Moje pierwsze piwo.
Zasyp (MĀORI AMBER 13 °BLG z TwójBrowar.pl):
- Pale Ale 2,5 kg
- Monachijski 1,2 kg
- Crystal 150 0,3 kg
- Crystal 90 0,4 kg
- Melano 80 0,3 kg
Zacieranie:
- słody wsypane do 13 l wody o 72 °C
- 68 °C przez 70 minut
- 78 °C przez 5 minut
Wysładzanie:
- użyłem około 13 l wody do wysładzania. Wysładzałem na raty wodą podgrzaną do 78 stopni
Chmielenie (granulat):
- gotowanie przez 60 minut
- 12,5 g Warrior (16,7% alfa-kwasów) w 0. minucie
- 12,5 g Apollo (19,2% alfa-kwasów) w 15. minucie
- 12,5 g Warrior (16,7% alfa-kwasów) w 30. minucie
- 12,5 g Apollo (19,2% alfa-kwasów) w 45. minucie
- 25 g Summer (6,1% alfa-kwasów) w 50. minucie
- 25 g Summer (6,1% alfa-kwasów) w 55. minucie
Celowałem w 80 IBU. Kalkulator wskazywał 110 przy 20 l. Jestem ciekaw ile wyjdzie
Po chmieleniu miałem 20-kilka l brzeczki o ekstraktywności 13 °BLG
Planuję tydzień burzliwej i później 2 tygodnie cichej z 50 g Amarillo w granulacie.
Zasyp (MĀORI AMBER 13 °BLG z TwójBrowar.pl):
- Pale Ale 2,5 kg
- Monachijski 1,2 kg
- Crystal 150 0,3 kg
- Crystal 90 0,4 kg
- Melano 80 0,3 kg
Zacieranie:
- słody wsypane do 13 l wody o 72 °C
- 68 °C przez 70 minut
- 78 °C przez 5 minut
Wysładzanie:
- użyłem około 13 l wody do wysładzania. Wysładzałem na raty wodą podgrzaną do 78 stopni
Chmielenie (granulat):
- gotowanie przez 60 minut
- 12,5 g Warrior (16,7% alfa-kwasów) w 0. minucie
- 12,5 g Apollo (19,2% alfa-kwasów) w 15. minucie
- 12,5 g Warrior (16,7% alfa-kwasów) w 30. minucie
- 12,5 g Apollo (19,2% alfa-kwasów) w 45. minucie
- 25 g Summer (6,1% alfa-kwasów) w 50. minucie
- 25 g Summer (6,1% alfa-kwasów) w 55. minucie
Celowałem w 80 IBU. Kalkulator wskazywał 110 przy 20 l. Jestem ciekaw ile wyjdzie
Po chmieleniu miałem 20-kilka l brzeczki o ekstraktywności 13 °BLG
Planuję tydzień burzliwej i później 2 tygodnie cichej z 50 g Amarillo w granulacie.