słody i podniosłem temperaturę do 72 stopni na 15 minut na przerwę dekstrynującą i na koniec wygrzew do 76.

                        Wysładzałem wodą w 76 - 78 stopniach i odebrałem około 23 litry filtratu - zakończyłem na 5Blg w brzeczce tylnej.

                        Mimo sporego odparowania (do fermentora trafiło 19 litrów) wyszedł mi za słaby ekstrakt - 11,5Blg zamist planowych 13 Blg.

                        3,7 kg surowców słodowanych plus płatki owsiane 0,5kg powinny chyba dać z siebie więcej. No nic - zobaczymy co z tego wyjdzie.

                        Warzenie: 15g po 5 minutach, 10g po 40 minutach.

                        Comment

                        • michal44
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2013.10
                          • 78

                          #27
                          Hefeweizen już "doszedł", czyli dofermentował w butelkach, piana się poprawiła. Czyli trzeba być cierpliwszym jeśli chodzi o picie po zabutelkowaniu :P.

                          3 dni temu do butelek poszedł Oatmeal Stout. Trochę zmniejszyła się paloność, którą czułem przy zlewaniu na cichą, zwiększył się smak karmelu (któego nie lubię). Liczę że się jeszcze ułoży. Przy zlewaniu było 3,5 Blg, więc w ciągu 9 dni cichej zeszło tylko o 0,5 stopnia.

                          Dodałem za dużo cukru do refermentacji (błąd w obliczeniach - jak to u początkującego:P), ale raczej nie obawiam się granatów - cukru było mniej niż do hefeweizena, więc nie ma zagrożenia wybuchu nuklearnego.

                          Przymierzam się teraz do Brown Porteru - warzenie za kilka dni.

                          Comment

                          • michal44
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2013.10
                            • 78

                            #28
                            I czas na brown porter z BA, lekko zmodyfikowany. Warzony 21-01-2014.

                            Skład z BA:

                            - słód Pale Ale Wayerman 3,6 kg
                            - słód Caraaroma 0,3 kg
                            - słód Carafa Special Typ I 0,1 kg
                            - chmiel Challenger 30 g
                            - chmiel Fuggles 30 g
                            - drożdże Safale S-04

                            Dodałem jeszcze:
                            - słód Cara Crystal 0,2 kg
                            - słód pszeniczny czekoladowy 0,3 kg

                            Razem słodów wyszło 4,5 kg.

                            Zacieranie jednotemperaturowe w 68 stopniach, po 45 minutach dodanie słodów palonych na 15 minut, później wygrzew do 76.

                            Dzięki temu, że pierwszy raz warzyłem w 50l garnku mogłem odebrać więcej filtratu - odebrałem 27 litrów. Wcześniej ograniczał mnie mały 22l garnek, przez co cierpiała nieco wydajność.

                            Warzenie:
                            łącznie 70 minut
                            30 g Challenger 5'
                            30 g Fuggles 50'

                            Po gotowaniu uzyskałem około 22 litry brzeczki 12 Blg (ok 2 litry do kanału z chmielinami). Zatem do pozostałych 20 litrów dodałem 1,8l wody, by zbić ekstrakt do 11 stopni.

                            Dzięki temu, że mogłem dłużej wysładzać udało mi się odzyskać ok 2,64 kg cukrów (12% z 22 litrów), co stanowi ok 59% wagi słodów. Jak czytałem na forum, niektórzy piwowarzy uzyskują 60% - do 70%. Czy macie jakieś pomysły na jeszcze większe poprawienie wydajności? Może robię jakieś proste błędy?

                            Comment

                            • michal44
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.10
                              • 78

                              #29
                              N czwartej warce po raz pierwszy zrobiłem etykietki. Co o nich sądzicie?
                              Podałem opis stylu, bo jak częstuje znajomych to nikt nie słucha jak tłumacze co to za styl, a tak to każdy sam przeczyta z ciekawości
                              Attached Files

                              Comment

                              • chesti84
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2013.10
                                • 70

                                #30
                                Bardzo ładne etykiety. Logo rzuca sie w oczy... Nawet mi sie podoba. A ten twój browar ma jakąś nazwę?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X